BÜLENT SAYLAM

Sulama sistemlerinin kendine özgü bir disiplini olduğunu belirten Çelik, kullanılan su miktarında da tasarruf yapıldığını kaydetti.

SÜREKLİ VE UZU SÜRE SULAMA YAPAR

Bir tarım tesisinde, sulama sistemi her süreci etkiler ve karlılıkta en büyük belirleyici olabileceğini söyleyen Çelik, “İşçilik, enerji, zaman, su ve gübre verimliliği gibi maliyetleri sulama sistemi tipi belirler. Düşük teslimatlı damlatıcılar ile sürekli sulama kullanırken daha uzun süre içinde daha düşük bir seviyede yapılır. Düşük akış damla sulama; daha uzun bir süre içinde çok düşük bir seviyede sulama için kullanılan düşük teslimat olarak tarif edilir.” dedi.

SULAMA VERİMLİLİĞİ %100'E YAKIN OLUR

Çelik açıklamasının sonunda sulama sistemlerinin ekonomik avantajlarından söz ederek şunları söyledi: “Daha iyi derinlik yönetimi geliştirilmiş su dağılımı daha iyi toprak, su, hava oranı Düşük akışlı damla sulama kullanmanın ekonomik avantajlarını biliyor muydunuz? Kullanılan su miktarını azaltır, sulama verimliliği %100'e yakın olur. Kullanılan gübre miktarını azaltır, gübre aktif kök bölge seviyesinde verimli bir şekilde dağılır. Sermaye, ekipmanı azaltır, alt su akış oranı ve daha hafif/daha küçük altyapı (Boru, valf, v.b.) ile sistemin maliyetini azaltmak mümkündür...”