AYGÜL KONAR

Açıklanan pakette küçük esnafı rahatlatan herhangi bir önlemin olmadığını belirten Çakırlar, paketin bir çözüm sunmayacağını, esnafın taleplerinin olduğunu söyledi.

Aynı zamanda Orhan Çakırlar, bölgemizdeki mültecilerin günden güne azaldığını, sınırı geçebilenin geçebildiğini, geçemeyenlerin ise geri dönüşlerinin yavaş yavaş başladığını ifade etti.

“CUMHURBAŞKANIMIZIN AÇIKLADIĞI PAKETTE ŞU ANKİ KRİZE HERHANGİ BİR ÇÖZÜM SUNMUYOR”

Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinde, bazı sektörlerin ele alınıp bazılarının ele alınmadığını belirterek açıklamasına başlayan Orhan Çakırlar, “Açıklanan ekonomi paketinde bazı sektörler ele alınmış bazıları ise ele alınmamıştır. Dolayısıyla yeterli değildir. Corona da git gide yayılıyor. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı pakette şu anki krize herhangi bir çözüm sunmuyor. Düşün ki el arabasıyla günlük kazancını çıkaran bir adam, bir de kiracıysa bu ekonomi ile nasıl başa çıkacak? Herkes evinde oturuyorken, bu adam kazancını nasıl sağlayacak da nasıl faturasını ödeyecek? Çok fazla çalışanı olan şirketler kollanırsa, küçük esnaf mağdur edilirse nasıl olacak bu iş? Çiftçi ne olacak? Öğrenci ne olacak? İşsiz ne olacak? Mecliste de dile getirdik. Ümit ediyoruz ki virüs bir an önce geçer de ekonomimiz normale dönecek. Yardımdan ziyade borç erteleme paketi bu. Ödemeyeceksin değil, öteleyeceksin. Ama adam para kazanmadıktan sonra, borç ertelense ne olacak? Sayın cumhurbaşkanımızın ekonomik paketini çok işe yarar bulmadım. Halkı rahatlatacak bir paket değil. Birkaç gün daha gözlemek lazım. Belki de başka bir ek paketle halk da rahatlatılır. Paket şimdilik yeterli değil. Kredi alın, kolaylık sağlayacağız ne demek? Mevcut kredisi ve borcu olanlar ne yapacak? Çalıştığı yerden ücretsiz izne çıkarılana ne gibi bir çözümümüz olacak? Bize bunları da kapsayacak bir paket lazımdır” dedi.

“GENİŞ KAPSAMLI BİR PAKET BEKLENİYORDU”

Bölge esnafının isteklerini aktararak açıklamasına devam eden Çakırlar, şunları aktardı: “Esnafımızın da bazı istekleri var. Bankalara olan kredi borçlarının ertelenmesini istiyorlar. Esnafımızın en az altı ay geri ödemesiz kredi isteği var. Esnafımızın, vergi ve sigorta primlerinin ertelenmesi gibi bir talebi de var. Esnafımız, ödemiş olduğu stopaj KDV gibi vergilerinin ertelenmesini istiyor. Su elektrik ve doğalgaz faturalarının da ertelenmesi istiyor. Belediye dükkanlarındaki kiracılar, kiralarının yılsonuna kadar alınmamasını istiyor. Yani kısaca esnaf maddi zararlarının ertelenmesini ya da kaldırılmasını istiyor. Esnafımız dışında çiftçi de aynı şekilde zarar gördüğünü belirtiyor ve üreticilerimiz yani çiftçilerimiz de kendilerini rahatlatacak tedbirler istiyor. Açıklanan pakette bu tarz önlemler, halkımızı rahatlatacaktır. Şu an çalışan işyerleri var. Yarın öbür gün daha kötü bir durum yaşanırsa, tüm işyerleri kapatılırsa o zaman bu insanların ödemeleri ne olacak? Bununla ilgili geniş kapsamlı bir paket bekleniyordu. Sınırlarımız kapalı, mağdur insanlarımız var. Keşan’da sınırların kapanmasından ve göçmen olayından zaten etkilenmişti bir de Corona tuz biber ekti diyebiliriz.”

“GEÇEBİLENLER GEÇTİ, KALANLARIN DA DÖNÜŞLERİ BAŞLADI”

Orhan Çakırlar, son olarak bölgemizdeki göçmen yoğunluğunun azalmaya başladığını belirterek açıklamasını şöyle tamamladı: “Göçmenlerin geri dönüşleri başladı diye duyumlar alıyorum. En kısa sürede gidip yerinde inceleyip basına da bilgi aktaracağım. Geçebilenler geçti, kalanların da dönüşleri başladı. Çadır yerleşimleri git gide azalıyor gibi duyumlar geliyor. Ülkemizden gidemeyenlerin, nerelerde yaşıyorlarsa, oralara dönmelerini umuyoruz.”