SONGÜL KONAR

“KANSER; DÜNYADA EN BÜYÜK SAĞLIK SORUNLARINDAN BİRİDİR”

1-7 Nisan Kanser Haftası olması nedeniyle, değerlendirmelerde bulunan Taş, “Kanser; dünyada en büyük sağlık sorunlarından biridir. Kanser, uzun tedavi gerektiren bir hastalıktır. Bu hastalık sadece hasta olan kişiyi değil, tüm aileyi olumsuz etkilemektedir. Kanser vücudun başka yerlerine yayılıp-yayılmayacağı konusunda hem hasta hem de aileler endişeli şekilde bekliyor. Bu hastalık manevi anlamda olduğu kadar maddi olarak büyük bir yük getirmektedir” dedi.

KANSER VAKALARI TÜM DÜNYADA OLDUĞU GİBİ ÜLKEMİZDE ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Kanser vakalarının günümüzde hızlı şekilde yayıldığının altını çizen Ragıp Taş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hastalığın görülme sıklığı her geçen gün artıyor. 2020’de 19,3 milyon yeni vaka ve 10 milyon ölüm bildirildi. 2018 yılında 18,1 milyon vaka ve 9,6 milyon ölüm bildirildi. 2012'te yıllık yeni kanser vakası sayısı 14,1 milyon iken, yıllık kansere bağlı ölüm sayısı 8,2 milyon idi. Kanser vakaları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde artmaya devam ediyor. Buna paralel olarak yıllık yeni tanı alan kanser hasta sayısı da artıyor. 2020 yılında Türkiye nüfusu 84 milyon iken, yıllık yeni kanser vaka sayısı 233 bin 834 ve kansere bağlı yaşam kaybı sayısı 126 bin 335 olarak bildirildi. 2018 yılında Türkiye nüfusu yaklaşık 82 milyon iken, yeni vaka sayısı 210 bin 537 ve kansere bağlı yaşam kaybı sayısı 116 bin 710 olarak bildirilmişti.”

PASİF İÇİCİLERDE KANSER RİSKİ TAŞIYOR

Kansere yol açan etmenler hakkında bilgilendirmede bulunan Ragıp Taş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kansere yol açan en büyük etkenler arasında, sigara ve alkol gelmektedir. Sigara; akciğer, meme, gırtlak, dudak kanserlerine neden oluyor. Akciğer kanserlerinin yüzde 90’ını sigara içenler oluşturmaktadır. Ayrıca, pasif içicilerde kanser riski taşıyor. Çünkü sigara içenin yanından solunan duman, insanların hücrelerine zarar veriyor. Vücudun tamamını olumsuz etkileyen zararlı bir maddedir diyebiliriz. İnsanlar kendi sağlığını ve geleceğini düşünmeli. Bedenimizi zararlı şeylerden, içinde katkı olan gıdalardan, kirli havadan, kirli besinlerden korumamız gerekiyor. Sağlıklı olmamızın temel şartı; dengeli beslenmektir.”

TARAMA TESTLERİ ZAMANINDA YAPTIRILMALI

Erken teşhisin öneminden bahseden Taş, sözlerini şöyle tamamladı: “İnsanlar kanserle ilgili olarak, tarama testlerini zamanında yaptırmalı ve şüphelenildiğinde ise, zaman kaybetmeden doktora gitmeli. Teşhis konulduysa tedavi yollarına gidilmeli. Kanserden korunmamanın yolu sağlıklı yaşamak ve dengeli beslenmekten geçmektedir. Kanserden korunmak için öncelikle sigaradan uzak durmakta fayda var.”