HAZIRLAYAN: BÜLENT SAYLAM

Bu hafta da komşudan haberleri vermeye devam ediyoruz. Amacımız komşu iki ülkedeki olayları, gelişmeleri sizlerle paylaşmak. Bazı haberlerin belediyecilik olarak, eğitim, kültür, ekonomi, sosyal yaşam olarak bize bir fikir vermesi açısından önemli olduğunu düşünüyor ve Keşan’da veya bölgemizdeki yöneticilerin de bu haberleri önemsemesini bekliyor ve umuyorum.

İlk haberimiz Yunan-Bulgar sınırındaki altın madeni lisansı Yunan çevrecilerinin endişesini konu ediyor. İkinci haberimiz bir gelenek haberi. Bizim burada keşkek olarak bilinen geleneksel yemek Drama’da da Türkiye’den Yunanistan’a mübadil olarak giden Yunan vatandaşların kurban bayramı olarak karşımıza çıkıyor. Ardından Evros’da bir önemli bir toplantı haberi. Bu toplantı haberini bizim siyasilerimizin okumasını tavsiye ederim. Son haberimiz Bulgaristan’dan meyve ve sebze fiyatları hakkında.

Komşudan sizin için seçtiklerim bunlar. Güzel bir hafta sizlerle olması dileğiyle…

Bülent Saylam Medya Keşan Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

Not: Haber çevirileri yapay zekâ chat.openai.com ile özetleri yapay zeka bard.google.com ile oluşturulmuştur.

Yunan-Bulgar sınırındaki altın madeni lisanslama olasılığına dair endişe

Kaynak: gnomi.gr

Evros Ekoloji Derneği Yunan-Bulgar sınırındaki altın madeni lisanslama olasılığına dair endişelerini dile getirdi.

Son günlerde, Evros Ekoloji Derneği üyeleri arasında, Bulgaristan'ın Rozino köyünde altın madeni lisanslama olasılığına dair aldıkları bilgilendirme sonucunda endişe oluştu. Rozino köyündeki altın madeni, Evros sınırlarındaki Yunan-Bulgar sınırına yaklaşık 10 km mesafede bulunuyor.

ERT Orestiada'nın haberine göre, dernek üyeleri, son zamanlarda Dimetoka’da Belediye Başkanı Hacıyannoğlu ve Dimetoka ile Soufli'deki Ekoloji Derneği üyeleri ile yaptıkları toplantıda konuyu gündeme getirerek, “Bu tür bir tesisin taşıdığı riskler hakkında yerel toplumu bilgilendirmek” amacıyla açık bir etkinlik düzenleme kararı aldılar.

Konu hakkında fazla bilgisi olmayan Hacıyannoğlu, Ekoloji Derneği üyelerinden aldığı bilgi sonrasında konuyu ciddi olarak değerlendirdi ve yardım etmeye olumlu yaklaştı.

“Birçok uluslu bir şirket, Bulgaristan'ın Rozino köyünde altın madeni için bir maden yapmaya karar verdi, ki bu, Evros sınırlarındaki Yunan-Bulgar sınırına 10 km mesafede bulunuyor. Oraya yakın Bulgaristan'ın Red River'ı, Yunanistan'ın Didymoteicho'daki Evros Nehri ile Kuzey Yunanistan'daki Devol Irmaklarının bir karışımıdır. Bu Red River, Dimetoka'nın yukarısından Yunanistan'a giriyor. Nehirler her zaman altın madenlerinin işletilmesinden kaynaklanan atıkları taşır,” diyerek konuşan Evros Ekoloji Derneği üyesi Giorgos Demeridis, “Bu konu çok ciddi, bizi endişelendiriyor ve bu nedenle Soufli, Didymoteicho ve Orestiada bölgelerinde toplumu ve kurumları harekete geçirmeye karar verdik” dedi.

Ekoloji Derneği üyeleri, konu hakkında Bulgarlar tarafından gönderilen bir metinle bilgilendirildi kaydeden Demeridis, “Geçmişte üyelerimiz, Krumovgrad'da altın madeni kurulması olasılığına ciddi tepkiler geldiğinde Bulgarlara destek olmuşlardı, sonunda devlet geri adım atmadığı için Krumovgrad'da bir maden kuruldu, ancak ne kadar süre faaliyet gösterdi ve ne gibi sorunlar yaşandığı konusunda bilgi sahibi değiliz.” 

