Türk Hava Kurumu (THK) Keşan Şubesi tarafından bu yıl 5’si düzenlenen “Ata Model Uçak Yarışmaları” dün yapıldı.

Keşan Belediyesi Atatürk Stadı Çim sahasında saat 10.00’da başlayan etkinliğe Kaymakam Bekir Dınkırcı, Belediye Başkanı Mehmet Özcan, THK Keşan Şubesi Başkanı Hidayet Başar, THK Keşan Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri, öğrenciler ve öğretmenler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan THK Keşan Şubesi Başkanı Hidayet Başar, 1925 yılında Atatürk’ün talimatıyla kurulan THK’nin, faaliyetlerini Türk halkının desteğiyle yaptığını belirtti.

HAVACI BİR GENÇLİK YETİŞTİRMEK İÇİN BURADAYIZ

Başar, “Bizler de Keşan Şubesi olarak THK’nin asli görevi olan havacılığı gençlere sevdirmek ve havacı bir gençlik yetiştirmek için buradayız. Havacı gençliği yetiştirmek için bizlere katılan öğrencilerimize teşekkür ediyoruz. Esas amacımız Keşan’daki tüm ilköğretim okullarını burada görmek, bölge okullarını buraya davet etmek ve Ata Model Uçak Yarışması’nı daha geniş kapsamlı yapabilmek. Bugün çocuklarımız, gençlerimiz kendi yaptıkları model uçakları ile yarışacaklar. Hepsine katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Tüm yarışma gruplarına başarılar diliyorum” dedi

ÖZCAN: SİZLER GÖKYÜZÜNDE DE HAKİM OLAN BİR NESİL OLACAKSINIZ

Başar’ın ardından konuşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, insanoğlunun hayalinde hep uçmak olduğunu kaydederek, “Bugün insanoğlu elde ettiği bilimsel ilerlemelerle gökyüzünde ve uzayda çok büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Göklere hakim olamayan ülkeler ne yazık ki yeryüzünde de söz sahibi olamıyor. İşte bunu daha 1925 yılında fark eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Türk Hava Kurumu’nu kurmuştur. Bugün için üzüldüğümüz nokta ülke olarak kendi yolcu uçağımızı, savaş uçağımızı ve uzay araçlarını hâlâ yapamamamızdır. Artık THK basit ve sembolik yarışmalar yapmak yerine daha büyük bütçelerle atölyeler kurarak gençlere yönelmelidir. Bu amaçla ben Keşan Belediyesi olarak Keşan Türk Hava Kurumu’nun atölye olarak kullanması için en kısa süre içinde bir yer tahsis edeceğim. Önümüzdeki yıllarda sizler gökyüzüne hakim olan bir nesil olacaksınız. Yarışmanın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve yarışmacıların hepsine başarılar diliyorum” diye konuştu.

DINKIRCI: KENDİ UÇAĞIMIZI ÜRETECEK BİLGİ SEVİYESİNDEYİZ

Kaymakam Bekir Dınkırcı da yaptığı konuşmada şunları söyledi: Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Atatürk’ün İstikbal Göklerdedir sözünden hareketle 1925 yılında kurulan Türk Hava Kurumu’nun Tük havacılığının gelişmesinde son derece anlamlı katkıları olmuştur. Ülkemiz ilk defa 1926 yılında kendi uçağını üretmiştir. İlerleyen süreçte inanıyorum ki bilginin ve bilimselliğin çok daha ileri boyutlara taşınması ile artık kendi uçağımızı ve kendimize ait her türlü teknolojik aygıtları üretecek bilgi seviyesine sahibiz. Bunları çok daha ileri noktaya taşıyacak sizin gibi aydın gençlerimiz var. Bizler ilerleyen süreçte inanıyorum ki havacılık sanayiinde de etkin olacağız.  Model uçak kursunu başarı ile tamamlayan ve bu yarışmalara katılan başta öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi ve Türk Hava Kurumu yetkililerini tebrik ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum. Önümüzdeki haftadan itibaren başlayacak olan SBS ve LYS sınavlarına girecek olan tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum.“

Konuşmaların ardından eski bir Keşan Türk Hava Kurumu kursiyeri olan Çanakkale Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü Öğrencisi Hüseyin Kartol’un yapıp geliştirdiği telsiz model uçak ve kamera ile görüntü kaydı yapabilen telsiz helikopter gösterisi izlendi.

Daha sonra öğrenciler, Model Uçak Rehber Öğretmenleri Hüzeyir Kocakır, Ahmet Bayraktar ve Erdoğan Şahin’den oluşan juri önünde model uçaklarıyla yarıştılar.

Yarışma sonunda dereceye giren İlk ve ortaokul ferdilerde birinci Bengü Su Erem, ikinci Aysu Gökdeniz,  üçüncü Ahmet Sürücü, takımlarda ise 1’inci Paşayiğit 2, 2’inci Ahmet Yenice 1 ve 3’üncü Ahmet Yenice 2, olurken, liseler arası yarışmalarda takımlarda Keşan Anadolu Öğretmen Lisesi 2 birinci,  Endüstri Teknik Meslek Lisesi ikinci ve Anadolu Öğretmen Lisesi 1 üçüncü, ferdilerde ise 1’inci Ebru Şeftali, 2. Merve Tesküse ve Samed Okay üçüncü oldu.

Dereceye giren öğrenciler ile takımlar kupa ve madalya ile ödüllendirildi.