Haber Foto: BÜLENT SAYLAM

1935 yılında vefat eden Demir Hafız’ın mahallelerindeki Çomoğlu Çeşmesine giden mahallelinin uzak yerden dolaşmaması için arsasından bağışladıkları dar uzun ara sokak torunlarının ev yapmalarına engel oldu. Öğretmenleri arasında Mehmet Akif Ersoy, Cenap Şahabettin’in bulunduğu İstanbul Üniversitesi İlahiyat mezunu olan hicri takvime göre 1300 (1881) doğumlu Demir Hafız, Keşan’da uzun yıllar imamlık yaptı. 20 Ekim 1929 tarihinde memleketi Keşan’daki görev yerine gelen Demir Hafız, ölümüne dek oturduğu evin arkasında bulunan arsasına ait yolu belediyeye bağışladı. Mahallelinin rahat bir şekilde çeşmeden su alması için bağışladığı arsa yıllar sonra mirasçılarına imar sorunu olarak karşılarına çıktı.

2005’TE ÇEKME PAYI YOKKEN 2014’TE 3,5 METRE OLDU

1926 yılı tapu kaydında 400 arşınlık (272 m2) arsasında bulunan evinin kanuni mirasçıları 3 çocuğuna ait olan Demir Hafız’ın 2005 yılında vefat eden sağ olan son çocuğundan sonra miras hakkı torunlarına geçti. 2005 yılında vefat eden amcalarından sonra o dönem maddi nedenlerden dolayı eski evin yerine yeni bir ev yapmayan mirasçılarının önüne bu sefer bir imar sorunu ortaya çıktı. 2005 yılında imarla ilgili bir sorunu yokken, mirasçıları 2014 yılında ev yaptırmak için başvurduklarında dedelerinin yıllar önce mahallelisine iyilik için bağışladığı arsadan 3,5 m çekme payı verildiğini öğrendiler. Bu haliyle inşaatı başlatmayan mirasçıları, daha sonra da 1984 imar planlarının revizyonu sürecinde dedelerinin bulundukları ev yeşil alana çevrildi.

ÇEKME PAYI 5’ER METRE OLDU

İtiraz süresi içinde gerekli itirazları yapan mirasçıları, evlerinin bulunduğu yeşil alanın yeniden imara açılmasından sonra da başka bir sorunla karşılaştılar. 3 sokağa bakan evleri için 5’er metre çekme payı getirilen evin olduğu yerin m2’si düştü. Bu haliyle ev yapamadıklarını söyleyen mirasçıları konuyla ilgili olarak aynı mahalle içinde çekme payları ile ilgili açılmış bir davayı beklediklerini buradan çıkacak sonuç sonrasında yeniden hukuki süreci başlatacaklarını kaydettiler.

MADDE BAĞIMLILARI EVE GİRİYOR

Mirasçılarının imarla ilgili sorun yaşadığı Keşan’ın en eski yerleşim birimlerinden olan İspat Cami Mahallesi Umurbey Sokak ve Mehmetçik Sokak arasında bulunan içinde şu an oturulmayan ev, madde bağımlılarının tercih ettiği yer haline geldi. Evin arka kısmında bulunan ara sokağın Yekta Baydar Ortaokuluna bağlayan dar uzun bölümünün bakımsızlığı, gece de karanlık oluşu; madde kullanıcılarının tercih ettiği yer oluyor. Bununla ilgili olarak mahalle sakinlerinin de şikayetlerin olduğu ev ile ilgili yetkililerin önlemleri almalarını istediler.