Keşan Engellileri Koruma Derneği Basın Sözcüsü Sedat Aydemir, yaptığı açıklamada; Türkiye nüfusunun 4’te 1’inin engelli olduğunu belirterek, engellilerin yüzde 58’inin ise, bekar olduğunu kaydetti.
TÜRKİYE NÜFUSUNUN 4’TE 1’İ ENGELLİ
Türkiye genelinde yaklaşık 22 milyon engelli vatandaşın bulunduğunun altını çizerek, sözlerine başlayan Aydemir, şunları söyledi: “Engellilerin yüzde 36’sı 26-36 yaş, yüzde 34’ü 16-25 yaş, yüzde 17’si 37-44 yaş, yüzde 5’i ise, 8-15 yaş aralığındadır. Bu yaş aralığına bakıldığında, engelli gençlerin sayısının fazla olduğunu görüyoruz. Bunun nedeni ise, yapılan akraba evlilikleri ve geçmişte doğum sırasında yapılan hatalar nedeniyle, engellilik söz konusu olmuştur. Akraba evlilikleri; özellikle mirasın bölünmemesi adına yapılıyor. Alınan bu tür yanlış kararlar nedeniyle, engelli çocuklar doğuyor. Mevcut verilere göre; Türkiye nüfusunun 4’te 1’i engellidir. Geçmişten bugüne istatistiği bilgileri baz alırsak, engelli sayısının her geçen gün arttığını görmekteyiz.”
İSTİHDAMDAKİ DURUM
Engellilerin istihdamdaki yeri hakkında da, değerlendirmelerde bulunan Sedat Aydemir, sözlerine şöyle devam etti: “Devlet ve özel sektörde, engelli kadrosu yaklaşık 2 milyon iken; çalışan sayısı ise, 48 bin civarındadır. Dolayısıyla, istihdamda da, engellilerin çok fazla yerinin olmadığını görmekteyiz. Ayrıca, çok fazla önemli görevlere de getirilmiyorlar. İstihdam konusunda devletin çıkardığı genelgeler var ancak, yaptırım anlamında yeterli değil.”
SAĞLIK VE EĞİTİM DURUMU
Engellilerin sağlık hizmeti ve eğitim durumuyla ilgili de konuşan Aydemir, “Engellilerin yüzde 45’inin sosyal güvencesi yok. Ailelerinin yanında kalıp, yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Geri kalan engellilerin yüzde 42’si SSK’lı, yüzde 10’u emekli, yüzde 2 Bağ-Kur’lu, yüzde 1’i ise özel sigortalıdır. Ayrıca, engellilerin yüzde 22’si lise, yüzde 7’si eğitimsiz, yüzde 3’ü okur-yazar olarak gözüküyor. Sağlıkta yaşanan sorunlar, eğitimde de yaşanmaktadır.” diye konuştu.
ENGELLİLERİN YÜZDE 58’Sİ BEKAR
Sedat Aydemir sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemizde engellilerin yüzde 58’si bekar durumda. Bazı nedenlerden ötürü evlenemediklerini görüyoruz. Evlenen çiftler ise, yine engelli derneklerinde karşılaşmaları durumunda evleniyorlar. Bunun yanı sıra; engelli sitelerine evlenme ilanı vererek, evlenme imkanı oluyor. Başka türlü evlenme şansları olmuyor. Diğer engelsiz insanlar gibi flört dönemi yaşama şansları olmuyor. Umarım engelliler daha iyi şartlarda yaşama şansları olur.”