SONGÜL KONAR

Dün saat 11.00 de Keşan Kaymakamlığına gelen Beyendik Belediye Başkanı Muhammet Örnek, Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, Beyendik Kemalpaşa Mahalle Muhtarı Hikmet Kirez, Aydoğan Mahallesi Muhtarı Murat Gül, Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Yavaşoğlu, dilekçeleri teslim ettiler.

Başkan Örnek, bu tesisin beldeye yararından çok zararı olacağını düşündüklerini söyledi.

“DOSYA ÇED RAPORU ALINMADAN ONAYLANMAK İSTENİYOR”

Tesisin belde halkına yararları ve zararlarının konuşulması gerektiğini belirten Örnek, “Geçtiğimiz günlerde beldemizde açılmak istenen, mıcır taş ocağı ile ilgili beldedeki vatandaşlarımıza bilgilendirme toplantısı yaptık. Bu taş ocağının beldemize faydasından çok zararı olduğunu düşünüyoruz. Biz açılacak olan bu tesise karşı değiliz fakat bu tesisin beldemize yararları ve zararları konusunda tartışılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu tesisin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sitesinde proje tanıtım dosyası açıldı. Bu dosya ÇED raporu alınmadan onaylanmak isteniyor. Biz belge halkı olarak ÇED onayı alındıktan sonra bölgede tesisin yapılması gerektiğini düşünüyoruz. ÇED onayı alınmadan önce belde halkının düşünceleri, tarım arazileri olan çiftçilerimizin düşünceleri, tüm kurumların düşünceleri alındıktan sonra böyle tesisin açılmasının uygun olduğunu düşünüyoruz. Bu tesis patlatmalı olacak. Her patlamada 101 adet dinamit kullanılacak. 101 dinamitin aynı anda patlatılması beldede, yaşadığımız coğrafyada, yer altı ve yerüstünde doğada bitki örtüsüne zararlarını bölge halkımıza anlattık. Dilekçelerin verilmesi için kaymakamlığa başvuru yapmamızı istediler. 631 tane Beyendik sevdalısı vatandaşlarımızın imzasını kaymakamlığımıza teslim edeceğiz” diye konuştu.

“BELDEMİZE YARARI OLACAKSA, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINDAN ÇED ONAYI ALSINLAR”

Tesisi beldeye zararı olacaksa kesinlikle istemediklerini vurgulayan Başkan Örnek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu tesisin beldemize yararı olacaksa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ÇED onayı alsınlar. ÇED onayı almadan bu tesisi beldemizde istemiyoruz. Belde halkımıza bilgilendirme yapsınlar, yararı olacaksa eğer belde halkıyla tesisin açılmasını isteriz. Zararı olacaksa da bu tesisi kesinlikle istemiyoruz. Ayrıca İl Genel Meclisi Üyelerimize, Kent Konseyi Başkanımıza, Meclis Üyelerimize gösterdikleri bu duyarlılık için çok teşekkür ediyorum. Umarım Beyendik halkına yararlı olacak bir işe imza atarız. Tesisin burada bulunmasını istemiyoruz.”

KARAGÖZ: “ANA TALEP PROJENİN GERİ ÇEKİLMESİDİR”

Başkan Örnek’ten sonra söz alan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, şunları dile getirdi:“Kent Konseyi olarak Beyendik belde halkını sonuna kadar destekliyoruz. Bu tesis ciddi bir tahribat yaratacak. Günde 288 araç trafiğinden söz ediliyor, bu da Beyendik cadde ve sokaklarında gezilmeyeceği anlamına geliyor. Bu 101 dinamitin patlatılmasında kaç şiddetinde deprem etkisi yapacağı da belli değil. Bunu rapora yazmamışlar, belirtmemeleri mümkün değil. 6 şiddetinin üzerinde etki yapacağı aşikâr. ÇED gereklidir kararı verilmeden böyle bir projeye onay verilmesi mümkün değildir. Ana talep projenin geri çekilmesidir ama proje geri çekilmezse, ÇED gerekli kararı verilip, ÇED halkın katılım toplantısı mutlaka yapılmalıdır. Bu konuda yetkililerin duyarlı davranacaklarını ve Beyendik’ten yükselen bu sesi duyacaklarını ve buna uygun davranıp projeyi geri çekeceklerini düşünüyorum.”