5 Aralık 1934’te “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı” veren yasanın kabulu ile birlikte bu tarih Kadın Hakları Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Yaşamının her alanında yok sayılan kadın, Cumhuriyetin ilanı ile birlikte önemli siyasi ve sosyal haklar elde etmiş ve toplumsal alanda varlığını ortaya koymuştur.

Atatürk tarafından birçok batı ülkesinden önce Türk Kadınına tanınan bu haklar Atamızın kadının toplumdaki yerine verdiği önemin somut bir göstergesidir.

4 Nisan 1926 Tarihinde yürürlüğe giren Medeni Kanun ile de erkeğin üstünlüğüne dayanan düzene son verilmiştir. Bu Kanun sayesinde evlilikte çok eşlilik yasaklanmış, Evlenme ve Miras Hukuku’nda kadın ve erkek eşit hale getirilmiştir, boşanma hakkı  ve  kadına nikah şart koşulmuş, evlilik esnasında da sonrasında da kadının ekonomik ve hukuksal  güvencesi sağlanmıştır.

Böylece Türk aile yapısı ve işleyişi çağdaş demokratik kurallara dayandırılmıştır.

Dünyada ve ülkemizde Kadın Hakları ile ilgili talepler çok. Dünyanın birçok yerinde de bunların en azından bir kısmının karşılanması yolunda gelişmeler olmuştur. Fakat bunların her ülkedeki çözümünün anahtarı kadınların siyasetteki ağırlıklarının yeterli düzeye ulaşmasıdır. Çünkü her konuda olduğu gibi kadın konularında da sorunların çoğunun çözüm yeri parlamentodur. Orada da o sorunları en iyi bilip anlatabilecek olanlar elbette kadınlardır.

1935 yılında Meclise 18 kadın milletvekili girmiş, oranı  %4,5  iken 1977 yılında oran %0,09’a düşmüş, meclise 4  kadın milletvekili girmiştir. 2002 yılında oran %4,4 iken, 2011 yılında oran %14,4 e yükselmiştir. AK Parti hükümetleri döneminde kadınlar için birçok ilklere imza atılmış ve kadınlar için eğitim, sağlık, sosyal yardımlar alanında birçok ilkler gerçekleştirilmiştir.

25 Mayıs 2010 tarihinde çıkartılan Başbakanlık Genelgesi ile kadınların sosyal ve  ekonomik konumlarının güçlenmesi, iş ve toplumsal hayatta kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, kadın istihdamının arttırılması amacıyla “Kadın İstihdamı Üst Kurulu” oluşturulmuştur. Cinsiyete dayalı ayrımcılığın önlenmesi uygulamalarının takibine başlanmıştır.

Kadının toplumun her kademesinde karar alma mekanizmalarına katılabilmesi için ne gerekiyorsa eksiklikler AK Parti Hükümeti döneminde tek tek ele alınmıştır. Tüm alanlarda kadın öncelikli düzenlemeler yapılarak hızla hayata geçirilmiştir. Kadınlarımızın karar alma mekanizmasında sayılarının hızla artmasını diliyoruz.

Sevginin, şefkatin ve özverinin simgesi olan tüm kadınlarımızın 5 Aralık Kadın Hakları Günü ve Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 79’uncu yıldönümünü kutluyor ve bu hakkı biz kadınlara vererek dünyaya örnek olan Mustafa Kemal Atatürk’e teşekkür ediyoruz.