Keşan Dülgerler İnşaat Sanatkarları ve Elektrik Tesisatçıları Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Gezer, dün yaptığı açıklamada bir kez daha “Ustalık Belgesi” konusunda oda üyelerinin dikkatini çekerek, üyeleri belge sahibi yapmak için çaba gösterdiklerini ve bu konunun önümüzdeki günlerde çok büyük bir önem arz edeceğini söyledi.

ODA’YA GELEN, BELGESİNİ PARA ÖDEMEDEN ALACAK

16 Aralık 2010 tarih ve 27787 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, “Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik”in 5. maddesinin 5. fıkrasında, Yapı müteahhidi, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırmak ve belgelerinin bir örneğini şantiye dosyasında bulundurmak zorundadır.” denildiğini, yine aynı yönetmeliğin “Yetki belgeli usta çalıştırılması” başlıklı 11. maddesinde “İnşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılması zorunludur. Şantiyede yapılacak kontrollerde, ustalar yaptıkları işe uygun yetki belgelerini ibraz etmekle yükümlüdür.” ibarelerinin yer aldığına dikkat çeken Gezer, bu yasal zorunluluklar nedeniyle, ustalık belgeleri olmayan oda üyelerinin, mağdur duruma düşmemeleri için ivedilikle odaya başvurmaları ve ustalık belgelerini talep etmelerini istedi. Gezer, geçici ustalık belgesi için oda olarak ücret almayacaklarını da vurguladı.

USTALIK BELGESİ ALMAYAN 300’E YAKIN ÜYEMİZ VAR

Bülent Gezer, şöyle konuştu:“Oda olarak bugüne kadar 85 kişiye ustalık belgesi temini sağladık. Bu sayıyı çok yetersiz görüyoruz. Çünkü henüz “Ustalık Belgesi” almayan 300’e yakın üyemiz var. Hızlı bir şekilde bu sayıyı arttırmamız gerekmektedir. Üzülerek belirtmek zorundayım ki, süre sonunda belgelerini almayan ustalarımız inşaatlarda çalışamaz durumda kalacaklar. İnşaatlarda ustalık yaparak geçimlerini sağlayan üyelerimi, ekmeklerine sahip çıkmaya davet ediyorum. Unutmamalılar ki onların üzüntüleri bizim üzüntümüz, onların sıkıntıları bizim sıkıntımızdır. Gelin bu sıkıntılarımızı mesleğimize, ekmeğimize sahip çıkarak aşalım. Bizler bu mesleği biliyoruz. Binbir zorluklarla alın terimizle kazandığımızı elimizden kaçırmayalım. Bu bilgi ve yeteneklerimizi belgelendirelim. Biz yetkili ve belgeli ustayız diyebilelim. Ben Keşan için ‘Orada inşaat yaptırmaya ne var bütün ustalar yetkili ve belgeli’ cümlesini duymak istiyorum. Bizde bu potansiyel var. Sadece bir adım atmamız yeterli ve bu adımı da sizlerle atacağımıza eminim.”

BİZLER BİR AİLEYİZ

Kanunlarda yapılan bu ve bunun gibi değişikliklerin yanısıra oda olarak düzenleyecekleri çeşitli etkinliklerden haberdar etmek için oda üyelerinin telefon bilgilerinin güncelleştirilmesi gerektiğini de vurgulayan Bülent Gezer, Üyelerin güncel telefon numaralarını odaya bildirmelerini rica ediyorum. Odada mevcut cep telefonlarına bilgilendirme mesajı attığımda ben sizin odanıza kayıtlı değilim şeklinde geri dönüşler alıyorum. Bu da değişen telefonların odaya bildirilmediğini gösteriyor. Bu durumda istemeden yeni telefon kullanıcılarını rahatsız etmiş oluyoruz. Yeni telefon kullanıcılarından bu nedenle özür diliyorum. Amacımız, üyelerimize mesleklerini icra ederken güncel yasa, yönetmelik bilgilerini aktarmak, sosyal etkinlikleri, meslekleri ile ilgili yenilikleri, gösteri fuar etkinlikleri hakkında bilgi vermek olduğunun bir daha altını çizmek istiyorum. Bu güncellemeleri tamamladığımız zaman emin olabilirsiniz ki sizlere daha kaliteli ve etkili hizmet verebileceğiz. Mesleki bilgilendirmeler yanında telefon mesajları ile sizlerin doğum, ölüm, mevlit vb. sevinçli ve üzüntülü hallerinizi de dost ve meslektaşlarınızla paylaşmanızı sağlamak istiyoruz. Bizler bir aileyiz, bu düşünce ile hareket ediyoruz. Bundan sonra da böyle olacak” dedi.