Anayasa Mahkemesi  nüfusu 2 binin altında kalan 559 belde belediyesini Mart 2014 seçimlerinde kapatarak köye dönüştüren yasanın iptal istemini reddetti.

İçlerinde Keşan’ın Çamlıca ve Mecidiye beldelerinin de bulunduğu 559 belde, önümüzdeki yerel seçimde artık köy tüzel kişiliğine geçecek ve belediye başkanı yerine muhtar seçimi için sandığa gidecek.

İstanbul Şişli ve Ankara Yenimahalle’de belediye sınırlarını değiştiren yasa Anayasa Mahkemesi’nden vize alırken, sadece yolların inşa, tamir ve genişletilmesine ilişkin katılma paylarının belediye meclis kararı olmaksızın alınabileceğine ilişkin düzenleme anayasaya aykırı görüldü ve iptal edildi.

CHP, “Şişli’de, Yenimahalle’de, Hatay’da sınırlar iktidar lehine değiştiriliyor. Referandumsuz köy tüzel kişilikleri kaldırılamaz” gerekçeleriyle yasanın sekiz maddesinin iptalini istemişti. Başvuruyu esastan görüşen Anayasa Mahkemesi, kısmen iptal kararı verdi. İptal edilen 27 fıkra, yolların inşa, tamir ve genişletilmesi nedeniyle Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca tarh edilmemiş harcamalara katılma paylarının meclis kararıyla alınmayabileceğini düzenliyordu. 
Geçici 2. maddedeki 2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sayım sonuçlarına göre nüfusu 2 binin altında kalan 559 belediyenin ilk yerel genel seçiminden geçerli olmak üzere köye dönüştürülmeleri anayasaya aykırı görülmedi. İptal ve yürürlüğün durdurulması reddedildi. Anayasa Mahkemesi, yasanın “Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırlarıdır” düzenlemesi yapan birinci maddesi dahil diğer yedi maddeye ilişkin iptal istemlerini de reddetti.

Anayasa Mahkemesi’nin kararına göre,  Keşan’ın Çamlıca ve Mecidiye beldeleri de köy statüsüne dönecek.

Kurumsal olarak başvuru yapılamaması nedeniyle Çamlıca Belediye Başkanı Halil Büyükyatıkçı ve Mecidiye Belediye Başkanı Recep Çınar tarafından Anayasa Mahkemesi’nde iptal istemiyle açılan davalar henüz sonuçlanmamakla birlikte, CHP’nin iptal isteminin reddiyle birlikte, o davalardan da olumlu sonuç beklenmiyor.

HALİL BÜYÜKYATIKÇI:

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Çamlıca Belediye Başkanı Halil Büyükyatıkçı, kararın, CHP’nin açtığı iptal davasıyla ilgili olduğunu hatırlatarak, şahsen açtığı iptal davasının devam etmekte olduğunu kaydetti.

Çamlıca beldesinin kapatılmasının, özellikle sahillerdeki mücavir alanlarla ilgili büyük sorunlara yol açacağını kaydeden Büyükyatıkçı, geriye Keşan’a bağlanma olasılığının kaldığını, bu da olmazsa Çamlıca ile Sazlıdere ve Gökçetepe sahillerinde sıkıntılar yaşanacağını vurguladı.

RECEP ÇINAR:

Mecidiye Belediye Başkanı Recep Çınar ise, kendisinin de Anayasa Mahkemesi’nde sözkonusu yasa maddesinin iptali istemiyle dava açtığını, ancak bu karardan sonra o davadan da olumlu sonuç beklemediğini kaydetti. Geriye bir tek İnsan Hakları Mahkemesi’nin kalacağını, ancak bunun da yıllara yayılacak bir durum olduğunu dile getiren Çınar, “Yukarıda birtakım kararlar alınıyor, birtakım yasalar yapılıyor ama buradaki durumun farkında olan yok. Belediye kapandıktan sonra Mecidiye beldesi ve sahiline hizmet nasıl gelecek, bunların enine boyuna tartışılması, değerlendirilmesi gerekir.” şeklinde konuştu.