SONGÜL KONAR

“İYİ ÜRÜN ALDIK AMA FİYATLAR DÜŞÜK KALDI”

Çeltik hasadının geride kaldığını ve iyi ürün aldıklarını belirten Koru, “Çeltikteki istikrarlı fiyatlar, hasat tamamlanmadan düşüşe geçtiğini gördük. Daha sonra da, fiyatlar çok düşük şekilde seyretti. TMO’da, çeltik alım fiyatı açıkladı. TMO ürün alımı yapmak istiyorsa, çeltik hasadının başladığı eylül ayının başı ya da 15 Eylül’de açıklaması gerekirdi. Şuanda, yapılan fiyat açıklaması ürünümüzün harman dönemindeki fiyatlara gelmesini engelliyor. Luna cinsi çeltiğin tonu 2 bin 200 lira, Osmancık’a 2 bin 600 lira açıklandı. Ama TMO’nun sitesine girildiğinde, luna cinsi çeltiğin kilogramı 4,40 liradan satılıyor. Dolayısıyla, verdiği pirincin fiyatının 3 lira olması gerekiyor. Kısacası, yaşanan durum tezatlık oluşturuyor. Ayrıca, bu durum bizim ürünümüzün fiyatının yükselmesini engelliyor. Çeltik üreticisi, iyi ürün aldı ama fiyatlar düşük kaldı.” dedi.

“ÜRETİCİNİN ELİNDE MAL VAR AMA ALIM İÇİN ARAYAN SORAN YOK”

Ahmet Koru sözlerine şöyle devam etti: “Üreticinin elinde mal var ama alım için arayan soran yok. Biz, ürünümüzü pazarlayamıyoruz. Üreticilerin ödemeleri geldi ama ürün satışı yapılamadığı için ödemeler yapılamıyor. Banka faizleri de, çok yüksek seviyede olduğunu görüyoruz. Üretici olarak, çok zor bir süreçten geçiyoruz. Sadece çeltik üreticisi değil; buğday üreticisi de aynı durumda. Birçok buğday üreticisi gübre atmadan yerlerini ektiler. Gübre olmak üzere diğer girdiler ateş pahası.”

“ÇELTİK ÜRETİCİDEN 2,20 LİRA ALINIYOR, MARKETLERDE EN AZ 7 LİRAYA SATILIYOR”

Enflasyon artışının gıda fiyatlarından kaynaklandığı yönünde bir algının olduğuna kayıt düşen Koru, sözlerini şöyle tamamladı: “Günah keçisi olarak, üretici gösteriliyor. Üreticiden çeltiğin kilogramı 2,20 liraya alınırken; büyük marketlerde, en az 7 liraya satıldığını görmekteyiz. Burada, hangi aracılar para kazanıyor? Üretici olarak, bizler para kazanmıyoruz. Yetkililer, bunların denetimini yapsınlar. Maliyetlerimiz, yüzde 60-yüzde 70 oranında arttı. Üretici artık, para kazanamaz duruma geldi. Gelecek süreçte, üretici çalışarak batacak. Enflasyonu körükleyen biz üreticiler değiliz. Biz, ekime devam ediyoruz.”