Derya AKTAN

 

Global Kadın Girişimcilik Haftası nedeniyle Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi’nin düzenlediği ve Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Gıda Komitesi Başkanı Berna Tanyolaç’ın da konuşmacı olarak katıldığı “Girişimcilik Paneli” Uzunköprü’de yapıldı.

26 Kasım 2013 Salı günü Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda saat 14.00’te başlayan toplantıya Trakya Üniversitesi Kadın Sorunları ve Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç Dr. Ebru Zümrüt Boyacıoğlu, Uzunköprü Merih Pastanesi Sahibi Ayşe Afan ve Keşan TSO Gıda Komitesi Başkanı ve Mishka Doğal Ürünler Sahibi Berna Tanyolaç konuşmacı olarak katıldılar.

Panele, Uzunköprü Kaymakamı Kemal Yıldız, Uzunköprü TSO Başkanı Ercan İhtiyar, TOBB Edirne İl Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Elmas Aslan, Uzunköprü TSO Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Leyla Çobanoğlu, Keşan TSO Kadın Girişimciler Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Berrin Tanyolaç, Uzunköprü ve Keşan TSO Kadın Girişimciler Komitesi üyeleri ile izleyiciler katıldı.

Panelde ilk olarak konuşan Yrd. Doç. Dr. Ebru Zümrüt Boyacıoğlu sayısal verilere dayanarak Türkiye’de kadının istihdamı ve eğitimle paralel olarak iş hayatına katılmasını anlatarak, Türkiye’de TÜİK 2012 verilerine göre 37 milyon kadın olduğunu, çalışabilir kadın sayısının 26 milyon olduğunu ama bu kadınların sadece 8.1 milyonunun çalıştığını söyledi.

Eğitimin insan hakkı olduğunu ve bunun sağlanması için meşrulaştırmaya ve gerekçelendirmeye gerek olmadığını söyleyen Boyacıoğlu, eğitim düzeyi arttıkça iş hayatına atılan kadın sayısının da arttığını söyledi.

Daha sonra söz alan Uzunköprü Merih Pastanelerinin Sahibi ve Uzunköprü Ticaret Odası’nın ilk kadın üyelerinden Ayşe Afan, iş hayatına nasıl atıldığını, o sayede çocuklarını ve torunlarını hayata nasıl hazırladığını anlattı.

Panelin son konuşmacısı olarak Keşan’dan katılan Berna Tanyolaç, “Neyi hayal ediyorsak onu yaşıyoruz” diyerek, çok severek yaptığı kabin amirliği işinden şu anda kurucusu olduğu Mishka Doğal Ürünlere kadar olan serüvenini slayt gösterisi eşliğinde izleyenlere anlattı. “Başarılı bir ekibiniz varsa işinizde de o derece başarılı olursunuz” diyen Tanyolaç, 3 kişiyle başladıkları Mishka Doğal Ürünler işletmesinde, şu anda 5 kişi olduklarını ve yakında bu sayının 8’e çıkacağını söyleyerek 70’e yakın ürünü tamamen doğal yollarla üreterek, internet yoluyla tüm Türkiye’ye sattıklarını söyledi.

Panelin sonunda Uzunköprü Kaymakamı Kemal Yıldız, UTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ercan İhtiyar, konuşmacılara plaket ve çiçek sundu.