HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyon hedeflerine ulaşılamamasının en önemli sebebinin gıda fiyatları olduğuna dikkat çekmesi üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığında ürünlerin tarla ve pazar fiyatları arasındaki makasın daralmasına yönelik harekete geçileceğinin kamuoyuna açıklandığını kaydeden Gaytancıoğlu, “Bu kapsamda sebze ve meyve ticaretinde lojistik altyapı geliştirilip lisanslı depoculuk yaygınlaştırılacak; soğuk hava depoları, soğutma üniteleri, kurutma, temizleme, ayıklama, paketleme, üniteleri ve bunlarla ilgili makine ve ekipman alımlarına teşvikler verileceği açıklanmıştır. Bu amaçla seçilen 17 ilde (Amasya, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa Çanakkale, Diyarbakır, Isparta, İzmir Karaman, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla Nevşehir, Samsun) yatırımların azami yüzde 75'i hibe olarak değerlendirilecektir.” dedi.

BİRÇOK EKSİK VAR

Uygulamanın, bünyesinde birçok eksiği barındırdığını belirten Okan Gaytancıoğlu, şunları kaydetti:

“Başlangıçta üreticiye ve üretime yönelik altyapı ve teknolojik yatırımlara önem veren bir uygulama devreye sokuluyor gibi görünse de bu destekleme geniş kapsamlı değerlendirildiğinde bünyesinde birçok eksiğin bulunduğu göze çarpmaktadır. Üretici fiyatlarıyla pazar fiyatları arasındaki makasın çok açık olmasının nedeni sadece ürünün korunması değildir. Şöyle ki Türkiye'de girdi fiyatları çok yüksektir. Neden girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik bir çalışma yapılmamaktadır? Neden üretimde çok önemli yer tutan akaryakıt gübre tohum ve ilaç gibi girdilerin maliyetlerinin düşürülmesine yönelik birtakım önlemler alınmamaktadır? Neden üreticilerin örgütlenmesine yönelik bir çalışma yapılmamaktadır? Neden büyük alışveriş merkezilerinde hipermarketler de üreticilere doğrudan satış reyonları açılmamaktadır?”

HEP İNŞAAT SEKTÖRÜNE KAYNAK AKTARILIYOR

Üretim maliyetlerini düşüren  uygulamalara yer vermesi gerektiğine kayıt düşen CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Bu şekilde aracıların ortadan kaldırılması mümkün değildir. Hükümet neredeyse tüm sektörlerde olduğu gibi burada da betonlaşmaya önem veren yatırımlara öncelik tanımaktadır. Yani hep inşaat sektörüne kaynak aktarmakla uğraşmaktadır. Onun yerine üretim maliyetlerini düşüren  uygulamalara yer vermelidir. Bu şekilde üretici fiyatları ile pazar fiyatları arasındaki makas daralmaz. Üreticiye hak ettiği destek verilmezse ne ürün fiyatları düşer ne üreticinin bilinçli ve tutarlı bir şekilde tarım yapması sağlanabilir. CHP iktidarında üreten bir Türkiye'yi oluşturabilmek için Tarım Kanunu'nun 21. maddesinde belirtildiği üzere üreticiye hak ettiği desteğin verilmesine ve bunun yönlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak ve hem üreticinin yüksek getiri elde etmesi hem de tüketicilerin ucuz fiyatlarla gıdaya ulaşabilmesi sağlanacaktır.”