BÜLENT SAYLAM

Çelik, birçok bitkinin dengeli neme bağlı olarak yaşadığını ancak, sulamadan önce birazcık kurumanın bitki köklerinin büyümesini sağladığını ve daha az sıklıkta ama derinlemesine sulama yapılması gerektiğini söyledi. Çelik’in sulama ile ilgili önerileri ise şöyle:

Yaprakları ıslatmayın

Islak yapraklar hastalığa açıktır. Islak kalan yapraklarda küf oluşur. Güneşte kalan ıslak yapraklarda ise yanıklar oluşur.

Doğru miktarda su verin

İhtiyaca göre sulama, köklere gidecek kadar su vermek demektir. Çok az su genellikle toprağın üst kısımlarına gidecek ya da bunlara bile ulaşmayacaktır.

Azar, azar daha fazla miktarda sulayın

Suyun toprak tarafından emilmesi için bir süre geçmesi gerekir. Değerli suyun bitkiye ulaşmadan gitmemesi için, suyun tekrarlayan şekilde azar azar verilmesi gerekir.

Hedef bir noktanız olsun ama dağıtarak sulayın.

Tek bir kök noktasını sürekli sulamak kökün tek taraflı gelişmesine yol açar ve toprağın besin emilimi azalır. Bu yüzden, her zaman bitkinin tüm çevresini sulayın ve tüm sulama alanına suyu yayın.

Su tasarrufu yapacak şekilde sulayın, toprakta su biriktirmekten kaçının

Gerektiği kadar ancak mümkün olduğunca az su kullanın. Bu nem sensörü olan otomatik sulama sistemleri ile basitleştirilmiştir. Toprakta suyun birikmesi, topraktan köklerin hava almasını engeller, kökler oksijensiz kalır...

Aşırı sulama, Ekili ve / veya dikili bitkilerde odunsu doku gelişimini hızlandırır iken vejetatif gelişimi yavaşlatır.

Toprak gözenekleri içindeki havanın yerini suyun doldurması sonucu kökler yeterli havayı alamayacağından boğulur.

Havasız kalan kökler yeterince çalışamayacağı için gerekli besin maddelerini alamazlar.

Kök bölgesi sürekli nemli olduğu için, kökte değişik kök hastalıkları başlar, ağaçların kurumasına sebep olur. Verilen gübreler aşırı su sebebiyle topraktan yıkanır, bitki yararlanamaz. Ağaçların kökleri tembelleşir derine gidemez. Taban suyunun yükselmesi sonucu toprakta tuzluluk problemleri ortaya çıkar. Bahçede hastalık ve zararlı yoğunluğu artar...