AYGÜL KONAR

Kış aylarına girerken bazı meyve ağaçlarının uyuduğunu bazılarında uyumaya hazırlandığını belirten Aktaş, “Meyve ağaçları uykuda iken bitkinin durak yeri olan, bitkiye besin maddesi ve su sağlayan topraklarda bir takım ıslah çalışmaları yapılmalıdır. Bunların başında ilk önce toprağın analizi yaptırılarak topraktaki verim ve kaliteyi sınırlayan faktörler belirlenmelidir. Bu faktörlerin başında toprağın Ph, Tuz, Organik maddesi, kil oranı, Kireç oranı ve eksik olan elementler gelmektedir” dedi.

Tezcan Aktaş, topraktaki verim ve kaliteyi sınırlayan faktörler ile ilgili şu bilgileri verdi:

PH: Toprak Üzerindeki bitkinin en iyi şekilde gelişim yüksek verim ve kaliteli ürün vermesi için toprağın sahip olması gereken ph aralığı vardır. Ph değeri bitkinin istemediği aralık dışında olması halinde üreticiye verim ve kalite kaybı olarak yansıyacaktır.  Yüksek ph lar kükürt ile düşük ph lar ise kireç ile istenilen aralıklara çekilmektedir. Bu maddelerin fazla kullanılması toprağın yapısını daha çok bozacağı unutulmamalıdır.

Tuz: Toprağın tuz içeriği yüksek veya yükselme eğilimde ise bu topraklara dranaj yaparak kışın yağan yağmur ve kar suları ile yüksek değerdeki tuz yıkanabilir. Aynı zamanda üretim sezonu içinde tuz oranı biraz daha düşük gübreler verilerek bitki beslemesi sağlanmalıdır.

Organik madde: Yaptığımız analizler gösteriyor ki Bölgemizdeki topraklar organik madde bakımından oldukça fakirdirler. Organik maddenin topraktaki faydalarından bazıları atılan kimyasal gübrelerin yıkanmasını ve uçmasını engellemek, toprakların su tutma kapasitesini artırmak, toprakların tava gelmesini sağlamak gibi birçok faydası vardır. Organik madde  iyi yanmış hayvan gübresi, yeşil gübreleme, solucan gübresi, leonardit ve hümik asit gibi organik kökenli maddeler ile arttırılmalıdır.

Kil oranı: Kil oranı yüksek olan topraklar su ve bitki besin maddelerini tutarak toprakların kolay tava gelmemesine sebep olur, fazla tutulan bitki besin maddelerinden bitki faydalanamaz. Bu tip topraklar zeolit, jips, ve organik madde ile birim alandaki kil miktarı azaltılarak geçirgenlik arttırılmalı ve tutulan bitki besin maddelerinin bitkinin kullanımına sunulması sağlanmalıdır.

Kireç Oranı: Tarım topraklarındaki kireç oranı önemli düzeyde verim ve kalite sınırlayıcı parametredir. Topraktaki yüksek kireç toprağın ph değerini yükselterek Çinko, Fosfor, Potasyum, Magnezyum, Mangan, Bor, Demir gibi önemli bitki besin maddelerini alınamaz forma çevirmektedir.

Topraklardaki düşük kirecin meyvelerde, dallarda ve yapraklarında şekil bozukluğu oluşturduğunu ifade eden Aktaş,  bitkinin hastalık ve zararlılara karşı direncini düşürdüğünü, bitkiden yüksek verim ve kaliteli ürün almak için bitkinin durak ve besin yeri olan toprağını bitkinin istediği şartlarda tutmak gerektiğini söyledi.

Toprak analizi yaptırarak bu faktörlerden hangisinin sınır dışı olduğu ve faktörleri sınırlar içine nasıl getirileceği raporlarda üreticiye bildirildiğini belirten Aktaş, Keşan Ticaret Borsası olarak tüm üreticilere kaliteli ve yüksek verimli yıllar diledi.