AYGÜL KONAR

Üreticinin elindeki ürünlerin fiyatları düşerken, 2021 yılı üretimi için kullanılacak girdi maliyetlerinin ciddi boyutta arttığına dikkat çeken Koru, 2021 yılı üretim sezonunun buruk bir şekilde başladığına değindi.

2021 yılı üretim sezonunun hayırlı olmasını dileyen Ahmet Koru, üreticiler olarak, tarımla ilgili sıkıntıların olmasına rağmen yeni bir üretim sezonuna başlayacaklarını, bu sezon girdi maliyetlerinin arttığını, geçen sene 1,80 TL olan üre gübrenin 3,50 TL, 1 TL olan sülfat gübrenin 2,50 TL seviyelerinde olduğunu söyledi. Koru, ilaç ve tohumda da, aynı oranda artış yaşandığını belirtti.

“BU DURUM ÜRETİCİ AÇISINDAN BÜYÜK BİR ZARARDIR”

1 Ocak 2021 tarihi itibariyle, gümrük vergilerinin düşürülmesinin ithal ürünlerin ülkeye gelişinin önünü açtığını belirten Ahmet Koru, “Türkiye’nin yaklaşık 120 bin-130 bin ton pirince ihtiyaç varken; ülkemize 500 bin ton pirinç ya da çeltiğin girdiğini görmekteyiz. Dışarıdan ürünün gelmesi nedeniyle, luna cinsi çeltiğin kilogram fiyatı 3 TL’nin altına düştü. Hatta, fiyatlar 2,70 TL’ye kadar düştü. Bu durum üretici açısından büyük bir zarardır. Maliyetin altında bir satış anlamına gelmektedir” dedi.

“YAPILAN MÜDAHALE, FİYATLARI YÜKSELTTİ”

Çeltik fiyatlarının maliyetin altına düşmesi nedeniyle, TMO’nun piyasaya müdahalede bulunduğuna değinen Ahmet Koru, “Yapılan müdahale, fiyatları yükseltti. Çeltiğin çeşidine göre, belirli fiyatlar açıklandı. Keşke 1 Ocak itibariyle, gümrük vergileri düşürülmemiş olsaydı, üreticinin elinde ürünlerin yüzde 50’si duruyordu ve sanayiciler, ihtiyacı yerli üreticiden karşılamış olsaydı, ihtiyaç olması durumunda ithalata gidilmiş olsaydı. Ayrıca, ürünümüzün değeri düştü. Çünkü TMO’ya ürününü vermek isteyen üretici olsa da, rutubet oranı tutup-tutmadığına bakılıyor. Eğer tutmuyorsa, üretici yeniden ürününü kurutmak zorunda. Burada belli bir fire verecek. Biz, ürünlerimizi çuvallara koyarak, depolarımızda muhafaza etmeye çalışıyoruz. Ama TMO, çuvalsız şekilde ürünü alıyor. Kısacası, sıkı şekilde inceleme yapılıyor. Elindeki ürünü çıkartamayanlar ya da çıkarmak istemeyenler, mutlaka 2021 yılı harman sezonuna devri olacaktır. Bunun yanı sıra, aşırı derecede ithal ürün geliyor. Dolayısıyla, fiyatların şimdiden istenen seviyede olmayacağı yönünde bir endişe söz konusudur. Gümrük vergileri düşürülmemiş olsaydı, şimdi bu sıkıntılarla karşı karşıya kalınmayacaktı” ifadelerine yer verdi.

Çeltik üretiminde bu yıl su anlamında sıkıntı görünmediğini söyleyen Ahmet Koru, barajların dolu olduğunu, üretime başlayacaklarını ifade etti. Koru, her türlü olumsuzluğa rağmen üreticilerin, üretim yapmaya devam ettiğini belirterek, 2021 yılı üretim sezonunu sıkıntısız şekilde geçirmeyi temenni etti.