 

Drama’da 100 yıllık kurban bayramı ritüeli

Kaynak: proinos-typos.gr ve iefimerida.gr

Drama'nın Kalamaki köyünde, 17 ve 18 Ocak'ta düzenlenen Kurban Bayramı, 1922'den beri sürdürülen bir gelenektir. Bu gelenek, Türkiye’nin Trakya Bölgesinden gelen mülteciler tarafından başlatılmış.

İnanışa göre, Aziz Athanasios bayramının şafak vakti, Tanrı Kryoneritlerin kilisesinin avlusuna bir geyik gönderirdi. Kurban, papazın duasıyla kesilir ve ardından pişirilerek köyün tüm sakinleriyle paylaşılır.

Ancak, bir yıl karlar çok fazla olduğunda geyik gelmekte gecikti. "Kourbancılar", gecikme nedeniyle endişelenen, ritüel gerekliliklerini yerine getirmeden kurbanı aceleyle gerçekleştiren bir durumda hızlandılar. O zamandan beri geyik ortaya çıkmadı.

Günümüzde, geyik yerine boğa veya inek kullanılmaktadır. "Kourbani" hazırlık aşamaları, köyde dolaşım ve yerin hazırlanması, bulgur yapımı, etin taşınması, gece boyunca hazırlık, kutlamanın önünde başlayan ve ertesi gün devam eden eğlence, köy sakinlerine ve festivalde yer alan herkese paylaştırma, bir sonraki günlerde temizlik gibi, sadece gönüllüler tarafından gerçekleştirilir.

Kurban Bayramı, yalnızca gönüllüler tarafından gerçekleştirilmektedir. Gönüllüler, köyde dolaşıp bağış toplar, eti taşır, kazanları hazırlar ve yemeği pişirir.

Kurban Bayramı, Kalamaki köyünün kolektif bir ifadesine ve topluluğun ortak kimliğini şekillendiren bir kimliğe dönüşmüştür. Bu gelenek, köyde yaşamayı seçen herkesi bir araya getiren, törenin çekirdeğini ve her eylemin birliğini koruyan bir dizi adımın ardışıklığıdır.

Kurban Bayramı, 2019 yılında UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne kaydedilmiştir.

Bu yılki Kurban Bayramı, 7 Ocak Pazar günü "giriş" ile başladı. Küçük ve büyük "kurbanlar", köyü kapıdan kapıya dolaşarak kendilerine miras kalan geleneği sürdürdüler.

 

Evros Yeniden İnşa Stratejisi Platformu Tanıtıldı

Kaynak: gnomi.gr

EvrosMeta, Evros'un Stratejik Yeniden İnşa ve Geliştirme Planı için Elektronik Görüş, Danışma ve İzleme Platformu'nun tanıtımını tamamladı. Tanıtıma, İklim Krizi ve Politika Koruma Yardımcısı Christos Triantopoulos ve "Diazoma" Derneği Başkanı Stavros Benos'un katılımıyla gerçekleşti. ertnews.gr’nin haberine göre platform, bölgenin planlama sürecini ve özel komitenin çalışmalarını takip etme konusunda vatandaşlara ve kuruluşlara önemli bir araç olacağı bildirildi.

Eksenler

Evros'un yeniden inşa ve gelişim planı beş temel eksen etrafında şekillenecek ve geliştirilecek.

Eksen 1: Kırsal Yaşam - Evros'un birincil sektörünü şekillendirme ve bölgenin üretim modelinin gelişim potansiyelini artırma.

Eksen 2: Yeni Orman ve Altyapı - Evros'un enerji ve çevresel altyapısını güçlendirme, modern altyapı ağı ile birleştirme.

Eksen 3: Yatırımlar - Evros'un çalışma, ekonomik ve yatırım modelini, dördüncü endüstri devrimi döneminde yenilikçi ve sürdürülebilir bir gelişme için yeniden düzenleme.

Eksen 4: Sürdürülebilir Gelişme - Toplumsal, kültürel ve ekonomik gelişimine odaklanan bir ekosistem oluşturma.

Eksen 5: Dışa Açık Merkez - Evros'u bir marka olarak tanımlayan bölgesel ve sınır ötesi işbirliği.

Son üç gün boyunca Benos'un yerel kuruluşlarla yaptığı görüşmeler ve Triantopoulos'un Dadia'da yaptığı ortak açıklamalardan anlaşıldığı üzere, demografi sorunu Evros'un önemli bir sorunu ve bölgeyi yazın meydana gelen yıkıcı yangınların etkileriyle eşdeğer olduğu kaydedildi.

