Bütçe görüşmelerinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı kısmında CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun polemiği gündeme oturdu.

Bircan, Meteoroloji Genel Müdürlüğü bütçesi üzerine Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına yapmış olduğu konuşmada önce Keşan’ın kirli havasına değindi. “Değerli arkadaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının resmî ölçümlerine göre, Türkiye'nin en kirli havası maalesef Edirne'mizin Keşan ilçesindedir. Bu yönüyle, halk sağlığı da ciddi tehlike altındadır. Doğalgaz olmayan ilçemizde kükürtdioksit oranı zaman zaman 2.740'a çıkmaktadır. Bu oran, Amerika Birleşik Devletlerinin üst sınırına göre 9 kattan, Türkiye standartlarına göreyse 2 kattan daha fazladır. Keşan'ın havası için herhangi bir çalışma yapılmamaya da devam edilmektedir. Havada kanserojen partikül 2,5 ve partikül 10 oranları Türkiye standartlarının çok üzerindedir ve bu yönüyle de çok tehlikelidir.” diyen Bircan, Keşan'daki hava kirliliğinin kronik olduğnu ve çok büyük sağlık sorunlarına neden olacağını açıkladı.

“ERGENE, BUGÜN ÜLKEMİZDEKİ NEHİR KİRLİLİĞİNİN SEMBOLÜ OLDU”

Keşan’ın hava kirliğinden Ergene Nehri’nin kirliliği konusuna geçen Bircan, “Bölgemizde hava kirliliği var da su kirliliği yok mu? Maalesef, bu konuda da büyük bir sorun yaşıyoruz.” dedi. “Bugün, kirliliğin lafı geçince herkesin aklına Ergene geliyor. 1990'lı yıllara kadar yüzülen ve balık tutulan bir nehir olan Ergene, 1990'lı yıllardan sonra ciddi şekilde kirlenmeye başladı. Bir dönem Trakya tarımsal sulamasının simgesi olan Ergene, bugün ülkemizdeki nehir kirliliğinin maalesef sembolü oldu. Ergene'nin kirliliği, bu yüzden Trakya'nın da en büyük sorunu hâlindedir.” diyen Bircan, Bakan Eroğlu’nun 2011’de yapmış olduğu "Bizim hedefimiz 2014 yılında Ergene Nehri'ni temiz bir hâle getirmek.", "Biz Haliç'i temizlemişiz, bizim için bu çocuk oyuncağı." açıklamaları dile getirdi. Bircan, “Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'da 2013 yılında yaptığı bir açıklamada ‘İnşallah iki yıl sonra hep birlikte Ergene'de balık tutacağız.’ demişti ve Sayın Bakanım, siz de yüzeceğinizi iddia etmiştiniz 2015 yılında Ergene'de. Ne oldu değerli arkadaşlar? İntihar eden bir kardeşimizin cesedinin aranması için bile özel kıyafetli dalgıçlar Maalesef kimyasal atıklardan şu anda Ergene'ye giremiyorlar.” diye konuştu.

POLEMİK BAŞLADI

Bircan’ın Ergene’de intihar eden gencin cesedinin kirlilik nedeniyle aranamamasından söz etmesinden sonra Bakan Eroğlu, Bircan’a laf atmaya başladı. Konuşmanın bundan sonraki kısmında Bircan’ın sürekli lafını kesmeye çalışan bakana AKP’li Meclis Başkan Vekili Ahmet Aydın müdahale etti.