AYŞİN SEÇİL GEZER

Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen avukatlar, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Saat 12.30 sıralarında gerçekleşen törende konuşan Avukat Atalay Tutal, şunları söyledi: “5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Cumhuriyetimizin Kurucusu Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün huzurunda hazırız. O’na ve silah arkadaşlarına, memleket için canını ve kanını vermiş tüm şehit ve gazilerimize şükranlarımızı ve saygılarımızı sunuyoruz. Avukatlar gününün ortaya çıkmasından kısaca bahsetmek istiyorum. Cumhuriyetimizin İlanından sonra mevcut il baroları ve ilçe temsilcilikleri  ‘en yoğun katılımla’ 3 Ocak 1934 tarihinde İzmir’de bir araya gelmişlerdir. Bu toplantıda  ‘Türkiye Barolarının Aynı Çatı Altında Toplanması’ fikri benimsenmiş ve 5 Nisan 1958 günü yine İzmir’de yapılan toplantıyla Barolar Birliği kuruluş çalışmalarını görüşmüşlerdir. Sonrasında bu hususta gerçekleştirilen tüm çalışmalar neticesinde Türkiye Barolar Birliği 15,16 Mayıs 1987 tarihli Genel Kurulu, 5 Nisan Gününü Avukatlar Günü olarak oy birliği ile kabul etmiştir. O tarihten beridir her yıl Avukatlar Günümüzü kutlamaya devam etmekteyiz. Yargıyı yargı yapan, bağımsız savunma ve onun temsilcisi olan avukatlardır. Yargıdan, bağımsız savunmayı çıkarırsanız geriye sadece iddia edenle yargılayanın kaldığı bir durum ortaya çıkar. Bizim mesleğimiz işte bu yüzden kutsaldır. Son dönemlerde ortaya çıkan çeşitli problemlerle, Türkiye’de ‘Savunma Makamı’  ve ‘Avukatlar’ çeşitli sorunlarla mücadele etmek zorunda kalmışlardır.”

STAJYER AVUKAT SAYISI 23 BİN CİVARINDADIR

Meslek sorunlarına da değinen Tutal, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Bu sorunlardan biri meslek içindeki nicelik ve nitelik sorunu gelmektedir. Şu anda Türkiye’de 38 bin 556 erkek, 38 bin 143 kadın, toplam 76 bin 699 hukuk fakültesi öğrencisi var. Yeni kayıt olan 16 bin 64 öğrenci de bu sayıya eklendiğinde hukuk fakültesinde eğitim alan öğrenci sayısının her geçen gün arttığı görülmektedir. Öğrenci sayıları artarken eğitim veren, yetişmiş, nitelikli öğretim üyesi sayısı azalıyor. Hukuk fakültelerindeki 80 bini aşkın öğrenciye karşılık 2509 öğretim elemanı mevcuttur. Türkiye’de baroya kayıtlı 42 bin 476’sı kadın, 57 bin 985’i erkek olmak üzere toplam 100 bin 461 avukat mevcut. Son 5 yılda avukat sayısı yüzde 35 artmış halde. Stajyer avukat sayısı da 23 bin civarındadır. Bu rakamlarla ve kaliteyle devam etmenin ekonomik açıdan meslektaşlar için sürdürülebilir bir tablo olmadığı açıktır.”

KEŞAN GİBİ BİR İLÇENİN İHTİYACINI KARŞILAYACAK PERSONEL SAYISINA VE İŞLEYİŞE ULAŞMIŞ DEĞİLİZ

Atalay Tutal, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yine ‘15 Temmuz Darbe Girişimi’ neticesinde ortaya çıkan gerçeklerden biri de FETÖ Terör Örgütünün,  ‘F Tipi Yapılanma’ ile Devletimizin birçok kurumlarına olduğu gibi yargı kurumlarına da sızdığı gerçeğidir. Darbe girişimi sonrası başlayan mücadele ile bu kurumlardan yaklaşık 5000 hakim-savcı ve binlerce yargı personeli şahıs görevden alınmıştır. Yerlerine geçecek güvenli kadroların oluşturulması sürecinde Yargı’nın göreceli olarak gecikmesi söz konusu olmaktadır. Örnek vermek gerekirse Keşan Adliyemizde halen Hakim-Savcı ve Personel sayısı konusunda sıkıntılar yaşamaktayız. Görev yapan Hakim-Savcı ve personel tüm meslektaşlarımızın iyi niyetli çabalarına rağmen Keşan gibi bir ilçenin ihtiyacını karşılayacak personel sayısına ve işleyişe halen ulaşmış değiliz. Temennimiz,  19 Nisan 2018 tarihinde süresi dolacak olan OHAL uygulamasının da 7. Kez uzatılmasına gerek kalmadan kaldırılmasıdır. Şartlarının oluşması kaydıyla ‘Normalleşmenin’ tüm vatandaşlarımıza ve ülkemize fayda getireceğine inanmaktayız. Normalleşme süreciyle beraber saydığımız tüm sıkıntılarımızın giderilmesini dört gözle beklemekteyiz.”