Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ergene Nehri’nde, organik kirliliğin göstergelerinden biri olan kimyasal oksijen ihtiyacının yüzde 79 azaldığını açıkladı. 

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı uygulamalarına ilişkin değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Eroğlu, “Ergene Nehri’nin su kalitesinde iyileşme ciddi düzeylere ulaştı. Organik kirliliğin göstergelerinden biri olan kimyasal oksijen ihtiyacı, 2007 yılında 683 mg/L iken 2013 başı itibariyle yüzde 79 azalarak 144 mg/L değerine kadar düştü” dedi.
Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde dere yataklarını temizlemekte olduklarını ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, 28 dere ıslahından 12’sinin tamamlandığını diğerlerinin çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, belediyelerin atıksu arıtma tesislerinin de DSİ tarafından kurulmakta olduğunun altını çizdi. Islah Organize Bölge Sanayi Bölgeleri çalışması ile sanayi için müşterek ileri atıksu arıtma tesislerinin de kurulacağını belirten Prof. Dr. Eroğlu, yapılan çalışmaları şöyle aktardı: “Sanayide daha az su, daha az kirletici hammadde kullanımına geçiliyor. Deşarj standartları sıkılaştırılıyor, renk standardı uygulanıyor. Katı ve tehlikeli atık işleme geri kazanım ve bertaraf tesisleri kurulması için çalışma yapılıyor. Zirai kaynaklı kirliliğin kontrol edilmesi için de çalışmalar yürütülüyor. Bütün bu kirlilik engelleme çalışmaları denetimler ve izleme faaliyetleri ile destekleniyor. Ergene Nehri Taşkın Erken Sistemi kurulması çalışmaları da planlanan programa göre ilerliyor. Bunların yanı sıra ağaçlandırma, erozyonla mücadele, baraj-gölet-sulama tesisleri inşası ile Ergene Havzası topyekün ele alınıyor.”
YERALTI SUYU RESTORASYON PLANI HAZIRLANDI
Çalışmalar kapsamında son olarak Ergene Havzası Yeraltı Suyu Restorasyon Planı’nın hazırlandığını açıklayan Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, “9 depolama projesi ile mevcut yüzey suyuna ilave olarak 410,24 milyon m3 /yıl içme-kullanma suyu temin edilerek toplam 417,24 milyon m3/yıl yüzey suyunun hızla devreye alınması ve halihazırda kullanılan yeraltı suyunun devre dışı bırakılması hedeflenmiştir” dedi.
Yüzey suyu depolamalarının devreye girmesi ve belgeli-belgesiz kuyuların disiplin altına alınması ile yer altı suyu seviyelerinde ciddi iyileşme görüleceğini ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, “Ergene Havzası’nda uzun yıllara dayanan su kalite ve miktarındaki azalmayı, aldığımız bu tedbirlerle geriye çeviriyoruz. Önümüzdeki dönemde gayretlerimizin mahsulleri daha net görülecek” diye konuştu. (İHA)