CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Keşan'daki hava kirliliği oranının ABD sınırlarının 9, Türkiye sınırlarının 2 katından daha kötü durumda olduğunu belirterek,  “Keşan’da Sağlık Bakanlığı bir an önce sağlık alarmı vermeli” dedi.

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Çevre Bakanlığı verilerine göre en kirli havası olan yerin Keşan olduğunun açıklanmasından sonra hemen devreye girerek, yapılacaklar ile ilgili yetkililer ile görüştü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bir de soru önergesi veren Bircan, yaşanan hava kirliliğinde kullanılan kömürün kalitesinin etkilerini belirterek bir an önce doğalgazın Keşan'a gelmesini istedi.

Keşan’daki kükürt dioksit (SO²) oranının 2 bin 740 iken, Türkiye’de kabul edilen kükürt dioksit sınırının bin 101, ABD’de ise yalnızca 300 olduğunu ortaya koyan Bircan, “Keşan’da acilen sağlık alarmı verilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Çevre kirliliği konusunda Türkiye'deki en önemli hoca olan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ile görüş alışverişinde bulunan Erdin Bircan, “Sağlık Bakanlığı hemen devreye girmelidir. Bu kükürt oranı ile ciddi ve kalıcı hastalıkların baş göstermesi kaçınılmazdır. Bugün Kadıoğlu hoca ile de bir görüşme yaparak işin dünyadaki ve Türkiye'deki işleyişi üzerine konuştuk. Birçok yetkili ile de görüştüm. İl olarak Enerji Bakanlığına doğal gazın bir an önce gelmesi için çalışma yapıyoruz. Ancak bu kirliliğin giderilmesi için yalnızca doğal gazın gelmesini beklemeyeceğim. Sağlık Bakanlığı ile de görüşeceğim. Bir önerge de hazırladım. Halk sağlığını bu kadar ciddi şekilde tehdit eden hava kirliliği için Enerji Bakanlığı da Sağlık Bakanlığı da Çevre Bakanlığı da bir an önce önlemler almak zorunda” dedi.  

AB 2015 Türkiye İlerleme Raporunda da “Yerel temiz hava eylem planlarının hazırlanması gerekmektedir” ifadesinin önemine  dikkat çeken Bircan, hava kirliliği konusunda da mücadele etmeye devam edeceğinin sözünü verdi.  

 
Bircan, Keşan’daki hava kirliliği ile ilgili soru önergesi verdi

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Erdin Bircan Çevre Bakanlığının verilerine göre Türkiye’de en kirli havanın Keşan’da olduğunu belirterek, “Keşan zehir soluyor. Doğalgaz için hükümet daha ne bekliyor, acilen tedbir alınmalı” dedi.

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ölçümlerine göre, Türkiye’de en kirli havasının Keşan’da olduğunun ortaya çıktığını ifade ederek, çözümü için hükümeti göreve çağırdı.

CHP’li Bircan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a bir soru önergesi vererek, Keşan’a doğalgazın ne zaman geleceğini sordu. Bircan, önergesinin gerekçesinde, 8 Temmuz 2015 tarihli İl Mahalli Çevre Kurulu kararına atıfta bulunarak, Edirne il, ilçe, belde ve köylerde kullanılabilecek kömür standartlarının belirlendiğinin altını çizdi. Bircan, “Edirne Merkez ve Keşan’da kullanılacak kömür özellikleri, kuru bazda kükürt en çok yüzde 2, alt ısıl değeri kuru bazda en az 4 bin 800 Kcal/kg (-200 tolerans), toplam nem orijinalde en çok yüzde 25, kül kuru bazda en çok yüzde 25, boyut 18- 150 mm (yüzde 10 tolerans)’dir. Edirne Merkez ve Keşan haricinde ise kullanılacak kömür özellikleri ise kuru bazda kükürt en çok yüzde 2,3, alt ısıl değeri kuru bazda en az 4 bin 200 Kcal/kg (-200 tolerans), toplam nem orijinalde en çok yüzde 30, kül kuru bazda en çok yüzde 30, boyut 18- 150 mm (yüzde 10 tolerans)’dir. Belde ve köylerde kullanılacak kömür ise kuru bazda kükürt en çok yüzde 2,5, alt ısıl değeri kuru bazda en az 3 bin 400 Kcal/kg (-200 tolerans), boyut 18- 150 mm (yüzde 10 tolerans)’dir” bilgilerini verdi.

Bircan, önergesinde ayrıca önceki Bakan Ali Rıza Alaboyun’un 15 Ekim 2015 tarihli bir yazı ile Edirne ilinin tümünde ihtiyaç sahiplerine dağıtılan kömür miktarlarını da açıklayarak, “3 bin 400’ü Keşan’da olmak üzere Edirne ili genelinde 16 bin 901 aileye 405 ton 90 Kg.’ı Keşan’da olmak üzere toplam 3 bin 108 ton 80 Kg kömür dağıtımı yapılmıştır. Yıl sonuna kadarda 20 bin 253 ton 74 Kg. kömürün daha dağıtım yapılacağını belirtti.

Öte yandan Keşan’ın havası Çevre Bakanlığı ölçümlerinde “tehlikeli” sınıfında yer almakta ve Bakanlık, ilçede acilen doğalgaza geçilmesi uyarısında bulunmakta. Kış ayları ile birlikte yoğun kömür kullanımı kirliliğin en büyük nedenleri arasında.

Konunu çok ciddi olduğunu vurgulayan Erdin Bircan, “Keşan zehir  soluyor. Keşan’da yapılan ölçümlerdeki kükürt oranı (SO²) 2 bin 746 iken Türkiye Hava Kalitesi Yönetmeliği’ne göre bin 101’den sonra sağlık alarmı verilmesi gerekiyor. Doğalgaz için hükümet daha ne bekliyor, acilen tedbir alınmalı” diye konuştu. Konunu takipçisi olacağını ifade eden Bircan, doğalgazın bir an önce Keşan’a gelmesi, gelene kadar da hava kirliği ile ilgili önemler alınması için çalışmalar yapmaya devam edeceğini bildirdi.

Bircan, soru önergesinde aşağıdaki sorulara yer verdi:

“- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca Türkiye’nin en kirli havası olduğu ortaya çıkan Keşan’da bugüne kadar neden doğalgaz kullanımı başlamamıştır?

- Keşan’a doğalgaz gelmesi için bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?

- Keşan İlçemize doğalgaz ne zaman gelecektir?

- Keşan’a doğalgaz gelene kadar acilen ne gibi tedbirler alınabilir?

- İhtiyaç sahibi ailelere dağıtılan kömürler 8 Temmuz 2015 tarihli İl Mahalli Çevre Kurulu kararı ile belirtilen kömür özelliklerine uygun mudur?

- İhtiyaç sahibi ailelere dağıtılan kömürlerin ilçeler, beldeler ve köyler bazında miktarları nedir?

- İhtiyaç sahibi ailelere dağıtılan kömürlerin ilçeler, beldeler ve köyler bazında ısıl değeri, kükürt miktarı, nemi, külü ve boyutları nedir?

- Yılsonuna kadar ihtiyaç sahiplerine dağıtılacağı söylenen toplam 23 bin 362 ton 54 Kg. kömür dağıtılmış mıdır?”