ETS Tur Bayii Wilusa Turizm Keşan Şubesi ortaklarından Murat Arıkan, dün yaptığı açıklamada, terör olaylarının Doğu ve Güneydoğu’ya olan turların iptal olmasına neden olduğunu belirterek, bayram tatilinin 9 gün olmasını turizm sektörü açısından değerlendirdi.

Yaz aylarının tur firmaları açısından beklenildiği gibi geçmediğini, bunun yanı sıra terör olaylarının Doğu ve Güneydoğu’ya olan ilgiyi de azalttığını ifade eden Arıkan, “Siyasi belirsizlik dövizde dalgalanmaya neden oldu ve bu durum devam ediyor. Bu yüzden yurt dışı turlar sekteye uğradı. Yurt için turlarda ise vatandaş beklemeye geçti. Genel anlamda geçen yıla oranlar iş potansiyelinde bir düşüş yaşandı. Hedeflenen noktada hiç kimse olamadı. Bayram tatilin 9 gün olması olumlu bir etkendir diye düşünüyorum. Yeni yeni rezervasyonlarda biraz artış var. Bizim açımızdan daha olumlu. Doğuya olan GAP turları şuanda ilana çıkmıyor. Oraya olan turizm yönü tamamen kapalı. Eylül ekim aylarında gelen yabancı turistler de terör olaylarını bahane ederek gelmiyorlar. Ajansların ‘Türkiye’de terör var’ şeklinde haberler var. Sektör şu anda olumlu değil. Bu olaylar durana kadar doğu bölgelerine olan turizm ilgilisi %90 oranında düşecektir. Hiç kimse o bölgelerde organizasyon yapmaya cesaret edemiyor.”

EN BÜYÜK İLGİ KARADENİZ TURLARINA

Murat Arıkan, en büyü ilginin Karadeniz turlarına gösterildiğini dile getirerek, şöyle konuştu: “Bayram tatili nedeniyle Ege ve Akdeniz’e tatil köyü satışları da başladı. 9 günlük bayram tatilinde bir Yunanistan turu yapmak iki kişilik bir aile kişi başı 2 bin 500 – 3 bin TL bütçe ayırması gerekir. Bu durum avronun yüksek olmasından kaynaklanıyor. Şuanda bu yüzden yurt dışı tur rezervasyonlarında düşüş var. Genelde yurt içi turlar tercih ediliyor. Önceden rezervasyonunu yaptıran, vizesi veya yeşil pasaportu olan müşteri de yine yurt dışı turlara ilgi gösteriyor. Makedonya, Bulgaristan ve Romanya gibi ucuz ülkeler tercih ediliyor. Yurt içinde bir 6 gecelik Karadeniz turları ise 400-650 TL arasında değişiyor.”