Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili ortaya atılan iki görüş olduğunu belirten İstek, “Birisi Belediye Başkanı Mehmet Özcan’ın diğeri ise AK Parti İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çevikel’in ortaya atmış olduğu görüş. Birisi yapılmış olan TOKİ konutlarının sürekli şekilde değerlendirme isteği diğeri ise orada konaklama şeklinde. Projenin uygulanmasından sonra yeniden insanların aynı yere taşınıyor olması. Fakat bu iki görüş de Keşan’ın önünü 5-10 yıllığına açacak düşünceler. Keşan’ın 50 yıllık önünü açacak bir yol belirlenmeli. Mevzu Keşan olduğu için siyasi partilerin biraraya gelerek ortak çalışma yapması gerekir. Böyle bir şey olursa biz bu çalışmanın içerisinde seve seve yer alırız. Mesele yaşadığımız kent olduğunda siyasi partilerin her biri yanyana gelerek ortaya bir şeyler koyabilirler diye düşünüyorum. Bu sebepten de üçüncü bir yolun olduğunu söylüyorum.” dedi.

“TOPLU KONUT ALANI DEĞİL, TİCARET ALANI OLSUN”

Bölgenin önünün uzun vadede açılmasının işleri biraz daha kolaylaştıracağını ifade eden Aydın İstek, “Bu bölge yaklaşık 55 bin metrekare alandan oluşuyor. Mahallemizde çarpık bir kentleşme var ve eski binalar var. Yollarımız çok dar. Bu dar yolların mahalle sakinleri defalarca genişletilmesi yönünde açıklamalarda bulunmasına rağmen olduğu gibi parke taş döşenerek hizmet verildi. İçeriye çok büyük araçların girmesi sorun olarak devam ediyor. Çoğu yollar çevre duvarı şeklinde örülmüş ve kapatılmış. Süreç tıkanık bir şekilde devam ediyor. Bunu tartışma haline getirmeden çözmek en mantıklısı. Bu konuda da bu alanın konut alanı değil de ticaret alanı olarak belediye meclisinden geçmesi, daha sonra da planlamada yeşil alanlar, otoparklar oluşturulabilir diye düşünüyorum.” 

“AYNI YERE DÖNECEKLERSE, BÖLGENİN DEĞERLENMESİ YARAR SAĞLAMAZ”

Konutun her yerde yapılabileceğini ancak iş yeri yapılamayacağını dile getiren İstek, “Burası çarşı merkezinde bir yer. Burada yaşayan insanları başka bir yere alıp yeniden konut yaparsanız yeniden aynı evlere getirirseniz mahallede oturan hiç kimse kendi mülkünden yararlanamaz. Yerlerin değerlenmiş olması onlara bir menfaat sağlamaz. Bu gibi hareketler ile mahalle sakinlerinin değerli olan yerlerinin değerini kendinize pay biçmiş oluyorsunuz. Birer ev vermek suretiyle insanları kilitliyorsunuz. Bunu yapabilmek bile çok zor. Çünkü burada tapular çok eski. Bu alanın %85’inin daha önce yapılan çalışmalarda tapulu olduğu söylenmişti. Fakat bu tapular babalardan gelen olduğu için yine sıkıntı doğacak. Aynı ev içerisinde 3-4 hane yaşıyor. Peki, bu aile bireylerinin her birine nasıl ev verebilirisiniz? Veremezsiniz. Ciddi çalışmalar yapıldığında hayal ürünü olarak ortaya çıkacak ve sonu gelmeyecek.”

