ESTAB (Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği) Meclisi, dün toplandı.

Keşan Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ve saat 15.00 sıralarında başlayan toplantıya, ESTAB Meclis Başkan Vekili Erdoğan Gümülcineli başkanlık etti.      

OTEL VE PANSİYONLARIN KATILIM BEDELİ ARTIRILMADI

Mecliste ilk olarak birliğin faaliyet sahası içerisinde bulunan Turizm Belgesi olan ve Turizm Belgesi olmayan otel, pansiyon ve konaklama tesislerinden alınacak olan katılımın payının belirlenmesi görüşüldü. Katılım payı geçen yıl olduğu gibi Turizm Belgesi olanlardan 30 TL, olmayanlardan da 15 TL alınması şeklinde oy birliği ile karara bağlandı.

BİRLİĞİN 2014 YILI BÜTÇESİ 171 BİN 927      

Meclis daha sonra birliğin 2014 yılı bütçesinin görüştü. Keşan Belediyesi Mali Hizmetler Müdürü Levent Keçimen’in bilgilendirme yaptığı madde sonrası bütçe gelir-gider olarak 171 bin 927 TL olarak açıklandı.

DENETİM KOMİSYONU YENİLENDİ

Meclis son olarak Denetim Komisyonu Seçimi’ni gerçekleştirdi. Gizli oyla yapılan seçim sonrası Komisyona; turizm ve otel işletmecilerini temsilen Dost Hotel Sahibi Selim Dost, Edirne İl Özel İdaresi adına İl Genel Meclisi Üyesi Necmi Sınır ve Keşan Belediyesi adına ise Belediye Meclisi Üyesi Alemdar Özbay seçildi.


   

          Selim Dost                                        Necmi Sınır                                Alemdar Özbay




SAVAŞ YAPMAN AĞIR KONUŞTU

Toplantı sonrası Saros Körfezi’nde Çanakkale Savaşları Temalı Yapay Resif Projesi hakkında Proje Koordinatörü Savaş Yapman bilgilendirmelerde bulundu.

ESTAB’ın Yapay Resif Projesi’nin cesaret örneği bir proje olduğuna vurgu yapan ve İzmir’de yapılan Dünya Yapay Resifler Konferansı’nda toplantının ana gündem maddesinin Saros Körfezi’ndeki Yapay Resif Projesi olduğunu aktaran Yapman, şöyle dedi: “Projemiz Türkiye’deki yapay resifler arasında en hızlı canlılık gösteren yapay resiftir. Projemiz olta ve dalış turizmini artırıcı bir etkiye ve bölgenin eşsiz bir sualtı yapısına sahiptir. dir. Biz projemizde dünyada bir ilki gerçekleştirdik ve yapay resifin içine görsel kattık. Bu kapsamda, Çanakkale Savaşları temasını uyguladık. Saros’da dünyanın ilk sualtı tarih müzesi oluşuyor. Enez’de de Antik Yunan’ı anlatan bir yapı oluşturmayı planlıyoruz. Dalış turizmi için bir gemi batırmayı planladık. Çalışmalar sonrası Sahil Güvenlik Komutanlığı 42 metre uzunluğunda 150 ton ağırlığında bir gemiyi bize verdi. Gemi şu an Samsun’da. Valimizin de katkısıyla gemi bize tahsis edildi ama ESTAB’a yapılması gereken tahsis Edirne Valiliği’ne yapıldı. Gemiyi Nusret Mayın Gemisi’ne dönüştürmeyi planlıyoruz ancak bunun için 25 bin dolar boğaz geçiş ücretleri var. Ayrıca römorkorla çekilmesi lazım bu da 70 bin dolar. İkili ilişkiler sonrası boğaz geçişlerinden ücret alınmayacak, römorkor firmasıyla da 50 bin TL’ye anlaştık. Bu hafta bu protokol 50 bin TL bulunamadığı için iptal olacak. Valilik ödenek vermiyor, Keşan Belediyesi ve ESTAB da mülkiyet kendilerine verilmediği için para transfer edemiyor. Bu fırsatın kaçması bölge için yazık olur. Bu gemi kaçıyor, bir daha bulamazsınız!” dedi. 

“ERİKLİ SAHİLİ’NE YAPILACAK İSKELE DE ÇOK ÖNEMLİ”  

ESTAB olarak Erikli Sahili’ne iskele yapımı konusunda bir projelerinin de olduğunu ve bu projenin önemine işaret eden Savaş Yapman, iskele yapımından sonra bölgeye çok sayıda tekne ve gemi geleceğini dile getirdi. Yapman, sözlerini şöyle tamamladı: “Bölgede geçmiş yıllarda çok sayıda dalgıç vardı. Bunlra gittiler. Batık ve diğer görseller sayesinde yeniden buralara gelebilirler. Bu dalgıçlar bölgeye katkı sağlıyorlar. Bu nedenle projelerde fırsatlar kaçırılmamalı.”

Konuşmanın ardından, toplantıyı sonlandıran Gümülcineli, Birlik üyelerine teşekkür etti.