SONGÜL KONAR

Saat 14.30’da Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı, Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz, Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Lokantacılar Kahveciler Otelciler Odası Başkanı Hüseyin Çakmak, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mahmut Demirkan, Bakkal ve Manavlar Odası Başkanı İbrahim Aldanmaz, Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Salih Özkan, Dülgerler İnşaat Sanat Elektrik Tesisat Odası Başkanı Bülent Gezer, Madeni Eşya ve Demirciler Odası Başkanı Hüseyin Erkan, Tuhafiye ve Manifaturacılar Odası Başkanı Hasan Kocaman katıldı.

Toplantıda ilk sözü Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu aldı.

HELVACIOĞLU: “KEŞAN’DA GEREKEN YAPILIYOR”

Belediye olarak ilk günden beri tüm tedbirleri aldıklarını söyleyen Mustafa Helvacıoğlu: “Tüm esnaf odalarımız ve STK’larımızın başkanları ile beraberiz. Keşan esnafı Corona krizine hazır. Halkın yanında ve bilinçli bir şekilde hizmet etmek için her türlü tedbiri aldı ve alıyor. Panik yok, tedbirliyiz, hiç telaşımız yok, sizin de olmasın sevgili hemşehrilerim. Bu işin üstesinden hep birlikte geleceğiz. Bu mücadeleyi yıllarca nerelerde verdik. Ne hastalıklar atlattık. Belediyemize gelince de gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz. Belediyemiz ilk günden bu yana önlemlerini aldı, mücadele koordinasyon ekibimiz hazır. Proje temaslarımızı ve etkinliklerimizi ileri tarihlere erteledik. Çeşitli birimlerden yaklaşık 80 kişilik acil temizlik ekibi kurduk, görevlendirmelerini yaptık. İç ve dış alan olmak üzere, bu çalışmaları iki yönden devam ettiriyoruz. Örnek tedbir uygulamamız devrede. Camiler parklar toplu taşıma gibi mekanlarımız temizleniyor ve ilaçlanıyor. Olması gereken çöp servislerimizin sıklığını artırdık. Zabıta uyumuyor, çevre koruma birimi uyumuyor. Anons ve sosyal medya sık sık devrede. Keşan’da gereken yapılıyor. Bina giriş çıkışları temizleniyor. Termal izleme kameramızla belediyemize giren vatandaşımızın ateşini ölçüyoruz. Gerekli her yerin ilaçlamasının yapıldığına emin olabilirsiniz. Bilgilendirmelerimiz de devam ediyor. Keşan belediyesi olarak tedbirlerimizi var gücümüzle alıyoruz. Apartman yöneticilerimize de bina girişlerinin hijyenik tutulması konusunda uyarıda bulunmak istiyorum. Panik yok. Toplantı adabımız bile değişti. Herkes bir metre ara ile dursun. Birbirimize çok yaklaşmayalım. Marketler açık, çay ocakları açık ama lütfen oyalanmayalım, alalım ve gidelim. İşin sonunda bu işin üstesinden geleceğiz. Güçlü bir tedbir var” diye konuştu.

Helvacıoğlu’ndan sonra Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Hüseyin Çakmak söz aldı.

ÇAKMAK: “BU KRİZİ EN İYİ ŞEKİLDE YÖNETECEĞİZ”

Virüse karşı tüm esnafın hazırlıklı olduğunu belirten Çakmak şunları söyledi: “Esnafımız da hazırlıklı. Herkes özen gösteriyor. Odamız olarak, dünden beri dört defa esnafımızı bilgilendirdik. Bakanlığımızın genelgesine göre, bakkallarımız, fırınlarımız, içkisiz lokantalarımız, çay ocaklarımız umuma açık. Eldivenlerini taksınlar, maskelerini taksınlar, işletmelerini dezenfekte etsinler ve bir metre kuralına uysunlar. Esnaflarımız içeriye giren müşterimize kolonya ikram etsinler. Temizliğe özen göstersinler ve gösteriyorlar da. Bu krizi en iyi şekilde yöneteceğiz. Çay ocaklarında oturma olmasın, al çık olsun. Lütfen dikkat edelim”

Daha sonra söz alan İnşaat Odaları Başkanı Bülent Gezer : “Sektörümüz ile ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Kısıtlama da yok. Çalışmalar devam ediyor fakat herkes kişisel tedbirlerini aldı” dedi.

DEMİRKAN: “BİZ HAZIR VE TEMİZİZ”

Gezer’den sonra söz alan Keşan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mahmut Demirkan şunları ifade etti: “Panik yok. Taşıma sektörü deyince tüm ticari araçlar işin içine giriyor. Keşan halkını da köylerimizi de taşıyoruz. Belediyemiz gerekli temizlik çalışmalarını her aracımızda sağlıyor. Her servis başlangıcında temizlik yapılıyor. Biz hazır ve temiziz. Yolcularımız mümkün olduğu kadar eldiven kullansın. Koltuk mesafelerimiz yakın, dikkatli olsunlar. 60 yaş grubu mümkün olduğu sürece toplu taşıma kullanmasın hatta evden çıkmasın. Taksi kullanmakta da bir sıkıntı yok. Taksilerimizin hepsi hizmetinize hazır.”