Demografik Sorunun Ele Alınması

Demografi sorununun yanı sıra, bölgenin sınır ötesi niteliğinden kaynaklanan ekonomik kayıplara çözüm olarak özel bir vergi rejimi uygulaması, Evros'taki işletmeleri destekleyecek ve güçlendirecek programların bulunması gibi talepler de dikkate alındı. Ayrıca, restorasyonun hemen uygulanması gerektiği ifade edildi.

Bakanlar, genel sekreterler, üniversite ve "Diazoma" derneği, bölgenin gelişimi ve yeniden yapılanması için bugüne kadar atılan adımları değerlendiriliyor ve hükümetin taahhütleri, interpartiler komitesinin sonuçları ve ortaya çıkan ihtiyaçlarla birlikte önümüzdeki adımları belirliyor.

Masterplan'ın ilk aşamasının 30 Mart'ta tamamlanması planlanıyor, ardından bölgenin İdari Komitesi tarafından davet edilecek, resmi danışmanlık sürecinin resmi bölümünün hemen ardından Temmuz ayına kadar devam edecek ve ardından Yönetim Kurulu tekrar devralacak. Programın nihai onayı Eylül ayına kadar bekleniyor ve kapsamlı, insan odaklı bir Avrupa planı olarak nitelendiriliyor, Yunanistan ve Avrupa Birliği'nin tüm kaynaklarından finanse edilecek. Özel komitenin bir sonraki toplantısı 14 Şubat'ta planlanmış olup, ihtiyaç halinde her ay Dadia'da gerçekleştirilecek.

Bulgaristan’da Meyve ve Sebze Fiyatları

Kaynak: plovdivnews.bg

Bulgaristan emtia borsaları ve pazarlarının hareketini yansıtan verilere göre, meyve ve sebzelerin fiyatları geçen haftaya göre değişmedi. Buna göre, toptan gıda fiyatlarını yansıtan Pazaryeri Fiyat Endeksi (PFE) bu hafta yüzde 0,22 oranında artarak 2,268 puana yükseldi. Geçen hafta PFE 2,263 puandaydı. PFE seviyesi geçen yılın başında 2,316 puandı ve mart ayının ilk üçte birinde 2,480 puana kadar yükseldi. PFE'nin temel seviyesi -  2005 yılında 1,000 puandaydı.

Meyve ve sebze fiyatları ise şöyle:

İthal domatesin fiyatı kilogram başına 3,35 leva.

İthal salatalık fiyatları değişmemiştir ve kilogram başına 3,13 leva olarak işlem görüyor.

Patates fiyatları yüzde 0,03 artarak kilogram başına 1,25 leva.

Havuç fiyatları yüzde 0,09 artarak kilogram başına 1,14 leva.

Olgun soğan (ithalat) fiyatı kilogram başına 1,38 leva olarak satılıyor.

Marulun fiyatı yüzde 0,05 artarak kilogram başına 0,88 leva oldu.

Kırmızı biberin (ithalat) fiyatı yüzde 0,22 artarak kilogram başına 3,53 leva oldu.

Salata fiyatı adet başına 1,05 leva oldu.

Rotterdam’daki Atatürk ve Çanakkale Müzesi’ni ziyaret etti Rotterdam’daki Atatürk ve Çanakkale Müzesi’ni ziyaret etti

İthal elma fiyatı kilogram başına 1,84 leva olarak satılıyor.

Limonlar kilogram başına 2,12 leva.

Muz fiyatı kilogram başına 2,88 leva.

Mandalin fiyatları kilogram başına 2,29 leva.

Portakallar kilogram başına 2,09 leva olarak satılıyor.

İnek peyniri kilogram başına 11,28 leva.

"Vitosha" tipi kaşar kilogram başına 16,86 leva.

Ekşi krema (3 ve üstü yağ içeriği) 400 gramlık kavanoz başına 1,22 leva.

Taze süt (3 yağ içeriği) litre başına 2,30 leva.

Tavuk eti kilogram başına 6,47 leva.

Yumurtalar (M boyutu) adet başına 0,37 leva.

Pirinç kilogram başına 3,21 leva olarak satılıyor.

Mercimek kilogram başına 4,20 leva.

Olgun fasulyenin fiyatı kilogram başına 4,12 leva.

Şeker kilogram başına 2,28 leva olarak işlem görüyor.

Yağ litre başına 2,75 leva.

Tip 500 un kilogram başına 1,28 leva.

İnek tereyağı (125 gram paketi) adet başına 2,75 leva.