SONGÜL KONAR

Aksal, tüm dünyanın krizden etkilendiğini belirterek, ülkemizin etkilenmemesinin mümkün olmadığını söyledi.

“MÜMKÜN OLDUĞUNCA KİMSENİN DIŞARI ÇIKMAMASINI RİCA EDİYORUZ”

Türkiye’nin önlemlerini çok önceden aldığını hatırlatan Aksal, “Bilindiği üzere tüm dünya da korona krizi yaşanıyor. Bütün dünya etkilenirken bizim etkilenmememiz mümkün değil. Türkiye olarak önlemlerimizi çok önceden aldık. Mümkün olduğunca kimsenin dışarı çıkmamasını rica ediyoruz. Ne kadar az dışarı çıkar ve ne kadar az temas edersek bu krizin üzerinden o kadar çabuk geliriz. Özellikle 60 yaş üzeri vatandaşlarımızın sokağa çıkmamaları çok önemli. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde her türlü önlemlerimizi alıyoruz. Bu kurallara uyarsak inşallah en az zararla atlatacağız” dedi.

“HEPİMİZ BÜTÜNÜZ VE EKONOMİNİN ÇARKLARI BİRLİKTE DÖNÜYOR”

Aksal, açıklanan ekonomi paketi hakkında şunları söyledi: “İnsanlara dışarıya çıkma diyoruz ama işin ekonomi boyutu var. Doğal olarak etkileniyoruz. Dün akşam itibari ile Bulgaristan ve Yunanistan’ın sınır kapılarını kapattık. Vatandaşlar ticaret için git gel yapıyorlardı. Etkilenen bir sürü konu daha var. Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanımız bir istikrar paketi açıkladı. Bu pakette 21 madde var. En düşük gelirli vatandaşımızdan, işverenimize kadar maddeler var. Hepimiz bütünüz ve ekonominin çarkları birlikte dönüyor. Mesela en düşük emekli maaşını bin 500 TL’ye yükseltiyoruz. Emeklilerimizin bayram ikramiyelerini nisan ayının başında ödüyoruz. Bunlar hep ekonomiyi canlandırmaya yönelik. Düşük gelirli vatandaşlarımızı Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız üzerinden yardımlar yapıyoruz. Bu yardımların miktarını da arttıracağız. Nakdi yardım için bakanlığımıza 2 milyar TL’lik ödenek ayırıyoruz, zaten ayırdığımız büyük bir miktar vardı ama ek olarak da ayırdık. İstihdama yönelik süreklilik için iki aylık telafi süreleri vardı bunu dört aya çıkardık. Hem bankalardan alınan kredilerin ödenmesi ile ilgili hem ekonominin çarkının dönmesi ile ilgili diğer önlemlerimizi almış bulunuyoruz.”

“CUMHURBAŞKANIMIZ 100 MİLYAR TL’LİK ÇOK GÜÇLÜ BİR PAKET AÇIKLADI”

İlk günden itibaren tüm tedbirlerin alındığını dile getiren Aksal, “80 yaşındaki vatandaşlarımızın evden çıkmamaları için sosyal ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takvimleri yapacağız. Ekonomimiz ve insanlarımızın sağlığı etkilenmeden bunu hafif bir şekilde atlatırız inşallah. Cumhurbaşkanımız 100 milyar TL’lik çok güçlü bir paket açıkladı, her alanı kapsıyor. Hemen akabinde Hazine ve Maliye Bakanımız da bir açıklama yaptı. Eğer ihtiyaç olursa yeni paketler de açıklayabiliriz. İhtiyaç halinde her şey yapacağız. Bir zamanlar özendiğimiz Avrupa ülkeleri bu krizde perişan oldular. İtalya’nın haline bakın, İngiltere ve Hollanda ne yapacağını bilmiyor. Biz ilk günden itibaren tüm tedbirlerimizi aldık. İnşallah en kısa sürede en iyi şekilde bunu atlatırız. Ne olur mecbur kalmadıkça kimse sokağa çıkmasın. Ne kadar az temas kurarsak o karda iyi, kişiden kişiye temas ile çok çabuk geçebiliyor. Dışarıya çıkmak zorunda olanlarda ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra hemen evlerine dönsünler. Elleri yıkamak çok önemli. Hijyen kurallarına dikkat edelim” ifadelerini kullandı.