Sözü daha sonra Keşan Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Sabri Özkan aldı.

ÖZKAN: “KEŞAN HALKI GÖNÜL RAHATLIĞI İLE BERBER VE KUAFÖRLERİMİZE GİDEBİLİRLER”

Özkan şunları söyledi: “Şu an için meslek grubumuzun faaliyetleri devam ediyor. Berber ve kuaförlerimizi halkımız rahatlıkla kullanabilir. Üyelerimiz de zaten temizlik açısından iyiydi ve bu süreçte daha da hijyenikler. Havlu gibi malzemeleri kullanırken en az altmış derecede yıkasınlar. Keşan halkı gönül rahatlığı ile berber ve kuaförlerimize gidebilirler. İlaçlamalarımız da yapılıyor. Belediyemiz de yaşlılarımız için yeni uygulamalar geliştirecek ve evden çıkmamaları için eve hizmet götürecek. Kısa zamanda bu planlanabilir.”

ALDANMAZ: “HİJYENİMİZ SADECE BUGÜNLERDE DEĞİL, HER GÜN ÖNEMLİDİR”

Keşan Sebze Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İbrahim Aldanmaz ise şunları dile getirdi: “Ben öyle bir toplumum ki Trakya’nın yüzde 60’ını besliyorum. Herkes gönül rahatlığı ile pazarlarına çıksın. En taze yiyecekleri satarız ve hijyenimiz sadece bugünlerde değil, her gün önemlidir. Üyelerimiz tedbirlidir. Herkesin içi rahat olsun. Ambalaj ve hijyenimiz tamdır. Pazarlarımız açıktır.”

KOCAMAN: “PARA ALIŞVERİŞLERİNDE ELDİVEN KULLANILMASI ÖNEMLİDİR”

Aldanmaz’dan sonra söz alan Keşan Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı Hasan Kocaman: “Pazarların kapanması ile ilgili bir bilgi yok, açığız. Üyelerimizden de isteklerimiz, işyerlerini dezenfekte etsinler, müşterilerine hijyenik şartta hizmet versinler. Zaten yapıyorlar. Herhangi bir bilgi bizlere ulaşırsa, üyelerimize bilgi vereceğiz. Para alışverişlerinde eldiven kullanılması ve bir metre mesafesine uyulması önemlidir” diye konuştu.

ŞEN: “KÖYLERİMİZDE YAŞAYAN İNSANLARDAN RİCAMIZ, TEMİZLİĞE DİKKAT ETSİNLER”

Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen ise: “Çiftçiler bireysel olarak çalışıyor. Bu yüzden sadece köylerimizde yaşayan insanlardan ricamız vardır, temizliğe dikkat etmeleri gerekiyor. Dikkatli oldukları sürece virüsten etkileneceklerini sanmıyorum. Odamızda da gerekli hijyen tedbirleri alındı. Keşan’ımız dimdik ayakta, kimse korkmasın. İnsanlar virüsün bulaşmasının temasla ilgili olduğunu bilsin ve önlem alsın. Bu bakteri değil, virüs, lütfen dikkat.”

Daha sonra söz alan Madeni Eşya ve Demirciler Odası Başkanı Hüseyin Erkan: “Sanayi sitemizde temizlik her zaman önemlidir. Belediyemiz de gerekli tedbirleri almamıza yardımcı olacak. Teşekkür ederiz. Bizim esnafımız soğukkanlıdır. Bilinçli ve cesaretli bir esnafım vardır, üstesinden geleceğimizi biliyoruz. Herkes rahat olsun. Tedbirlerimiz alındı. Gereken neyse yapıyoruz, yapacağız” ifadelerini kullandı.

KAYMAZ: “NE OLUR HERKES DURUMUN CİDDİYETİNİN FARKINA VARSIN”

Erkan’dan sonra söz alan Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, ise şunları ifade etti: “Çok alışık olmadığımız bir durum ile karşı karşıyayız. Ne olur herkes durumun ciddiyetinin farkına varsın ve önemsesin. Küçümsemeyin. Dün bize bir şey olmadı ama bugün oldu, ‘bize bir şey olmaz’ demeyin. Alınan tedbirleri bir engel olarak değil de bir güzellik olarak görün. Devletimiz en iyisini düşündü. Gerek zabıtamız gerek güvenlik görevlilerimizin işlerini kolaylaştıralım. Bu sıkıntıyı aşacağız ve iyi günler hepimizi bekliyor. Tüm iş insanlarına, bakanlıklarımızın açıklamış olduğu, yarınlar ile ilgili sosyal güvenlik primleri ve krediler ile ilgili tedbirleri takip etmelerini öneriyorum. Rahat ve sakin olun. Üstesinden geleceğiz.”

