CENGİZHAN AKTAN

 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Keşan Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi üyelerinin belirlenmesi amacıyla 8 Şubat 2014 Cumartesi günü, tüm üyelerin katılımıyla “eğilim yoklaması” yapılacak. Ancak, “fermuar” yöntemi olarak adlandırılan yöntem uygulanacağı için, tek sıralar sandığa, çift sıralar parti kontenjanına bırakılacak.

 

CHP Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin, Gökhan Günaydın, Umut Oran, Bülent Tezcan ve Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil’in imzasıyla yayımlanan 2014/1 sayılı Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi üyeleri seçimleri hakkında genelgede, “30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan yerel seçimler için belediye başkan adaylarımızın belirlenmesi konusundaki çalışmalarda son aşamaya gelinmiş bulunmaktadır. Belediye başkan adayları yanında, belediye meclisi ve il genel meclisi üye adaylarımızın da, seçmen özelliklerini yansıtacak bir temsiliyette saptanmasının, seçim başarısı açısından büyük önem taşıdığı açıktır.” denildi.
30 Mart 2014 tarihinde tüm belediyeler için belediye meclisi üyeleri seçileceği, ilgili mevzuatta yapılan son değişiklikler nedeniyle, 30 Büyükşehir dışında kalan 51 ilde de İl Genel Meclisi üyelerinin seçiminin yapılacağı hatırlatılan genelgede, CHP’nin Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi üye adaylarının saptanmasında uygulayacağı esas ve usuller şöyle sıralandı:
“1- Aşağıda belirtilen seçim çevrelerinde, karşılarında gösterilen tarihlerde eğilim yoklaması/fermuar yöntemiyle meclis üyesi seçimi, zorunlu olarak yapılacaktır.
2- Sözü edilen seçim çevrelerindeki eğilim yoklamaları, 30 Haziran 2013 tarihi itibariyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında kayıtlı görünen tüm üyelerin katılımıyla gerçekleştirilecektir.
3- Belediye Meclis üyelerinin seçimi için uygulanacak eğilim yoklamalarında, tek numaralara seçime girecek aday adayları sırasıyla yerleştirilecek; çift numaralar ise örgüt kontenjan aday adayları için tutulacaktır. Kontenjan sıraları düzenlenirken; cinsiyet kotası, gençlik kotası, meslek kotası, demografik yapı gibi ölçütler dikkate alınacaktır. Örgüt kontenjan sıralaması liste dengesinin sağlanması açısından büyük önem taşımakta olup, seçim başarısı odaklı sıralamada mümkün olduğunca uzlaşı aranacaktır. Bu sıralama, objektif ölçütler açısından, Genel Merkez’in denetimine sürekli açık durumda tutulacaktır.
4- İlgili seçim çevresi için başvuru yapmış belediye meclisi aday adaylarından, örgüt kontenjan sıralamasında değerlendirilmek isteyenler, askı süresi içinde İlçe Başkanlıklarına başvurarak bu taleplerini ileteceklerdir. Bu konuda herhangi bir başvuru yapmayanlar, eğilim yoklamasına katılacaklar, dolayısıyla örgüt kontenjan sıralamasına giremeyeceklerdir.
5- İl Genel Meclis üyeliği adaylığı için uygulanacak eğilim yoklamalarında, fermuar sistemi uygulanmayacaktır.
6- Eğilim yoklamasının uygulanmasına ilişkin esas ve usuller, “Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi Eğilim Yoklaması Yönergesi”nde belirtilmiştir.
7- Aşağıdaki listede yer almayan, dolayısıyla zorunlu olarak eğilim yoklaması yapma durumunda bulunmayan il ve ilçe başkanlıklarımız, diledikleri takdirde, seçim takvimi içinde ve kendi denetimlerinde düzenleyecekleri eğilim yoklamalarıyla meclis üyelerini seçebileceklerdir.
8- Genelgenin, tüm İl/ilçe binalarımızda görünür yerlere asılarak ilan edilmesi ve tüm aday adaylarına uygun usullerle tebliğ edilmesi gerekmektedir.”
EDİRNE, KIRKLARELİ

TEKİRDAĞ 8 ŞUBAT’TA

Genelgeye ekli listede, eğilim yoklamasının; İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Hatay, Antalya, Giresun, Samsun, Mersin, Muğla’nın bazı ilçelerinde 25 Ocak 2014 tarihinde; Bursa, Balıkesir, Çorum, Denizli, Nevşehir, Manisa, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Gaziantep ve Zonguldak’ta 8 Şubat 2014 tarihinde yapılacağı da belirtildi. Buna göre; Edirne Merkez İlçe ile Keşan ve Uzunköprü’de hem Belediye Meclisi hem de İl Genel Meclisi üye adayları 8 Şubat 2014 Cumartesi günü eğilim yoklaması için sandığa girecek.