19 Eylül Gaziler Günü Keşan Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenle kutlandı.  Saat 11.00’de başlayan törene, Kaymakam Bekir Dınkırcı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yıldırım Alel, Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Cumhuriyet Başsavcısı Tamer Ünüvar, Keşan Şehit ve Gaziler Derneği Başkanı Ferhat Dönmez, kamu, özel, sivil, sosyal ve siyasal kesimlerin temsilcileri, şehit aileleri, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Program, Kaymakam Bekir Dınkırcı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yıldırım Alel, Belediye Başkanı Mehmet Özcan tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk anıtına çelenk sunulmasıyla başladı. Törene katılanlar daha sonra saygı duruşunda bulunarak, Keşan Belediyesi Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı'nı okudu.

 

Günün önem ve anlamını anlatan ilk konuşmayı Garnizon Komutanlığı’ndan Piyade Kurmay Yüzbaşı Erdem Eraslan yaptı. Konuşmasının başında ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, dünya harp tarihinin en çetin muharebelerinden biri olan Sakarya Zaferi’nin ardından TBMM (Türkiye Büyüm Millet Meclisi) tarafından “Mareşal” rütbesi ve “Gazi” ünvanı verildiği bu günü, tüm gazileri onurlandıran Gaziler Günü olarak kutlamanın kıvanç ve heyecanını yaşadıklarını ifade eden Eraslan, şunları söyledi: “Evet, bu gün Gaziler Günü’dür ancak hiçbir kutlama, gençliğinin baharında ölümü hiçe sayan, siz kahramanların yaptıklarına karşılık olamaz. Söylenecek hiçbir sözde yaptığınız fedakarlığın yüceliği ifade edilemez. Elimizden tek gelen sizlere sunacağımız gönül dolusu minnet ve teşekkürlerimizi kabul etmenizdir. Bağımsızlık parolasıyla Çanakkale’de, Antep’te, Urfa’da, Maraş’ta, Kars’ta, Kütahya’da Eskişehir’de, Dumlupınar’da, Afyon’da ve vatanın her karış toprağında kanlarını akıtmış aziz şehitlerimiz ve ebediyete intikal eden Kurtuluş Savaşı gazilerimiz. Vatan toprağından binlerce kilometre uzakta, daha önce hiç görmedikleri, belki de hiç işitmedikleri bir ülkenin topraklarında, kendilerine verilen görevi eksiksiz bir şekilde yerine getiren ve görevleri esnasında canını feda eden aziz şehitlerimiz ve gazilerimiz. Yavru vatanda yaşayan yurttaşlarımızın güvenliğini sağlamak ve bozulan barışı yeniden tesis etmek üzere Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan, burada görevleri başında canlarını feda eden aziz şehitlerimiz ve değerli Kıbrıs gazilerimiz. Vatanın toprak bütünlüğüne ve milletin birlik ile beraberliğine kastedenlere karşı terörle mücadelede görev alan ve bugün aramızda bulunmayan aziz şehitlerimiz ile kendilerine verilen görevi eksiksiz yerine getirmenin huzuru ve gazi olmanın iftiharını taşıyan iç güvenlik gazilerimiz. Birlik ve beraberliğimizi bozmaya çalışan tüm tehditlere rağmen dimdik ayakta durabiliyor ve bu güzel vatan topraklarında bağımsız ve onurlu bir millet olmanın övüncüyle yaşamamızı sürdürebiliyorsak, bunu aziz şehitlerimize ve siz kahraman gazilerimize borçluyuz.”  

