AYŞİN SEÇİL GEZER

Keşan’da bulunan tarihi hamamların durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Beksaç, şunları söyledi: “Keşan’da, Büyük Cami Mahallesi Kudret Sokak üzerinde ve Hersekzade Ahmet Paşa Camii yanında bulunan 2 tane önemli tarihi hamamımız bulunmaktadır. Bu tarihi hamamlar, Osmanlı döneminden kalan ve önemli eserlerdendir. Bu eserlere Keşanlılar tarafından sahip çıkılması gerekiyor. Camii yanında bulunan hamam bir zamanlar çok sayıda bildiğimiz hamamlar arasında en nadide eserlerden biridir. Ancak şu anda tarihi hamamın atıl durumda olduğunu görmekteyiz. Bu yerle ilgili de kısa süre içerisinde tamiratının yapılarak ihya edilmesi gerekiyor. Tarihi hamam, camiden ayrı şekilde düşünülemez. Maalesef bugüne kadar sadece camii onarılmış ve diğer tarihi yapılar dışarıda kalmıştır. Ama bunların bir bütün olarak ele alınması daha uyundur.”

KEŞAN’A KAZANDIRILABİLİR

Camii yanında bulunan tarihi hamamın tamiratının yapılıp-yapılmayacağı hakkında da, sorulan soruya cevap veren Engin Beksaç, şunları söyledi: Bu eserler tescilli olmasından ötürü anıtlar kurulu kararıyla vakıflar tarafından onarılması gerekiyor. Bunun dışında bu yapıya herhangi bir müdahalede bulunulması mümkün değildir. Yetkili kurumlar gerekli girişimde bulunması durumunda bu tarihi yapı yeniden Keşan’a kazandırılabilir. Ayrıca orası tarihi hamam olarak kullanılmasa dahi müze ya da kültür merkezi şeklinde de kullanılabilir.” 

TÜRBE, KALE VE ARKEOLOJİK KALINTILAR ÇOK FAZLA

Beksaç sözlerini şöyle tamamladı: “Keşan’da Osmanlı döneminden hamamların yanı sıra; türbe, kale ve arkeolojik kalıntılar çok fazla ancak bunların gün yüzüne çıkartılması gerekmektedir. Gün yüzüne çıkartırken de işi bilmeyen insanlar bunlardan uzak tutulmalı.”