AİLE HAFTASI

(15-21 MAYIS)

 

Aile; evlenme, kan bağı ve diğer yasal yollarla aralarında akrabalık ilişkisi bulunan ve çoğunlukla aynı evde yaşayan fertlerden oluşan, fertlerin psikolojik, sosyal, kültürel ve ekonomik ihtiyaçlarının karşılandığı, topluma uyum ve katılımlarının sağlandığı ve düzenlendiği temel bir toplumsal birimdir.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1993 yılında aldığı bir kararla 15 Mayıs’ı “Uluslararası Aile Günü” olarak ilan etmiştir. 1994 yılından itibaren de tüm dünyada ve ülkemizde kutlanmaya başlanmıştır. Bu günün yer aldığı hafta olan 15–21 Mayıs ise “Aile Haftası” olarak kabul edilmiştir.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Keşan Sosyal Hizmet Merkezi’nde aile yapısını korumaya ve sürdürmeye yönelik çeşitli çalışmalar yürütülmektedir.

1- KORUYUCU AİLE HİZMETİ:

Koruyucu aile, çeşitli nedenlerle, öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu, kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir.

Koruyucu aile yanına yerleştirilen çocuklar; öz ailesi bulunan, öz ailesince bir süre için bakılamayan, kız ya da erkek, sağlıklı ya da engelli, tek ya da kardeş olup koruyucu aile yanına yerleştirilmeye uygun olduğu meslek elemanı tarafından belirlenmiş çocuklardır.

 

Kimler koruyucu Aile Olabilir?

Hoşgörülü, sabırlı, güvenli, şefkatli bir ortam sağlayabilen, sevgisi ile çocuğun hayatında fark yaratmak isteyen ve mevzuatta belirtilen şartları taşıyan, kurumla işbirliği içinde çocuk yararına hizmet vermeye kendini hazır hisseden herkes koruyucu aile olabilir.

 

Mevzuatta yer alan şartlar şunlardır;

- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

- Türkiye’de ikamet etmek,

- 25-65 yaş arasında olmak,

- En az ilkokul mezunu olmak,

- Düzenli gelire sahip olmak,

- Çocuğun öz anne-babası ya da vasisi olmamak.

 

Koruyucu ailelere, baktıkları çocuk için; çocukların eğitim, bakım ve yetiştirilme harcamalarına yönelik aylık ücret ödenir. Koruyucu aile yükümlülüklerini yerine getirmezse, çocukla iletişim kuramazsa, çocuğun istismar edildiği anlaşılırsa, çocuğun yararlanacağı hizmet modeli değişirse ve koruma kararı kaldırılırsa, koruyucu aile herhangi bir nedenle

 

koruyucu aile olmaktan vazgeçerse, görevli sosyal çalışmacı sosyal inceleme raporu hazırlayarak ailenin, koruyucu aile sözleşmesini iptal eder ve çocuk aileden geri alınır.

 

Koruyucu aile başvuruları ne yazık ki, bu hizmetten yararlanabilecek çocuk sayısından çok daha azdır. Bu nedenle bizimle birlikte çocuklarımızın elinden siz de tutun.

 

2- EVLAT EDİNDİRME HİZMETİ:          Çocuğun olmaması halinde, tedavi olmak için tüm yollar denendikten sonra evlat edinilebilmektedir. Evlat edinmek isteyen ailelerin kurumumuza dilekçe ile başvuruda bulunması gerekir. Başvuru sırasında evlat edinilecek çocukların özellikleri ile evlat edinmenin sosyal ve hukuki sonuçları hakkında, sosyal çalışmacı tarafından bilgi verilir ve ilk görüşme formu birlikte doldurulur. Başvurusu uygun bulunan aileler sıraya alınır. Başvuru sayısı fazla olduğu için ortalama 2 yıl bekleme süresi vardır.

Evlat Edinme Koşulları Şunlardır:

- Çocuğun, evlat edinen tarafından en az 1 yıl eğitilmiş ve bakılmış olması

- Evlat edinmenin her halde çocuğun yararına bulunması

- Ayırt etme gücüne sahip çocuğun rızasının alınması

- Evlat edinme, çocuğun ana ve babasının rızasını gerektirir. Fakat ana-babanın kim olduğu veya nerede oturduğu bilinmiyorsa, ayırt etme gücünden yoksunsa ya da çocuğa karşı özen yükümlülüğü yeterince yerine getirilmiyorsa rıza aranmaz.

- Çocuğun vesayet altında olması halinde vesayet dairelerinin izninin alınmış olması

- Eşlerin en az 5 yıldan beri evli olmaları veya her ikisinin de 30 yaşını doldurmuş bulunmaları

 

Yukarıdaki koşulları sağlayan ve dilekçeyle kurumumuza başvuru yapan kişiler hakkında görüşmeler ve incelemeler yapılır. Belgeler sonucunda yapılan değerlendirme ile kapsamlı bir sosyal inceleme raporu hazırlanarak olumlu ya da olumsuz kanaat bildirilir.

 

3- SOSYAL VE EKONOMİK DESTEK HİZMETİ:

Yoksulluk içinde olup da temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken  ailelerin çocuklara eğitimi ve gelişimi konusunda kaynakların yeterliliği ölçüsünde yapılan ayni ve nakdi destekleri kapsamaktadır.

 

4-AİLE VE BOŞANMA SÜRECİ DANIŞMANLIĞI:

 

Türkiye’de evlilik olgusu değerini ve önemini halen korumakla birlikte evliliğin sürdürülebilmesine ilişkin değer yargıları, anlayış ve algılamalarda farklılaşma yaşanmaktadır. Günümüzde evlilik sorunlarının çözümünde  veboşanma sürecinde çiftlerin ve çocuklarının karşılaştığı sorunlar ve bunların çözümüne yönelik aile destek ve aile danışmanlık hizmetleri ile ailelerin desteklenmesine yönelik  çalışmalar yapılmaktadır.

 

 

Aile ve Boşanma Süreci Danışmanlığı Hizmeti;  Boşanma Öncesi Danışmanlık, Boşanma Sürecindeki Destek ve Danışmanlık Hizmetleri ve Boşanma Sonrası Destek ve Danışmanlık çalışmaları olarak üç başlık altında toplanabilir. Hizmeti veren 81 ilde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri ve Sosyal Hizmet Merkezlerindeki uzman personel aracılığıyla; eşlere bozulan ilişkilerini yeniden yapılandırma ve boşanma sürecinde yaşayacakları sorunlar ve mevcut durumlarını gözden geçirerek kararlarını yeniden değerlendirme fırsatını da kullandırmalarını özendirecek danışmanlık desteği sağlanmaktadır. Unutulmamalıdır ki; her aile kendi içinde özeldir. Bu nedenle sorunların diğer aileler ile kıyaslanması doğru değildir.

 

Aile, toplumun temel taşıdır. İyi ve başarılı bireyler iyi kurulmuş ailelerde yetişir. Aile bireyleri arasında dayanışma, işbirliği ve fedakarlık da toplumun diğer alanlarına yansır. Gelecek nesillere daha iyi bir miras bırakabilmek adına yapılan çalışmaların karşılığını bulduğuna ve bulacağına inanıyor, Keşan Sosyal Hizmet Merkezi olarak tüm ailelerimizin “AİLE HAFTASI’ nı kutluyoruz.

 

 

Keşan Sosyal Hizmet Merkezi