Budak, Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi konusunda görüşlerini açıkladı

“Bitkisel üretim ile hayvansal üretimi bir birinden ayırmamak gerekir”

 

 

 

Eski AK Parti Edirne Milletvekili, Gıda ve Tarım Politikaları Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Necdet Budak, dün kendisini telefonla arayan basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bölgeye kurulması düşünülen, Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi konusunda görüşlerini paylaştı, değerlendirmelerde bulundu.

ELİMDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIM

Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde Keşan Ticaret ve Sanayi Odası ve Keşan Ticaret Borsası yetkililerinden oluşan bir heyet ile görüşmelerde bulunduğunu belirten Budak, şunları söyledi: “Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu’ndan destek almak koşuluyla bir proje geliştirmemiz lazım. Bu proje Keşan, Enez ve İpsala bölgesinde bilimsel çalışmayla ortaya konulması lazım. Bazı şeyler çalışılmadan ortaya çıkmaz. Bölgemizin konumu, toprak yapısı, hayvancılık ile ilgili alanları, sulama projelerimizin hepsinin göz önüne alınması gerek. Bu projede çalışılması gereken, bölgemizde gıda, tarım ve hayvancılık alanında geleceğe dönük olarak nasıl bir atılım içerisinde olacağız? Özel sektör nasıl yaptırımlar yapabilir, hangi ürünlere yönelmeliyiz ya da hangi ürünleri ihraç edebiliriz bilimsel metotlar ile belirlemeliyiz. Bu alandaki uzmanların ortak çalışmasıyla bir proje yapılması gerek. Uzmanlardan oluşan grup hem arazide hem de sanayi kuruluşlarımızda çalışmalar yaparak bir model, yeni bir atılım alanı yapabilir. Bize düşen destek olmak. Elimizden geleni yapmaya hazırız.”

SU OLURSA OT OLUR, OT OLURSA ET OLUR 

Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi konusunda çok titiz bir çalışma yapılması gerektiğini de ifade eden Necdet Budak, şunları söyledi: “Hayvansal üretimin katma değeri bitkisel ürünlere göre yaklaşık 8 kat fazla. Şu anda proje başlamadı. Bunu yargılamamız doğru olmaz. Bilim adamlarından oluşan heyetin çalışmasıyla nasıl bir yatırım yapılacağı sorusuna cevap vereceğiz. Kendi kendimize bir şey söylememiz doğru değil. Ayrıca Hamzadere Barajı sulama açısından bölgemiz için çok önemli. Su olursa ot olur, ot olursa et olur. Bu bakımdan bitkisel üretim ve hayvansal üretimi birbirinden ayrı değerlendirmek şu aşamada çok doğru değil. Ancak esas olan girişimde bulunmamız. Bu konuda proje olursa hükümetimiz de destek verecektir. Önemli olan projenin destekleniyor olması.”

TARIM LİSESİ OLMALI

Son olarak, tarıma dayalı sanayinin gelişmesiyle birlikte bölgedeki yeni üretim modellerinde ara elemana ihtiyaç olacağını dile getiren Necdet Budak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu nedenle bölgeye bir tarım lisesi açılması için de çalışmalarda bulunulması lazım. Çiftçi, tarım danışmanından hizmet aldığı zaman, Tarım Bakanlığı tarafından destekleniyor. Danışmanlara talep artacak. Artık çiftçilerimizin muhasebecileri tarımcılar olacak.”