Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Erdin Bircan İl Mahalli Kurulu kararı ile ihtiyaç sahiplerine kalitesiz kömür dağıtılacak olmasına sert tepki göstererek, “Keşan ülkemizin en kirli havasına sahip yer. Hava kirliliğine çözüm bulması gerekenler, Keşanımızın havasını daha da kirletecek kararlar almaya utanmıyorlar” dedi.

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan hava kirliliği nedeniyle kalorisi 5 bin 800 az kömür kullanılamaz kararına rağmen, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının (SYDV) ihtiyaç sahiplerine dağıtacağı kömürlerin 4 bin kalori olması kararlaştırıldığının altını çizerek, “İl Mahalli Kurulu kararı yüzünden havası tehlikeli sınıfta yer alan Keşan’ımızın havasını daha da kirletilecek. Bunu imzalayanlar yurttaşlarımızın karşılaşacağı sağlık sorunlarının baş sorumlularıdır” diye konuştu. 

Erdin Bircan konunun çok önemli olduğunu vurgulayarak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına bir soru önergesi verdi.

Türkiye’nin en kirli havasını daha da kirletecekler

Bircan Keşan’daki hava kirliliğinin boyutlarına dikkat çekerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ölçümlerine göre, geçen kış döneminde Türkiye’de en kirli hava Seçim Bölgem Edirne’nin Keşan İlçesimizdeydi. Keşan’ın havası “tehlikeli” sınıfında yer almakta ve kirliliğin ana kaynağı kömür kullanımı olup; Bakanlık, ilçede acilen doğalgaza geçilmesi uyarısında bulunmaktadır” diye konuştu.

Havaların soğuması ile Keşan’ın havası yine alarm vermeye başladığını kaydeden Bircan 27 Ekim 2016 tarihi itibari ile Partikül madde 10 ortalamasının AB sınırının (50) çok üzerinde, yasal sınır (80) düzeyinde olduğunu vurguladı.

KALİTESİZ KÖMÜRLERİ DAĞITIYORLAR

Keşan’da kömür kullanımına bağlı hava kirliliğin azaltılması için 12 Nisan 2016 tarihli ve 86 Karar No’lu Mahalli Çevre Kurulu Kararlarının alındını anımsatan Bircan, “Kurul kararı ile 2016-2017 kış sezonunda Keşan’da ısınma amacıyla 5 bin 800 kalorinin altında ve yüzde 1,6 kükürt değerinin üzerinde kömür kullanılması yasaklamıştır” dedi. Bağlayıcı durumdaki Kurul kararına rağmen 26 Ekim 2016 da toplanan İl Mahalli Kurulunda alınan kararın şok etkisi yarattığını söyleyen Bircan, “SYDV tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak kömürlerin, geçen yıl dağıtılan kömürler gibi yani 4 bin kalori ve yüzde 3’ten fazla kükürt oranın sahip kömürler olacaktır” diye konuştu.

Kömür satanların 5 bin 800 kaloriden aşağıya kömür satmasının ve vatandaşların bu kömürleri kullanmasının yasaklandığı karara rağmen SYDV’nin 4 bin kalori kömür dağıtmasının büyük bir çelişki olduğunun altını çizen Erdin Bircan, “Keşan’ın havasını daha da kirletecek bu durumun düzeltilmesi için karar alıcıları bir kere daha düşünmeye davet ediyorum. Ellerini vicdanlarına koyup bir daha düşünsünler” dedi.

Bircan Aralık 2015’te Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Berat Albayrak’a vermiş olduğu soru önergesine Bakan Albayrak’ın Mart 2016’daki yanıtının da gerçeği yansıtmadığının bu karar ile ortaya çıktığını hatırlattı. “Bakan Albayrak, dağıtılan kömürlerin Isınmadan Kaynaklı Hava Kirliliğini Önleme Yönetmeliğinde belirtilen kriterlere uygun olduğunu söylerken, Keşan örneğinde olduğu gibi çevreye zararlı kömürlerin dağıtıldığı ortaya çıkmıştır” diye Bircan, Bakanın kamuoyuna yanlış bilgi vermesinin suç olduğunu kaydetti.

Erdin Bircan İl Mahalli Kurulunda alınan karar ile Keşan’ın geçen kış olduğu gibi bu kış da Türkiye’nin en kirli havasına sahip olacağının kesin olduğunu söyleyerek, “Birçok önlem alınarak kirliliği azaltmak için çalışmalar yaptık, bu alınan karar yüzünden geçen kıştan daha kirli bir hava ile karşılaşacağımız maalesef su götürmez bir gerçek” diye konuştu.

“Yarın kimse Keşan yine en kirli yer diye konuşmasın, bu kararı alanlar şimdiden Keşan’ı ve Keşanlıların sağlığını feda eden yöneticilerdir” diyen Bircan Keşanlıların bu kış yaşayacağı sağlık sorunlarının sebebinin kurul kararı olacağını ifade etti.

Bircan önergesinde, Kömür kullanımı yüzünden Türkiye’nin en kirli havasına sahip olduğu tespit edilen Keşan’da 4 bin kalori kömür dağıtımına neden izin verilmiştir?

Kömür satışı yapanların 5 bin 800 kalori altı kömürü satışı, vatandaşların da kullanması yasakken, SYDV’nin 4 bin kalori kömür dağıtması suç değil midir?

İhtiyaç sahiplerine dağıtılan 4 bin kalori kömürler ile Keşan’ın havası bu kış da Türkiye’nin en kirli havasına sahip olacağı açıkken, Keşan’da yaşayan yurttaşların yaşam kalitesini daha da bozacak bu kararı iptal etmeyi düşünüyor musunuz?

Bakan Albayrak’ın Mart 2016’da dağıtılan kömürlerin hava kirliliği yönetmeliğine uygundur ifadesi ile İl Kurulunun 5 bin 800 kalori altı kömür yasağı beraber değerlendirildiğinde, Türkiye’de dağıtımı yapılan kömürlerin Isınmadan Kaynaklı Hava Kirliliğini Önleme Yönetmeliğine uygunsuz dağıtımını nasıl değerlendirmektedir?

Kullanılacak düşük kalorili kömürden kaynaklanacak sağlık sorunlarının veya daha vahim durumların sorumlusu kim olacaktır?” sorularına yanıt aradı.