“‘En kötü demokrasi, en iyi askeri ihtilalden daha iyidir’”

SONGÜL KONAR

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar da, emekli 104 amiralin yayınladığı bildiri hakkında değerlendirmede bulundu.

 Emekli amirallerin yaptığının demokrasi adına kabul edilemeyeceğini vurgulayan Çakırlar, TBMM’de muhalefet oylarıyla ret edilen kanun teklifinin tekrar oylanmasının da vesayet olduğunu söyledi.

“GARİP OLAN DA BİR HAFTA ÖNCE TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’NDE MUHALEFET PARTİLERİNİN OYLARI İLE GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI KANUN TEKLİFİ RET EDİLDİ”

Bildirinin yayınlanma saatinin uygun olmadığını kaydeden Çakırlar açıklamasında, Milliyetçi Hareket Partisi Kurucusu Alparslan Türkeş’in sözüne dikkat çekerek şunları söyledi: “Yaşım gereği biliyorum, Türkiye’de 60 ihtilalinden bugüne kadar birçok şey yaşandı, çok laflar edildi. 62 ihtilali, 12 Mart Muhtırası, 63’te Talat Aydemir’in ayaklanması gibi siyasi tarihimize bakıldığında birçok şey var. Rahmetli Alparslan Türkeş’e ait çok önemli bir sözü söylemek istiyorum ‘En kötü demokrasi, en iyi askeri ihtilalden daha iyidir.’ Türkiye ihtilallerden çekti. Türkiye’nin sıkıntıları var, her konuda sıkıntısı var. Askerlerin yaptığı demokrasi adına kabul edilecek bir şey değil. Demokrasi adına yapmaları gereken, gönül verdikleri herhangi bir siyasi partiye üye olurlar, orada faaliyet gösterirler, o partinin bir yerinde görev alırlar ve düşüncelerini hayata geçirirler. Bu ihtilal çağrısı mıdır, ben onu çok hissetmiyorum. Ama zamanlama olarak uygun değil. Bildiri gecenin köründe yayınlandı. Bütün ihtilaller gecenin köründe olmuştur. Böyle bir saatte yayınlandığı için insanlar öyle düşünüyor. Ben bildirinin içeriğinde öyle bir şey hissedemedim. Garip olan da bir hafta önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde muhalefet partilerinin oyları ile Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi ret edildi. Meclis başkanı geldi, şöyle oldu böyle oldu dedi ve bunu iptal ettiler. Bu da bir vesayettir. Bazı çevreler parlamentoda bir hafta önce yaşanmış olan vesayeti görmezden gelip şimdi bunların üzerine gidiyor. Doğru, gidilmesi de lazım. Hiç kimse sandığın üstünde değil, milletin, halkın üstünde değil. Bunu doğru bulanlardan değiliz.”