DÖNMEZ: ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİN HATIRALARINI YÜCELTEREK ONLARA SAHİP ÇIKMALIYIZ

Daha sonra söz alan Keşan Şehit Aileleri, Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ferhat Dönmez ise vatanımızın ve milletimizin varlığının devamını, bayrağımızın göklerde dalgalanmasını, özgürlüğümüzün korunmasını ve milletçe namusumuzla, şerefimizle yaşamamızı gazi ve şehitlerimize borçlu olduğumuzu dile getirerek, şunları söyledi: “Bütün bunlardan dolayı onlara saygı ve sevgi duyuyoruz. Dinimiz, vatan sevgisini <Vatan sevgisi imandandır> diyerek belirtmiştir. Savaşta ölenler şehit, savaştan sağ veya yaralı dönenler ise gazi ünvanı ile onurlandırılmıştır. Türk ulusu için bu iki kavram çok önemlidir. Manevi rütbelerin en yükseğidir. Türk ulusunun şanlı tarihi, bizlere gurur veren, her zaman övündüğümüz eşsiz destanlar ve zaferlerle doludur. Bu zaferlerimizi bize gazilerimiz ve şehitlerimiz yaşatmışlardır. Vatanımıza ve milletimizi, Türk devletinin bölünmez bütünlüğünü korumak için vatanın her karışına kanlarını akıtmışlardır. Savaşlarda destan yazarak tarihe altın harflerle geçmişlerdir. Şehit ve gazilerimizin hatıralarını yücelterek, onlara sahip çıkmalıyız.

COŞKUN: SİZLERE NE KADAR TEŞEKKÜR ETSEM AZDIR

Gazi kızı ve torunu Anıl Coşkun ise öncelikle tüm gazilerin 19 Eylül Gaziler Günü’nü kutlayarak, “Bugün 19 Eylül, mevsim sonbahar. Sonbahar kasvetlidir, hüzünlüdür. Sonbahar durgun bir mevsimdir aslında. Ama ben buradan bakıyorum da, gözleriniz ışıl ışıl. Sizler bugün burada, Kore’de, Yavru Vatan Kıbrıs’ta, Güneydoğu’da, yaşadığınız heyecanı ilk günkü gibi canlı bir şekilde yaşıyorsunuz. Aslında bugün burayı güneş aydınlatmıyor. Bugün burayı sizlerin gözlerindeki pırıl pırıl parlayan ışık aydınlatıyor. Sizlere ne kadar teşekkür etsem azdır. 19 Eylül, siz değerli gazilerimizin günü olmasının yanında, aynı zamanda da Cumhuriyetimizin kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e, Mareşallik ünvanının verildiği gündür. Bugün, Kurtuluş Savaşı’nın zorlu dönemi içerisinde, Sakarya gibi büyük bir savaşı kazanarak, Türk milletinin makus talihini de değiştiren Mustafa Kemal’e, bu başarısının ödülü ve minnet göstergesi olarak, TBMM tarafından Gazi’lik payesinin verildiği gündür.” şeklinde konuştu.

Bu sırada törende bayrak taşıyan bir öğrenci fenalaşarak baygınlık geçirdi.  Sıcak nedeniyle fenalaşan öğrenciye ilk müdahaleyi İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ergün Kurtar ile alanda bulunan 112 Acil personeli yaptı. 

Hükümet Meydanı’ndaki tören, Gazi eşi Sibel Dönmez ile Ahmet Yenice Ortaokulu 8/E sınıfı öğrencisi Miray Gamsız ile 8/D sınıfı öğrencisi Selenay Boz tarafından okunan şiirlerle son buldu.

Törene katılanlar daha sonra ise Asri Mezarlık’ta bulunan Şehitlik’e geçti.

Buradaki törende Keşan İlçe Müftüsü Süleyman Yeniçeri tarafından dua okundu. Katılımcılar, mezarlara karanfil bırakıp, suladıktan sonra, dua okuyarak Şehitlik’ten ayrıldı. Bu arada Keşanlı paramotorcu Yılmaz Özkaya, hem Atatürk Meydanı hem de Şehitlik’te düzenlenen törenler esnasında Türk bayrağı ile uçuş gerçekleştirdi.

Kutlamalar, gazi ve şehit ailelerine Keşan Subay Orduevi’nde öğle yemeği ikramıyla son buldu.

19 Eylül Gaziler Günü programı kapsamında bugün, Hersekzade Ahmet Paşa Camii’nde Cuma Namazı öncesi Mevlid-i Şerif okutulacağı bildirildi.