AYŞİN SEÇİL GEZER

Türkiye’deki trafik kazalarının artmasının nedenleri hakkında değerlendirmelerde bulunarak sözlerine başlayan Arda, şunları söyledi: “Kazaların artmasının başında eğitimsizlik gelmektedir. Eğitim olayının belli bir düzeyde yükseltilmesi şarttır. Bu maksatla kurulan sürücü kursları da ellerinden geldiği kadar sürücü adaylarını gerek teorik gerekse pratik anlamda eğitmeye çalışıyorlar. Ancak bazı adaylar dersleri takip etmekte zorlanıyorlar. Sanki bunu külfet gibi görüyorlar. Bu durumda onlar için acı tabloların oluşmasına neden oluyor. Sürücü kurslarında verilen 34 saatlik eğitimi tamamlamış olsalar ilk yardım, trafik ve motor konusunda belli bir düzeye ulaşmış olurlar. Derslerin tamamını istenen düzeyde göremedikleri için yapılan sınavdaki başarı oranları da, düşüşler yaşanıyor. Türkiye genelinde bu sorun yaşanıyor.”

KURSLARDA VERİLEN DERSLERİ TAKİP ETMELİLER

Ender Arda sözlerine şöyle devam etti: “Yasalara göre; sürücü kurslarına 1 gün dahi gelmeyen aday, kaydı silinecek şekilde cezalandırılmak zorundadır. Ama Türkiye’de sürücü kursları sadece eğitim değil, ticaret amacını da, gütmektedir. Kendi yağıyla kavrulmaya çalışan kurumlardır. Devlet desteğinin olmayışı nedeniyle, kursiyer adaylarının yapmış oldukları bu tür hatalarda anında kayıt silme gibi bir cezalandırmayla kimse karşı karşıya kalmak istemiyor. Adaylar biraz daha özveride bulunacaklar. Kurslarda verilen dersleri takip etmeliler. Yeteri kadar dersler takip edilmediği içinde derslerde başarısızlık söz konusu oluyor.”

TRAKYA BÖLGESİ’NDEKİ FİYAT İSE BİN 500 LİRADIR

Sürücü kursu ücretleri hakkında da bilgilendirmede bulunan Arda, sözlerini şöyle tamamladı: “Her yapılan işin belli bir külfeti vardır. Valilik tarafından belli bir fiyat belirlenmiştir. Bu rakam bölgesel anlamda değişikliğe uğruyor. Ama ortalama bin 300-bin 500 lira arasında değişmektedir. Bugün Trakya Bölgesi’ndeki fiyat ise bin 500 liradır. Bu para, verilen eğitimin karşılığı olarak talep edilmektedir. Verdikleri bu para karşılığında aldıkları eğitim belki hayatlarını garanti altına alacaktır.”