Kaymaz’dan sonra sözü Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı aldı.

ŞAPÇI: “ODAYA GÜVENLE GELİP HİJYENİK BİR ŞEKİLDE HİZMETİNİZİ ALABİLİRSİNİZ”

Alınan tedbirlerin uygulanması ve panik yapılmaması gerektiğini ifade eden Şapçı, Ülkemizde panik yok, tedbir var. Aldığımız tedbirleri uygulamamız lazım. Ticaret Odası olarak Ticaret Bakanlığımız ile aldığımız tedbirler ile tüm toplantılarımız iptal edildi. Yönetim kurulu toplantılarımız devam ediyor. STK’larda genel kurul ve eğitimler dahil her şey iptal edildi. Geçtiğimiz hafta odamızın tamamını dezenfekte ettik, etmeye de devam ediyoruz. Odamızda çalışma arkadaşlarımız ile vardiyalı çalışma sistemine geçtik. Arkadaşlarımızın yarısı iki gün diğer yarısı da iki gün olarak çalışıyor. Mümkün olduğu şekilde kalabalıklara katılmıyorlar, bu sayede odaya güvenle gelip hijyenik bir şekilde hizmetinizi alabilirsiniz” dedi.

“RESMİ AÇIKLAMALARA GÖRE HAREKET EDELİM”

Vatandaşların, resmi açıklamalar dışında hiçbir açıklamaya itibar etmemesi gerektiğini vurgulayan Şapçı, sözlerine şunları ekledi: “16 Martta sabah 10.00 ve gece 24.00 itibari ile bütün illerde umuma açık istirahat ve eğlence yerleri, sinema, gösteri merkezi, tiyatro salonu, nişan-düğün salonu, çalgılı müzikli lokanta-cafeler, gazino, birahane, taverna, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu-cafeleri, internet salonu-cafeleri, her türlü oyun salonları, üstü kapalı çocuk oyun alanları, AVM’ler, lokantalar dahil olmak üzere, çay bahçesi, dernek lokalleri, luna park, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, spa ve spor merkezlerinin faaliyetleri durdurulmuş oldu. Yeni açıklamalar geldikçe iletişim kanallarından mesaj yoluyla bilgilendirmeye devam edeceğiz. Vatandaşlarımız resmi açıklamalar dışında hiçbir açıklamaya lütfen itibar etmesin. Vatandaşlarımıza daha fazla korku yaratılıyor. Resmi açıklamalara göre hareket edelim.”

“VİRÜSTEN KORUNMAMIZ YİNE BİZİM ELİMİZDE”

Yurtdışına çıkacak vatandaşların seyahatlerini mümkünse ertelemelerini veya iptal etmelerini, mümkün değilse de 14 gün kuralına uymaları gerektiğini bir kez daha hatırlatan Şapçı, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Kapanan işyerlerimizde de birçok üyemiz var, bunun için çatı örgütümüz TOBB, bizden görüş istedi. Üyelerimize ne yapabilirizi sorduk. Beş ana başlıkta TOBB’ta ve bakanlıklarda görüşülmek üzere isteklerimizi bildirdik. Kapalı olan yerlerde personel maaş ve sigorta primleri var,  bunların belli bir süre ertelenmesine ve ilk altı aya kadar kredi destekleri verilmesini önerdik. Vergi ödemelerinin ötelenmesine ve üyelerimizin düzgün bir şekilde, ekonomiden mağdur olmayacak şekilde yapılandırılmasını önerdik. Kredi taksitlerinin dondurulması, başlayacak aydan itibaren toplu olarak değil, düzenli olarak ödenmesi gerektiğini bildirdik. Elektrik, doğalgaz, su aboneliklerinin, çalışmayan işyerleri için askıya alınmasını, çalıştıktan sonra tekrar bölünerek devam etmesini ilettik. En önemlisi bölgemize ihracatı özendirmeye çalışıyoruz. İhracat yapan firmalar için de Eximbank’ın faizsiz destek kredilerinin tüm ülkede geçerli olmasını dile getirdik. Yurtdışına çıkacak vatandaşların seyahatlerini mümkünse ertelemelerini veya iptal etmelerini, mümkün değilse de 14 gün kuralına uymaları gerektiğini dile getiriyoruz. Birçok sektör etkilendi. Virüsten korunmamız yine bizim elimizde. Kişisel hijyenlerimize özen gösterirsek, kalabalık ortamlarda az bulunursak, ilişkilerimizi sosyal mesafelendirme denilen kurallara göre yaparsak daha hızlı atlatacağız. Herkese, Allahın yardımcı olmasını diliyoruz. Zor bir süreçteyiz. Birlik ve beraber olursak kurallara riayet edersek aşacağımıza inanıyorum.”

Şapçı’dan sonra Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz da, bu süreçte üyelerin ve diğer vatandaşların karşılaşacağı sorunları TOBB’a ilettiklerini söyledi.