“3 KATI İŞYERİ 7 KAT ÇIKMA İZNİ VERELİM”

Kentsel Dönüşüm’ün yapılacağı yerde yeniden bir imar düzenlemesine giderek, ticaret alanı olmasının sağlanabileceğini kaydeden Aydın İstek, sözlerini şöyle sürdürdü: “O zaman biz burasını ticaret alanı olarak değerlendirelim. Zaten karşımızda Pazaryeri Projesi oluyor. Bu ciddi bir çalışma. Belediye de buraya gelecek. Buradaki alana yeniden imar düzenlemesi yapılır. Örneğin 7 kat izni verelim ilk 3 katı iş yeri olarak değerlendirilsin üst katlarda yine konut yapalım. Pazarlık hakkını mahalle sakinlerinin elinden almayalım. Bu onların başına konmuş bir güvercin. Bu insanların elinden bu araziyi alırsak fakirliği ile devam edecekler. Herkes kendi tapusu üzerindeki mülküne sahip çıkabilmeli. Mahallede yaşayan insanların haklarını eline vermemiz gerekiyor. Burada yapılacak olan dükkan kıymetliyse satsın kendine 3 tane ev alsın. Eğer kendi alanında ticaret yapmak istiyorsa iş yerini açsın. Hiç kimseyi ötekileştiremeyiz.”

“BÜYÜK ALIŞ VERİŞ MERKEZLERİNİN ÖNÜ KESİLECEK”

Bölgenin ticaret alanı yapılmasıyla da işin bitmediğinin altını çizen İstek, “Kent merkezinde ciddi anlamda bir trafik sıkışıklığı var ve her geçen gün bu artıyor. Çarşı merkezi şu anda iki cadde. Burayı çarşı haline getirebilirsek büyük alışveriş merkezlerinin de önüne geçeceğiz. Birçok insan park sorunu nedeniyle büyük marketleri tercih ediyor. Bu durum esnafımızı da yaralıyor.  Köy garajının olduğu yer büyük bir kent merkezi olarak değerlendirilebilir. Bu haliyle kalmamalı. Sadece bu mahalle olarak köy garajı ile birlikte değerlendirilmeli. Şehir meydanımız olmadığı için kutlamalar şehitlik meydanında yapıldı ve bu konu eleştiri konusu oldu. Başkanımız bir daha böyle bir hata umarım yapmaz. Şehir meydanımız olsaydı bu tip olaylar yaşanmazdı ve daha ciddi kutlamalarımız olurdu. Şehirler meydanları ile anılır.”  şeklinde konuştu.

“TRAKYA’DA SES GETİREN PAZARIMIZ VAR”

Keşan Belediyesi’nin bu konuyu değerlendirmemesini üzüntüyle karşıladığını söyleyen Aydın İstek, “Şimdi Pazaryerimiz burada yapılacak ve mahalle aralarına kadar yayılıyor. Bunun biraraya toplanması lazım. Trakya’da ses getiren bir pazarımız var. Büyük olmasının sebebi çok fazla satıcının buraya gelmesi ve insanların aradığı ürünleri burada bulması. Burasını bu kadar küçültürseniz, ürün çeşitliliği olmazsa insanların buraya gelmelerine neden yok. Biz dışarıdan girdi sağlamasını istiyoruz. Bunları topyekün düşünürsek mevcut alan da merkez ilan edilirse, burada da dükkanlar olursa hem trafiğin rahatlayacağını, şehir planlamasının daha net olacağını, yeşil alanlarının çoğalacağını umuyoruz. Çok aceleye getirilmeden oturup konuşularak değerlendirilmesi kanaatindeyim.”

“KEŞAN’IN BÜYÜMESİ GEREKEN TEK NOKTA BURASI”

Fırsatın kaçırılmamasına işaret eden İstek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Keşan’ın büyümesi gereken tek nokta burası. Burasını da konut alanı olarak kilitlersek yarın öbür gün ticaret merkezi Keşan’ın dışına taşacaktır. Keşan’ın dışına taştığında da büyük alışveriş merkezleri Keşan’ın ekmeğini yiyecektik. Bunun sadece Yenimescit Mahallesi’nin sorunu olmadığını Keşan’ın sorunu olduğunu anlamamız gerekiyor. Bu konunun içerisine Ticaret Odası ve Esnaf Odaları da girmeli. Çarşı esnafının arkasında durmak istiyorlarsa, ulaşım ve park sorununu çözmeleri gerekiyor. Bunun çözülmesi için de buranın ticaret alanı olması gerekiyor.”
Sonay CAN