AYGÜL KONAR

Çakırlar, yaptığı konuşmada, ülkemizde kendi insanımızı kaçırmak gibi bir durumla karşı karşıyayken dışarıda olanları da buraya getirmenin yollarını aramak gerektiğini ifade etti.

“ARA ELEMANIN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU BİLEN BİR İNSANIM”

Ara elemanın önemliliğini arz edip, çalışmalar yapılması gerektiğini kaydeden Çakırlar, günümüzde ilerleyen yıllarda büyümenin en önemli bileşenlerinden birinin teknoloji olduğunu, teknolojiyi oluşturacak olanın da insan olduğunu söyleyerek, “Bugün herkesin mutabık olduğunu düşündüğüm konu, ara eleman sıkıntısının sanayide çok yüksek oranda olduğu kanaatini taşıyorum. Çünkü sanayide uzun yıllar emek vermiş bir insan olarak bunları söylüyorum. Bunun kaynağı neresi? Kaynak, meslek liseleri. Ben 1973-1974 yılında Edirne sanat okulundan -o zaman adı öyleydi- mezun olduğumda iyi bir elaman olarak yetiştiğimizi düşünüyordum ve gerçekten de öyleydi. Ondan sonra da üniversite yıllarımız başladı ve özel sektörde uzun yıllar, yirmi beş yıl emek sarf etmiş bir insan olarak ara elemanın ne kadar önemli olduğunu bilen bir insanım” dedi.

“ÇARK TERSİNE DÖNDÜ”

Tanzimat'tan bu yana ülkemizin dışarıya eğitim alsınlar ve tekrar ülkeye döndüklerinde hizmet etsinler diye insan gönderdiğini dile getiren Orhan Çakırlar, “Bunların bir kısmı kendi eğitim dalları üzerinde değil de başka eğitim dalları üzerinde hayatlarını sürdürdüler ve bir kısmı geri dönmedi. Bugün bakıyoruz çark tersine döndü, kendi ülkemizde yetiştirdiğimiz insanların büyük bir kısmı iş bulamamanın getirdiği sıkıntıyla ülkeyi terk etmek istiyorlar, bunlar da yapılan istatistiklerde yüzde 60'a varan rakamlarda. Şimdi sorarım, ülkemizin dışında çok önemli insanların varlığını hepimiz biliyoruz, bunu futbol takımı kurarken de görüyoruz. Eğer bugün Covid belası başımızda olmasaydı ilacı bulan Uğur Bey'den hangimizin haberi olacaktı veya Nobel Ödülü alan Aziz Sancar'dan kaçımızın haberi olacaktı? Kendi insanımızı kaçırmak gibi bir durumla karşı karşıyayken dışarıda olanları da buraya getirmenin yollarını aramamız lazım geldiğini düşünenlerdenim. Dolayısıyla insan emeğinin iyi değerlendirilmesi ve emeğin de rekabetinin ortadan kaldırılması için ara elemanın önemliliğini arz edip bunlar üzerinde nasıl bir çalışma yapmamız lazım geldiğini iyi düşünmemiz lazım. Bunun sebebi işsizlik midir? Bunun sebebi teknolojide yeterli alanlar açamamamız mıdır? Bunun sebebi sosyolojik midir? Bunları çok iyi irdelemek lazım gelir diye düşünüyorum. Hepinize saygılar sunuyorum. Bütçenin hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.