Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesinin de katılımlarıyla “Bir Entelektüel Öğretmen Olarak Nurettin Topçupaneli Edirne’den sonra Keşan’da da düzenlendi.

Ahmet Yenice Ortaokulu Sevim Yenice Kültür Merkezi’nde dün saat 14.00’te düzenlenen programa Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Erarslan, Enez İlçe Milli Eğitim Müdürü Vedat Uzun, İpsala İlçe Milli Eğitim Müdürü Salih Mehmet Engin, Keşan İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mahir Sağlık, İlçe Emniyet Müdürü Göksel Demiralp ile bazı kurumların amirleri ve Keşan’daki okulların müdür ve yönetici kadroları katıldı. Oturum yönetmenliğini Mahmut Bıyıklı yaparken, panele katılan yazarlar, Dr. Mehmet Sılay, Dursun Ali Taşçı ve Hüseyin Akın oldu.

ZOR ZAMANIN KAHRAMANIYDI O

Açılışta konuşan Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, “Bu ülkeyi hiçbir paha uğruna feda etmeyen gerçek aydınlar da, gecesini gündüzüne katarak çalışıp, tarihin bakiyesiyle toplumu mayalayanlardır. Ne mutlu ki bugün camiamızdan bir rol modeli, ilimde, irfanda ve eylemde zirve olmuş ender şahsiyetlerden biri olan Nurettin Topçu’yu daha iyi anlamak için birlikteyiz. Felsefeyi hareketle birleştiren, insan yetiştirerek değişim ve dönüşümü gerçekleştiren bir dava adamını daha iyi tanıyacağız. Zor zamanın kahramanıydı O. Ancak bugün de yazdığı eserler ve yetiştirdiği güzide öğrencilerle ülkemizde hareketin öncüsü olmaya devam ediyor. Ümitsizliğe yer yok. Düşünen adam hala aramızdadır. Kendisini rahmetle yâd ediyorum” dedi.

TOPÇU HAKKINDA SÖYLENECEK ÇOK ŞEY VAR AMA İNANIN VAKTİMİZ YETMEZ

Nurettin Topçu her şeyi ile bu vatana hizmet adına ömrünü vermiş bir aydın olduğunu söyleyen Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nden Dursun Ali Taşçı, “Onun gibi sayabileceğim çok az isim var. Gittiği sınıflarda, okullarda da hep ikinci sınıf insan muamelesi gördü. Bugüne baktığımızda, o meşru insanların hiçbirini hatırlamıyoruz ama Nurettin Topçu gündem oluşturuyor. Bazı kişiler zamanında kapısının önüne ‘Müslüman bayramlarında kapalıyız’ yazısı yazarken, Topçu ilim ve irfan için bir ömür harcadı. Topçu, tohumlarını bahçeye atmıştır ve biz bugün onun tohumlarından çıkan filizleri koklamak, dokunmak ve hatta yemek zorundayız. Nurettin Topçu bir medeniyet davacısıydı. Medeniyet için ter döken ve ölen bir adamdı Topçu. Nurettin Topçu, daha ortada hiçbir şey yokken, nefes alacak bir yer yokken, bu davayı öne çıkaran ve üstelik de Fransa’da yetişen bir insan. İnsanın yetişmesine bahçe kurmayan kim olursa olsun, hangi sistem olursa olsun buna ‘isyan’ dedi. Nurettin Topçu söylenecek çok şey var ama inanın vaktimiz yetmez” diye konuştu.
Panel, diğer konuşmacıların da Nurettin Topçu ile ilgili görüşlerini belirtmesinin ardından sona erdi. Konuşmaların ardından ise İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ve İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Erarslan tarafından konuşmacılara çiçek verildi.