Deniz MUTLU

 

Alkollü içkilerin 22.00-06.00 saatleri arasında perakende satışının yapılamayacağına ilişkin düzenleme geçtiğimiz Pazartesi günü yürürlüğe girdi.

Yeni düzenlemeye göre, alkollü içkiler, işletme dışından görülecek şekilde satılamayacak.

Keşan’da faaliyet gösteren büfeciler, 22.00-06.00 saatleri arasında alkol satışını yasaklayan yasanın başlamasıyla birlikte vatandaşlarla aralarında sıkıntı doğabileceğini belirttiler.

Ayrıca büfeciler uygulamanın başlamasının ardından gelirlerinin ciddi oranda düşmesinden ve başta kira ve vergi olmak üzere birçok giderini karşılayamaz durumda kalmaktan çekiniyorlar.

Konu ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Erol Öngün, Elame Köse, Cem Aslan ve Hasan Abacı yasanın uygulamaya girmesiyle birlikte belli başlı sorunların ortaya çıktığını söylüyorlar.

ABACI: “CİROMUZ DÜŞECEK”
Yaklaşık 10 yıldır büfe işlettiğini söyleyen ve müşterinin tutulmasının kolay olmadığını dile getiren Hasan Abacı, kimi esnafın müşteri kaybetmemek adına satışlar yapabileceği kaydetti.
Keşan’da perakende olarak satış yapan yaklaşık 600 nokta bulunduğunu belirten Abacı, “Bu yerlerin birçoğunun kiraları önceki gelir koşullarına göre yapılmış. Bu açıdan bakıldığında söz konusu yasak bence iyi olmadı. Uygulama saati çok erken. Bu saat 24.00 gibi olabilirdi. Ciromuzun yüzde 75’ini akşam 21.00-24.00 arasında yapıyoruz. Bu yüzden, yasak, gece yarısından itibaren uygulamaya konulmalı.” şeklinde konuştu.

KÖSE: “EN İYİSİ 22.00 OLUNCA KAPATMAK”

Keşan’da yapılabilecek en iyi işin saat 22.00 olunca işyerini kapatmak olduğunu kaydeden Elame Köse, şunları söyledi: “Saat 22.00’de satışlar tabiî ki daha çok. Biz müşteriye alkol satmayınca müşteri bizi tersliyor. Kavga bile çıkabilir. Alkol alan vatandaş da tedirgin ne yapacaklarını bilmiyor. Elimizden gelen bir şey yok. İşyerini kapatacağız, bizim için çözüm bu.

ÖNGÜN: “22.00’DEN ÖNCE SATIŞLAR AZ DA OLSA ARTTI”

Birçok meslektaşının erken saatte kapatıp eşiyle çocukları ile birarada olacağından yasaya olumlu bakanların da olduğunun altını çizen Erol Öngün, “Alkol alan vatandaşlar, yasa uygulanmaya başlayınca büfe büfe gezdi. Nedeni ise bir büfe satmıyorsa belki diğer bir büfe satar diye. Fakat öğrendiğimiz kadarıyla böyle bir şey çıkmamış. Buraya gelen çok fazla kişi oldu. Satış olmadığını söyledik. Biz 22.00’ye kadar satışımızı yaparız. Ondan sonrasını vatandaş düşünecek. Ya da saatinden önce alacak. Şunu da belirtmeliyim ki saat 20.00 ile 22.00 arasında normal satışlarımızdan daha fazla alkol sattık.” dedi.

ASLAN: “İNSANLAR İLE UĞRAŞACAĞIMIZA İŞYERİNİ KAPATIRIZ”

Cem Aslan ise yasanın başlamasıyla birlikte işyerini saat 22.00’de kapattığını dile getirerek, şunları söyledi: “İnsanlar ile uğraşamayız. Çünkü yok diyeceğiz, olmayacak. Alkollü gelen olacak, problem çıkaracak. Yasanın uygulanmaya başlamasıyla birlikte birkaç yerde denetim yapılmış. Biz gerek kalmadan 22.00’de kapattık. En iyi çözüm 22.00 olunca kepenk kapatmak.”

VATANDAŞ: “EVDE İÇKİ İÇMEYİ Mİ YASAKLIYORLAR?”

Diğer taraftan alkol almak isteyen vatandaşlar, “Saat 22.00 çok erken. Biz işlerimizden bile bazen 22.00’de çıkıyoruz. Dün birkaç arkadaşımız almak istemiş. Fakat büfeciler satmamış. Fakat anormel olan ise barlarda içki içebiliyoruz. Restoranlarda içki içiliyor. Şimdi bu yasa neyi yasakladı? Evlerde içki içmeyi mi yasaklıyor?” şeklinde konuştular.