Keşan İlçesi Bal Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Kırım, bölgemizde bal hasadının önümüzdeki birkaç gün içinde başlayacağını belirterek, “Kovana bal akışı gayet yerinde, kalite yüksek ve aroması da çok lezzetli. İnşallah çok bereketli ve kazançlı bir yıl olacak” dedi.

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Ramazan Bayramı öncesinde kovanlarda yaptıkları kontrollerde peteklerin bal ile dolu olduğunu ancak balın sırlı bir vaziyette bir süre daha bekletip kıvamını daha çok bulması için hasadı bu hafta içine bıraktıklarını söyleyen Kırım, “Bal bir süre sandığın, kovan içinde beklerse en ideal kıvama gelir. Bunun açıklamasını zaman zaman uzmanlarımız, Arıcılık Profesörleri dile getiriyorlar. Bizler de onların bu yüksek bilgi ve deneyimlerinden faydalanıyoruz” dedi.

HASAT KADEMELİ GERÇEKLEŞECEK

Arıcıların önümüzdeki birkaç gün içinde kovanlarının başına giderek kontrol edeceklerini ve olgunlaşmış olan kovanlardaki balları hasat etmeye başlayacaklarını belirten Kırım, “Bu hasat coğrafi konum ve bazı bölgesel özelliklere göre de değişecek. Ayçiçeğinin erken açtığı bölgelerde hasat daha erken, daha sonra açtığı yerlerde de kademeli bir şekilde devam edecek” diye konuştu.

BEREKETLİ BİR BAL AKIŞI OLDU

Bu yıl bölgemizde bal üretimi açısından çok verimli bir yıl geçtiğini gözlemlediklerini de söyleyen Kırım, şöyle konuştu. “Yaptığımız kontrollere göre bal akışı çok harikaydı. Kovanlara çok güzel ve bereketli bir bal akışı var.  Petekler dolu olgunlaşması için birkaç güne daha ihtiyaç var. Olgunlaşan balları da üreticilerimiz birkaç gün içinde alıp depolarına koyacak”

ORMAN YANGINLARI KONUSUNDA SON DERECE DUYARLIYIZ

Bir soru üzerine arıcıların orman yangınları konusunda ne kadar dikkatli olmaları gerektiğine de değinen Kırım, bu konuda şöyle konuştu: “ Gökçetepe, Sazlıdere ve Mecidiye bölgemizin çam balı üretim sahaları.  Bu alanlar Keşan Orman İşletmesi’ne ait olan bölgeler.  Şu an için ormanlarımızın yangın için en riskli olduğu günlere girdik.  Bizim gördüğümüz kadarıyla arıcı arkadaşlarımız yangın konusunda çok dikkatli davranıyorlar. Bana meslekte çok eski bir ağabeyimiz körüğü yakmamız için sadece manyetolu çakmak kullanmamız gerektiğini söylemiş, asla taşlı çakmak kullanmamamızı önermişti.  Çakmak taşından sıçrayacak küçük bir kıvılcımın hassas bir noktaya düşüp alev alabileceğini söylemişti. Hatta şaka ile bizlere körük yakarken taşlı çakmak kullanmayı yasaklamıştı.  Ben de bu büyümüzün söylediği sözlerin tamamına katılıyorum ve tüm arkadaşlarıma manyetolu çakmak kullanmalarını öneriyorum.  Körüğü yakarken, kullanırken ve ondan sonra çok dikkatli olmamız gerekiyor.  Tutuşması çok kolay olan ot, iğne yaprakların olduğu yerlerde asla körük yakmayalım. Körüklerimizi  mutlaka söndürüp  de işimize son verelim.  Önce körüğü söndürelim. Neticede canı yanan önce bölgemiz, sonra ülkemiz olacaktır.  Arıcı arkadaşlarımız bunu her ne kadar biliyorsalar da Keşan Orman İşletmesi’nden görüşlerini aldığımız yetkililer, mühendislerimiz, Keşan İlçe Tarım Müdürlüğü mühendisleri,  aldığımız bilgilerin yanı sıra bizleri yangınlara karşı duyarlı olmamız konusunda hep uyarılıyoruz ama bu uyarılardan biz hiç de rahatsız olmuyoruz. Uyarılar mutlaka olmalı ve bunun faydasını mutlaka göreceğiz.”

BALIMIZIN KALİTESİ ÇOK YÜKSEK, AROMASI KEYİF VERECEK

Kırım, açıklamasının sonunda bir kez daha başlayacak olan bal hasadına değinerek “Bu yıl mevsimin yağışlı gitmesi nedeniyle muhtelif bitkilerin üreme, çoğalma, çiçek açma dönemleri uzadı. Bu nedenle kovanlarda bir miktar bal birikti.  Var olan bu balın üzerine ayçiçeği eklenince bu yıl ürettiğimiz balın kalitesi ve aroması geçtiğimiz yıllardaki sade ayçiçeği balına göre daha çok rağbet görecek.  Bu yıl ki balımızın kalitesi çok yüksek ve aroması keyif verecek. Bunu şu an görebiliyoruz.  Ürettiğimiz balın pazarlaması konusunda bazı büyük firmalarla görüşüyoruz ama hasat başlamadığı için henüz belirlenen bir fiyat ve yapılan satış bağlantısı henüz yok.  Ama büyük alıcı firmalar da bölgemizde bu yıl yetişen balın kalitesinden ve lezzetinden mutlaka haberdarlar.  Her şey hasadın başlamasıyla birlikte belli olmaya başlayacak” diye konuştu.