Keşan Kahveci Lokantacı ve Otelciler Odası Başkanı Hüseyin Çakmak, dün yaptığı açıklamada, Keşan Halk Kütüphanesi Müdürü Bülend Dizdaroğlu’nun “Kütüphane Haftası” etkinlikleri kapsamında yaptığı konuşmada “Ülkemiz genelinde bin 434 kütüphaneye karşılık 600 bin kahvehane var” sözleriyle ilgili değerlendirmede bulundu.

TOPLUM NE KADAR OKURSA O KADAR AYDIN OLUR

49. Kütüphane Haftası’nı kutladığını belirten Hüseyin Çakmak, şöyle konuştu: “Ülkemizde 7’den 70’e tüm insanlarımızın kitap okumasını diliyorum. Toplum ne kadar okursa o kadar aydın olur ve ülkesine faydası olur. Ancak Türkiye’de 600 bin kahvehane olması çok mu az mı üstünde durmak istemiyorum. Günümüzde kahvehaneler toplumun buluştuğu, zaman geçirdiği bir yer. Bu işletmeleri çalıştıran her vatandaşımız buradan ekmek yiyor. Kıraathaneler Osmanlı döneminde okuma evleriydi. Günümüzde hâlâ kahvehaneler okuma köşesi kuruyor. Günlük gazetelerden en az 4-5 tanesi bulunuyor.”

KÜTÜPHANELER TEKNOLOJİNİNİN GERİSİNDE Mİ KALDI?

Kütüphanelerin ticarethane olmadığını ifade eden Hüseyin Çakmak, şunları söyledi: “İnsanlar bazı şeyleri araştırmak için kütüphaneye gitmek zorundaydılar. Oysa günümüzde kütüphaneler internet ortamına girdi.  Gerekli bilgilere internetten ulaşılabiliyor. Müdürümüz kütüphanelerin azlığından yakınmış. Acaba günümüzde kütüphaneler teknolojinin gerisinde mi kaldı? 10-20 tane bilgisayar koymakla yenilenmiş mi oluyor? Bu bir devlet sorun.”

MEKANCI, ELİNDE KİTAPLA GELEN KİMSEYİ KOVMAZ

Kahvehanelerin bir anlamda kamu hizmetinde bulunduğunu da kaydeden Çakmak, “Seçim zamanları en fazla ziyaret edilen mekanlar kahvehaneler. Alkollü yerlere nazaran kahvehanelerimizin olması daha iyi olur.  Mekancı elinde bir kitap ile kahvehaneye gelen kimseyi kovmuyor. Kütüphanelerimizi eşleştirmiyorum. Ben bu işin yöneticisiyim ve sorunları ile karşı karşıyayım. Ben yine de kütüphane müdürümün her zaman yanındayım.” diye konuştu.