30 Ekim 2012 tarihinde yapılan ihalenin kesinleşmesinin ardından, Keşan Pazaryeri Projesi’nin ihale sözleşmesi, dün düzenlenen törenle imzalandı. İhaleyi, 23 milyon 860 bin TL + KDV ile Maktaş Makine ve Elektrik Ticaret Limited Şirketi - Alkan İnşaat A.Ş. İş Ortaklığı’nın kazanmıştı.

Köşk Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen ve saat 14.00’te başlayan törene; CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edine Milletvekili Recep Gürkan, CHP Keşan İlçe Başkanı Ufuk Kanışkan, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, Maktaş Makine ve Elektrik Ticaret Limited Şirketi Temsilcisi Abdurrahman Gündüz, Alkan İnşaat A.Ş. Temsilcisi Orhan Alkan, Keşan Belediye Meclisi üyeleri, Edirne İl Genel Meclisi üyeleri, oda ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, mahalle muhtarları ile çok sayıda kişi katıldı.

ÖZCAN’IN HEYECANI YÜZÜNDEN OKUNDU

Sunuculuğunu Keşan Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Birimi Sorumlusu Erdoğan Demir’in yaptığı imza töreninde ilk olarak proje hakkında teknik bilgiler verildi, ardından Özcan, mikrofona davet edildi.

Heyecanı ve mutluluğu yüzünden okunan Özcan da sözlerine, “İnsanların hayatında bazen unutamayacağı günler olur. Bugün, benim ve ekibimin hayatında önemli bir gün. Hani evlendiğiniz gün ya da evladınız dünyaya geldiği gün nasıl mutlu olursanız, biz de aynı mutluluk içerisindeyiz.” diyerek başladı.

“İNCELEME VE KREDİLENDİRME

SÜRELERİNİ SABIRLA AŞTIK”

Keşan Pazaryeri Projesi’ne 5 yıl önce start verdiklerini hatırlatan Mehmet Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öncelikle, esnaf odalarıyla görüş birliğine vardık. 90’lı yıllardan beri her yerel seçimde, hemen hemen her aday ve siyasi parti, yeni pazaryeri projesini programına aldı. Bize kısmet oldu. Sorunu, mevcut yerinde çözmeyi ya da pazaryerini bir başka yere taşımayı gözden geçirdik. Ancak %98’lik görüş birliğiyle mevcut yerinde çözülmesine karar verildi. Ardından, projelendirme aşamasına geçtik. Projeler, kısa sürede yapılmaz. Pazaryeri projesini deneyimli kişilere yaptırmayı kararlaştırdık. Araştırmalar sonucunda, deneyimli bir grup oluşturduk. Daha sonra da finans kısmına geçip İller Bankası’yla kredi konusunu görüştük. Kendi projemiz olması nedeniyle, bu işin finansmanını sağlayacak kuruluş ilk olarak tapusunu ister. Sonra da projenin ayrıntılarını öğrenmek ister. Fayanslarının rengine kadar her şeyi didik didik ettiler. İncelemeleri 6 ay sürdü. Bu işlemler olurken karşımıza tapu problemi çıktı. Söz konusu alanda 1974 yılında kadastro çalışması yapılmış, ancak tapu çıkarılmamış. 1,5 yıl boyunca tapu çıkarma işlemleriyle uğraştık. İnceleme ve kredilendirme sürelerini sabırla aştık. Sonunda 15 Mayıs 2012 tarihinde 30 milyon TL’lik, çok amaçlı pazaryeri projemizin kredisi çıktı.”

“ŞEFFAF BİR İHALE OLDU”

Proje aşamasını açıklayan Özcan, “Büyük meblağlar tutan projenin ihale süreci de 2 ay tuttu. Buna KİK (Kamu İhale Kurumu)’te 50 gün daha bekleme süresi ilave edildi. Ekim ayı sonunda ihalemizi yaptık. O kadar şeffaf bir ihale oldu ki, sonunda 21 Aralık 2012’de ihale komisyonumuz, değerlendirmesini yaptı ve ihale sonuçlandı. Tebligat ve itiraz süresi sonunda da bugüne geldik. 23 milyon 860 bin TL teklifle ihale kesinleşmiş oldu.” dedi.

