NAZAN KAPLAN

Aktaş, bölgenin ilkbahara doğru adım adım ilerlerken meyve ağaçlarının uyanma zamanı yaklaşmakta olduğunu da hatırlattı.

“KALİTELİ VE YÜKSEK VERİM ALMAK İÇİN BAHÇE BAKIMINA ÖZEN GÖSTERİLMELİDİR”

Aktaş, açıklamasında şunlara yer verdi: “Meyve ağaçları uyandığında üreticinin hazırlıkları bitmiş olması gerekmektedir.  Meyve ağaçlarınızdan kaliteli ve yüksek verim almak için bahçe bakımına özen gösterilmelidir. Bahçenizden yüksek verim ve kaliteli meyve almak için bahçenizde iyi bir toprak işleme, budama, hastalık ve zararlı kontrolü, doğru ve zamanında sulama ve doğru bir şekilde bitki besleme yapılmalıdır. Bahçenizde ki meyve ağaçları uyanırken ihtiyaç duyduğu bitki besin maddelerinin yanında bulması gerekir.  Bitkinin ihtiyaç duyduğu bitki besin maddelerinin, Toprağınızda ne kadarı bulunduğu ve eksikliğin toprak analizinde tespit edilip, hangi gübrenin, hangi zamanda toprağa veya bitkiye verilmesini öğrenmeniz için toprak analizi yaptırmanın zamanı gelmiştir.”

“TOPRAK ANALİZ RAPORU SONUÇLARINDA ÜRETİCİMİZE BİLDİRİYORUZ”

Meyve bahçelerinde numune, ağaç taç izdüşümünden, bağ alanında ise kök aksamına yakın sıra aralarından bahçe veya bağ temsil edecek sayıda alınması gerektiğini ve kök seviyesine inilmesini söyleyen Aktaş, şöyle devam etti: “Bunun için bağ ve meyve bahçelerinin gübrelenmesinde yeni kurulacak bahçeler de 0-30 cm, 30-60 cm, 60-90 cm ve 90-120 cm; kurulu bahçelerde ise hiç değilse 0-30 cm, 30-60cm derinlikten numune alınır. Aynı derinlikten alınan numuneler karıştırılarak her bir derinlikten elde edilen karışımdan 2 şer kg kadar toprak bez ya da naylon torbalara konulup, yıllık bitkilerde olduğu gibi etiketlenerek laboratuara getirilir. Ağacın cins ve yaşına göre bu derinlikler artırılıp azaltılabilir. Toprak analizi yaptırarak toprağınızda bulunan; azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum, bakır, demir, mangan, çinko gibi bitki besin maddesi analizlerini yaparak toprağınızdaki miktarını görüyoruz. Bunun yanında toprağınızda ph, tuz, organik madde, bünyesi, kireç miktarlarına bakılır. Bitkinin maksimum verim ve kaliteli ürün vermesi için gerekli olan şartların sağlanması, ortama verilecek olan gübrenin organik ya da kimyasal yapıda mı olması gerektiğini, Keşan ticaret borsası toprak analiz laboratuarı olarak, toprak analiz raporu sonuçlarında üreticimize bildiriyoruz. Keşan Ticaret Borsası olarak en doğru ve kaliteli hizmeti sunmak ve doğru numune almak amacıyla Araç ile bahçe ve tarlanızdan numune alma işlemini yetkili personelimiz ile sağlıyoruz.”