Keşan’da birçok apartman yöneticisinin bölgemizdeki kömür satıcıları ile sözleşme yaptıkları ve mal sevkiyatının da büyük bir hızla devam ettiği gözlendi.

Keşan Belediyesi’nin her yıl kömür denetimleri yaptığı Çamlıkent’te bulunan bürosunun hâlâ kapalı olduğu gözlenirken, Keşan’a kamyonlarla gönderilen kömür çuvalları da, daha önceki yıllara göre farklı hiçbir işlem görmeden doğrudan binaların kömürlüklerine taşınarak depolandığı görüldü.

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz vatandaşlar, “Bütün söylemler lafta kalıyor. Aynı hamam aynı tas. Eğer önlem alınacaksa bu Keşan’da yakılacak kömürün büyük bir miktarı girmeden alınmalı. Siteler, büyük apartmanlar kömürünü alıp depoladıktan sonra sıkı denetim yapsan ne olur yapmasan ne olur.  Olan evine en fazla 1 ton ya da çuval çuval kömür almak zorunda kalan garibana olur. Zengin apartmanında 150-200 bin TL’lik kömür yakarken, fakir kalorisi yüksek diye 450-500 TL’den satılması muhtemel kömürden almak zorunda kalır.” şeklinde konuştu.

EDİRNE VALİSİ ŞAHİN NE DEMİŞTİ?

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise, geçtiğimiz günlerde Keşan’a yaptığı iki ayrı ziyarette, Keşan’da kış aylarında ortaya çıkan ve Türkiye ortalamalarının çok üzerinde olduğu tespit edilen hava kirliliği sorununun doğal gaz gelene kadar yapılacak sıkı kömür denetimleri ile ortadan kaldırılmaya çalışılacağını ifade etmişti.

“HALKIN SAĞLIĞI SÖZ KONUSU”

Vali Şahin, açıklamasında bölgemizde 84 adet kömür ocağı bulunduğu bilgisini de vererek, şunları söylemişti: “Birkaç firmanın ürettiği kömürler kaliteli. Ancak genelde çıkarılan kömür belirli kalorinin altında. Bu nedenle hava kirliliğini azaltmak için kullanılacak kömür yok. Keşan’a kalorisi 4 bin 800’ün üstünde olan kömürler getirilecek. Belediye ve Kaymakamlık hummalı bir çalışmaya başlayacak. Düşük kalorili kömürün girişini engellemek için çaba sarf edeceğiz. Halkın sağlığı söz konusu.”