Belediye Başkanı Mehmet Özcan, dün Atık Su Arıtma Tesisi ile ilgili basın toplantısı düzenleyerek proje ile ilgili son durum hakkında bilgi verdi.

Özcan’ın makamında saat 13.45 sıralarında başlayan basın toplantısına; Belediye Meclisi üyeleri İlhan Boz ve İsmail Özkan ile Keşan Atık Su Arıtma Tesisi ihalesini alan Türkerler-Lotus ortaklığı firmasının Proje Sorumlusu Hüseyin Yılmaz katıldı.

TEMİZLİK İMANDAN GELİR

DSİ’nin ihaleyi alan firmaya geçen cumartesi günü yer teslimini yaparak projeyi başlattığına işaret eden Özcan, “Projede kum saatimiz çalışmaya başladı. İş 360 takvim günü içinde bitecek. 2014’ün Kasım Ayı sonunda Keşan Atık Su Arıtma tesislerinin çalışır vaziyette belediyemize devredileceği anlamına geliyor. Uzun zamandan beri beklediğimiz büyük çaplı bir yatırım başlatılmıştır. En büyük çevre problemlerinden birini bu tesis çalışmaya başladığında Keşan olarak halledeceğiz. 60 bin nüfusumuz var ama şehir içinden çıkan pis sularımız maalesef Cevizlik Deresi’ne akmakta. İlçede günlük 10 bin ton su deşarj olmakta. Bu tesisle birlikte Keşan’ın atık suları arıtıldıktan sonra tarımsal maksatlı kullanılmak üzere çevreye verilecek. Temizlik imandan gelir. Tesis faaliyete geçtiğinde Keşan büyük bir sorununu daha halletmiş olacak. Hemşehrilerimize ve Keşan’a hayırlı olsun.” dedi.

176 KİLOMETRE KANALİZASYON ŞEBEKESİ DÖŞEDİK

2004 yılında belediye başkanlığı görevine geldiklerinde ilçenin en önemli sorununun kanalizasyon şebeke sorunu olduğunu anlatan Mehmet Özcan, şöyle devam etti: “2006-2008 yılları arasında yaklaşık 176 kilometre sıfırdan kanal şebekesi döşedik. Geriye dönük baktığımızda boruların küçük olduğuna dair eleştiriler oldu ancak bu sistem kapalı sistemdir. Yağmur suları bu sistemin içine girmemesi gerekiyordu. O yüzden evsel atık sular ile yağmur sularının ayrı yerlerde olması gerekiyor. Kanalizasyon sistemimiz yağmur suyu haricinde sorunsuz bir şekilde gidiyor.

YENİMUACİR DE FAYDALANACAK

Ayrıca şu bilgiyi de vermek isterim; geçen dönem Yenimuhacir ve Keşan Belediye meclislerinden Yenimuhacir’e ayrıca atık su tesisi yapılmayıp Keşan’daki sistemden yararlanabilmeleri için ortak karar almıştık. Farklı idari yapıdayız ama ileride neler olacağını şimdiden görmek gerekli. Arıtma tesisleri için Ergene’yi kurtarma operasyonları kapsamında DSİ ile protokol imzalayan ikinci belediyeyiz. KDV ve diğer harcamalarla birlikte yaklaşık 15 milyon TL’lik yatırımı bulacak bir proje yapıyoruz. Bunu DSİ’ye 30 yılda geri ödeyeceğiz. Bu proje çok ciddi bir yatırımdır.”

 BAKAN EROĞLU’NA GÖĞSÜMÜ GERE GERE TEŞEKKÜR EDİYORUM        

Su ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na Keşan Atıksu Arıtma Tesisi için katkılarından dolayı teşekkür eden Özcan, “Kendisi çevre konularındaki projelere çok duyarlı davranıyor. Hiç imtina etmeden göğsümü gere gere kendisine teşekkür ediyorum. Temel atma töreninde kendisini de görmek isterim.” dedi ve Keşan Belediyesi’nin önemli projelere imza atan bir belediye olduğunun altını çizdi.

Tesis ve tesisin çalışması hakkında bilgi veren Proje Sorumlusu Hüseyin Yılmaz da şunları söyledi: “Keşan’da yapılan arıtma tesisi dünya standartlarında bir tesis olacak. Avrupa’da da şu anda bu sistem uygulanıyor. Arıtma tesisleri canlı yerlerdir. Arıtmadan çıkan suyun en önemli değeri tuz oranıdır. Bu oranın binde 1’in altında olacağını düşünüyorum. Proje bedeli 12 milyon 641 bin TL.”

YILMAZ: KOKUSUZ BR TESİS OLACAK

Proje hakkında bilgi veren Türkerler-Lotus ortaklığı firmasının Proje Sorumlusu Hüseyin Yılmaz ise projenin tüm dünyada uygulanabilir bir proje olduğunu söyledi. Keşan Atıksu Arıtma Tesisi’nin üç bölümden oluşacağını ve bunların fiziksel, biyolojik ve tortuların toplanacağı çamur bölümlerinin olduğunu ifade eden Yılmaz, tesis bittiğinde etrafına koku saçan bir yer olmayacağının da altını çizdi.