“SADECE BİR PAZARYERİ PROJESİ DEĞİL”

Her geçen gün ticaret hayatının şekil değiştirdiğine vurgu yapan Mehmet Özcan, “Bu proje artık, yoluna girmiş durumdadır. Yeter ki, ferah işyerlerinde, insanlarımızı, işlerini yaparken görmek kısmet olsun. Bu projeyi sadece bir pazaryeri projesi olarak dikkate almayın. Ben ona diye bir başka isim yakıştırdım. Çünkü her geçen gün ticari hayatımızın şekli değişmekte. Karayolları kenarlarında yabancı sermaye destekli büyük AVM’ler oluşmakta. Vatandaşlarımız da buralardan alışveriş yapmakta. Bu nedenler şehir merkezinde hayat her geçen gün zorlaşmakta. İleride esnafımızın yapacağı birleşmelerle, bu tür AVM’ler de olsun. Yeni Pazaryeri Projesi’nin, Keşan’ın ticari hayatında önemli bir yer oynayacağı kanaatindeyim.” şeklinde görüş belirtti.

“İNŞAAT SÜRESİNCE, BAZI SANCILAR YAŞANACAK”

Her yeni oluşumda olduğu gibi, pazaryeri projesinde de bazı sancılar yaşanacağını vurgulayan Özcan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Elbirliğiyle ve en az sıkıntıyla atlatarak, inşaat dönemini bitirmeye gayret edeceğiz. Bu konuda, ekibimle size verdiğim sözü sonuna kadar yerine getirdim. Söylemek istediğim çok şey vardı ama heyecanımı mazur görün. Bazen düşük cümleler kuruyorum. Benim için gerçekten de çok önemli bir gün. Yapmak, bizlere nasip oldu. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Başladığı gibi, kazasız ve belasız bitirmek nasip olsun.”

GÜRKAN: KEŞAN GÜNEY EDİRNE’NİN BAŞKENTİDİR

Daha sonra mikrofona gelen CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, Mehmet Özcan için bir alkış isteyerek sözlerine başladı. Tarihi bir güne tanıklık edildiğini kaydeden Recep Gürkan, sabah, Silivri’den geldiğini belirterek, Ergenekon Duruşması’nda yargılanan tutuklu  CHP Milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın Keşan’a selamlarını iletti. Gürkan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu mega proje, Trakya’da İstanbul hariç, İller Bankası tarafından bugüne kadar bir belediyeye verilen en yüksek miktarlı kredidir. İşin bir başka yönü daha var. Keşan, Güney Edirne’nin başkenti ve cazibe merkezidir. Keşan bu özelliğini, yaklaşık 840 esnafı içinde barındırabilecek bir işyeri yaratarak, bir kez daha gösterdi. Hatta sadece Edirne ve bölgemiz için değil, Yunanistan açısından da durum aynı. Selanik’e kadar böyle bir esnaf alış veriş merkezi yok. Aslında proje sadece ulusal değil, uluslararası bir proje. Batı Trakya’dan da insanlar buraya alışverişe gelecek. İşte sosyal demokrat belediyeciliğin, farkı burada. Yani rantını değil, halkını düşünen belediyeciliğin farkı burada.”

“ÖZCAN, İŞİN KOLAYINA KAÇMADI”

Recep Gükan sözlerinin devamında Özcan’ın işin kolayına kaçmadığını belirterek, şöyle dedi: “İşin kolayına kaçabilir, yeni yeni imar alanları açar, herkese istediği kat yüksekliğini verir ve bütün yurttaşları memnun edebilirdi. 15 ay sonra yerel seçimler var. Keşan’ın göbeğinde yer alan bu proje hayata geçerken halk ve esnaf bazı sıkıntılar çekecek. Yerel seçimlere kısa süre kala böyle bir projeye girişmek, halktan aldığınız güce ve halka verdiğiniz güvene dayanır! Eminim ki 15 ay değil, seçime 1,5 ay bile kalsa böyle bir projeye girerdi. Bu projeyle Keşan halkının; mutluluğunun, sosyal refahının ve kentlilik yaşamının daha da yukarı çıkacağına inanıyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

İMZALAR ATILDI…

Gürkan’ın konuşmasının ardından, törene katılamayan, CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli’nin kutlama mesajı olundu. Daha sonra Keşan’ın tarihi projesini hayata geçirecek sözleşme; Özcan, Gündüz ve Alkan tarafından imzalandı. Mehmet Özcan daha sonra uzun kuyruklar oluşturanların tebriklerini tek tek kabul etti.     
Sonay CAN