“BU İŞİ NE KADAR SIKI TUTARSAK, İLERİDE O KADAR RAHAT EDECEĞİZ”

Hiç kimsenin özgürlüğünü kısıtlamak istemediklerini fakat mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması gerektiğini vurgulayan Aksal, şunları söyledi: “Şu an sokağa çıkma yasağı söz konusu değil. Vatandaşımız duyarlıdır. Vatandaşlarımızdan rica ediyorum bu işi ne kadar sıkı tutarsak, ileride o kadar rahat edeceğiz. Özellilikle 65 yaş üzeri vatandaşlarımız, mecbur kalmadığı sürece ne olur dışarı çıkmasınlar. Her türlü hizmet ayaklarına geliyor. Ne kadar dışarı çıkar, birbirimize temas edersek süreç o kadar uzar. Hijyen kurallarına ve evde kalma kurallarına uyalım. Havaların ısınması ile birlikte bunun azalacağını tahmin ediyoruz. Gönül rahatlığı ile söyleyebilirim an an takip ediyorum, valimiz ile tekrar görüştük, Edirne’de teşhisi konulmuş bir corona vakasına rastlanmadı. İstanbul’a sevk edilen kimse yok. Yurtdışından gelen vatandaşlarımız var, 14 gün kuralına uymalılar. 14 gün kendilerini karantinaya alıp mümkün olduğunca dışarı çıkmamalılar. Hükümet, sağlığımız ve ekonomimiz ile ilgili her türlü önlemi alıyor. İnşallah bunu da hayırlısı ile atlatacağız.”

“SÜRECİ ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜYORUZ”

Resmi açıklamalar olmadığı sürece kimsenin paylaşımlara inanmaması gerektiğini hatırlatan Aksal, sözlerine şöyle devam etti: “Resmi açıklama olmadığı sürece hiç kimse duyumlara inanmasın. Süreci şeffaf bir şekilde yürütüyoruz. Cumhurbaşkanımız ve tüm bakanlarımız, bürokratlarımız gece gündüz çalışıyorlar. Ne olur dedikodular ile hareket etmeyelim. Birliğimizi, beraberliğimizi bozmaya çalışanlara, panik yaratanlara fırsat vermeyelim. Hiçbir virüs bizim birlik ve beraberliğimizin bozulmasından daha kötü olamaz. Bunlara fırsat vermeden bugünleri atlatalım. Sürekli irtibat halindeyiz. En ufak bir durum olduğunda bakanlarımıza anında iletiyoruz. Edirne’de şu an için en ufak bir sıkıntı yok. Bu tedbiri almayacağımız anlamına da gelmiyor. Geçtiğimiz akşam itibari ile sınırlardan giriş çıkışları kapattık. Vatandaşlarımız ne olur bunlara uysun.”

“ACİL OLMAYAN HER ŞEYİ İLERİ TARİHE ERTELEYELİM”

Özel sektörlerin kapatılması durumunda, işveren ve çalışanların tedirginlikleri ile ilgili konuşan vekil Aksal, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Açıklanan pakette kredi ödemeleri ile ilgili madde var. Hayat devam ediyor, ekonomiyi de öldüremeyiz. Üretmeye devam etmek zorundayız. Her türlü önlem ve tedbiri alarak üretmeye devam edeceğiz. Risk grubunda olan yaşlı grubumuz 65 yaşından büyük vatandaşlarımız. Bunların da çoğu emekliler zaten. Eğer yaşlılarımızı korursak ve gençlerimiz de dikkat ederse atlatacağız. Acil olmayan her şeyi ileri tarihe erteleyelim. Çalışmak zorunda olan insanlar var. Meclis olarak bizde görevimizin başındayız ama dikkatli çalışıyoruz. Basın mensupları da bizlere haber vermek durumundalar, bugünlerde daha çok doğru habere ulaşmak istiyorlar. Üretmek zorundayız, belli sektörlerde talepler arttı. Kolonya, maskede talep arttı. Yemek içmek zorundayız. Her şeyi sıfırlayamayız, yasak koyamayız. Her şeye dikkat etmek zorundayız. Tekrar tekrar hatırlatıyoruz, hijyene dikkat edersek, temasa, gittiğimiz yerlere dikkat edersek atlatırız. Açıklanan paket çok kapsamlı bir paket. İşveren battığı zaman kimse çalışamaz, işverenimizi korurken aynı zamanda çalışanımızı da koruyoruz. Bir bir bütünüz, ekonominin bir kısmı aksarsa diğer çarkın yürümesi mümkün değil. İhtiyaç olursa zaman içinde yeni paketler de açıklanır.”