CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu:

MEHMET AYTAÇ

Bu bütçenin AK Parti’nin hazırladığı son bütçe olduğunu iddia eden Gaytancıoğlu; “Tahrip ettiğiniz Türk tarımının son bütçesini konuşuyoruz; artık gidiyorsunuz, sizi kimse durduramaz, buyurun güle güle sonra bütçeyi biz yapacağız” dedi.

Gaytancıoğlu şöyle konuştu: “Son bir yılda bütün dünyada gıda fiyatları arttı; ortalama ne kadar arttı? Yüzde 13. Peki, Türkiye'de neden yüzde 103 arttı? Bir zamanlar kendi kendine yeterli olan ülkeyi nasıl ithalatçı hâline getirdiniz? Siz 3 harfli marketlerle uğraşırken nasıl oldu da gıda fiyatları 3 haneli rakamlara çıktı? Nasıl oldu da cumhuriyet tarihinde peynir fiyatı et fiyatını geçti? Nasıl oldu da cumhuriyet tarihinde sizin döneminizde ilk defa yem fiyatı süt fiyatını geçti? Yine size nasip olacak, daha beş altı ayınız var, siz bize göstereceksiniz maalesef, birkaç ay sonra et bulamayacağız, et fiyatları altınla yarışacak. Neden mi? Süt hayvanı kalmadı; dolaşıyoruz, köylerde hayvan bulamıyoruz, 2 milyona yakın süt ineği kesildi sizin politikalarınız yüzünden.”

“ÇİFTÇİYE VERİLENİN ON KATI FAİZCİYE”

Gaytancıoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Gelelim, bunlar niye oldu? Bütçe vermiyorsunuz! 54 milyar lira bütçe veriyorsunuz; faizciye 10 katını veriyorsunuz, 565 milyar lira. Kur korumalı mevduat hesabı sahiplerine bu bütçenin 3 katını veriyorsunuz. Kaç kişi bunlar? 150 bin kişi. Kaç çiftçi var? 2 milyon aile; çarpın 4'le, 8 milyon kişiye reva gördüğünüz buzağı desteği, gübre desteği, mazot desteği kaç para? 54 milyar lira ama bunun 3 katını hiç kılınız bile kıpırdamadan verebiliyorsunuz, faizciye 10 katını verebiliyorsunuz. Bir de televizyonlara çıkıyorsunuz ‘Gübre, mazot desteğini artırdık.’ diyorsunuz.”

AYÇİÇEĞİ DESTEKLERİYLE GEÇEN YIL 5,4 LİTRE MAZOT ALINIYORDU BU YIL 4,5”

Gaytancıoğlu, şöyle devam etti: “Geçen seneki ayçiçeği desteklerinden bahsedeyim: 37 lira mazot, gübre desteği vardı, "Bunu yüzde 95 artırdık." diye böbürlendiniz; geçen sene bu 37 lirayla çiftçimiz 5,5 litre mazot alıyordu, şu an 4,5 litreye düştü. Çiftçinin mazotunu çaldınız, bu desteği de şimdi vermiyorsunuz, seneye vereceksiniz, ‘Gidin, seneye alacağınız desteği Ziraat Bankasından kredi olarak alın.’ diyorsunuz. Çiftçi gidiyor Ziraat Bankasına, diyorlar ki: ‘Senin sicilin bozuk.’ Sicili bozdunuz arkadaş! Çiftçiyi öyle bir borçlandırdınız ki iktidara geldiğinizde 1 milyar olan çiftçi borcu 258 milyar 700 milyon. Çiftçiyi 258 kat ipotek altına aldınız; ahırlar ipotekli, tarlalar ipotekli, traktörler ipotekli.”

“ÇİFTÇİ DEVLETTEN ALACAKLI”

Gaytancıoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yıllardır yasaya uymadınız; bu sene 185 milyar vermeniz gerekiyordu, 54 milyar verdiniz. Destekleri arttırmıyorsunuz, çiftçi sürekli borçlanıyor ve 85 milyon gıda enflasyonu altında inim inim inliyor. Kırsal boşaldı, size göre varoşlar oluşturdunuz, o varoşlardan oy devşiriyorsunuz. İthalat durmuyor, ürettiğimiz, üretebileceğimiz her şeyi ithal ediyoruz. Ya, Türkiye bundan yirmi sene önce, sorsaydınız, buğday ithal etmez derdik, arpa ithal etmez derdik; nohut, mercimek, fasulye, hepsini ithal ediyoruz. Yatırımları, özellikle sulama yatırımlarını yapmadınız. Köyleri boşalttınız, oradaki insanları yaşlandırdınız. Tarımsal KİT'leri özelleştirdiniz, yandaşlarınıza peşkeş çektiniz, piyasalardan çıktınız. Bilgiyi üreticiyle buluşturmadınız; ziraat mühendislerini, veterinerleri, su ürünleri mühendislerini, gıda mühendislerini atamadınız. 800 tarım danışmanına para bile veremiyorsunuz; yazıktır, günahtır. Girdi piyasasında yani gübre piyasasında, yem piyasasında devlet yok; çıktınız ama çıkış var çünkü bu sizin son bütçeniz, artık biz geleceğiz.”

“ÇİFTÇİNİN BORCUNUN FAİZİNİ SİLECEĞİZ”

Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Pandemiyi avantaja dönüştürebilirdiniz, Rusya-Ukrayna savaşını avantaja dönüştürebilirdiniz çünkü dünyada gıda fiyatları hem arttı, hem buğday fiyatları, arpa fiyatları, mısır fiyatları, ayçiçeği fiyatları arttı ama çiftçiden bu sene ayçiçeğini çok düşük aldınız. Yağ fiyatları neden düşmedi? Çiftçinin sırtına çöktünüz ama piyasalarda fiyatlar düşmüyor. Biz ne yapacağız? Çok basit, gayrisafi millî hasılanın yüzde 1'ini çiftçiye destek olarak vereceğiz. Kredi faizleri altında inim inim inleyen çiftçinin borcunun faizini sileceğiz, anaparayı uzun yıllara böleceğiz. Sulama yatırımlarına büyük kaynak ayıracağız, mühendisleri tarlaya denetime, üretim planlamasına; veterinerlerin de ahıra atamasını yapacağız. Genç ve kadın çiftçilerin sigorta primlerini devlet ödeyecek. Hasat vergisinde hasat zamanı gümrük vergisi düşmeyecek, hedef bir iki yıl içerisinde ithalatın sıfırlanması olacak.”