Keşan Muhtarlar Derneği’nde gerçekleştirilen ve saat 10.15 sıralarında başlayan toplantıya, Cemaleddin Uslu’nun dışında, Keşan Muhtarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kemik, Şirket Teknik Elemanı Ziraat Mühendisi Tanju Tunç ve muhtarlar katıldı.

HAYATIMIN ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜNÜ TARIMA HARCADIM

Bölgeye özellikle zirai anlamda önemli hizmetlerinin bulunduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Uslu, şunları söyledi: “Kendi adıma da doğrusu Allah’ın bana bahşettiği bu hayatın önemli bir bölümünü tarımla ilgili olarak kendi insanıma kendi bölgeme hizmet anlamında değerlendiriyorum. Bugün de bir kenara çekilmeyerek yine üreticimize hizmet edeceğimiz bir yapı oluşturma gayreti içerisinde Keşan’dayım, karşınızdayım. Şimdi bizim üretmeye çalıştığımız tarıma hizmet sağlama gibi faaliyet esasen çok bilinmeyen bir şey değil ama sektör olarak üzerinde durduğumuz yeni bir uygulama gibi duruyor. Yani çiftçiyle karşılıklı olarak sözleşmeli tarım modeli yaratmak, yağlı ayçiçeği yağlı tohumlar üzerine bu çalışmamız bizim. Bugüne kadar tohumluk konularında sözleşmeli model hep vardı ve devam ediyor. Yağlı tohumlarda yağlık ayçiçeği konusunda bizim başlattığımız bu uygulama önümüzdeki yıllarda daha yaygın hale gelecektir. Burada çiftçiyle üreticiyle karşılıklı olarak bir sözleşme akdediyoruz. Bu fiyatlar da piyasa şartlarında oluyor. Dolayısıyla üretici bunları imzalarken ihtiyaç duyduğu kredileri tarımsal faaliyet için buradan temin edip yine süreç içerisinde buradan teknik hizmet de alabiliyor. Devamında da hasat ettiği ürünleri de yine piyasa şartlarında uygun şartlarda getirip teslim edecek.

TARIMIN GENEL YAPISI SON DERECE DAĞINIK VE KARMAŞIK

Şirketiyle ilgili bilgi veren Cemaleddin Uslu, “Şimdi bugünkü şartlarda tarımın genel yapısına bir baktığınızda son derece dağınık ve karmaşık bir yapı olduğunu görüyoruz. Üretici tarlasını ekerken ihtiyaç duyduğu kredileri çok değişik şartlarda değişik kaynaklardan temin etmeye çalışıyor. Pazar şartlarına baktığınızda çok değişik alım noktalarıyla çalışıyor. Uygun olmayan fiyatlarla elinden malını çıkarttığı bu yıl çok fazla yaşandı. Şimdi bu şekilde bizim ortaya koyduğumuz faaliyetler neticesinde kazancı en üst seviyede. Bu modelin yaygınlaşması lazım.” dedi.

BİZ ÜRÜNÜN DEĞERİNİ ÜRETİCİYE VERDİK

Ayçiçeği ekiminin bölgede daha da artması gerektiğini kaydeden Uslu,  “Trakya’da yıllara göre 500 ile 700 bin ton arasında ayçiçeği üretimi olur. Bunun 200-250 bin tonunu Trakya Birlik satın alıyor. Onun dışında kalan ürün de sanayiciler tarafından özel sektör tarafından değerlendiriliyor. Bu işin bir tarafı da burayı da kooperatif kuruluşlar gibi bir kurumsal yapı içerisinde değerlendirip üreticinin kazancını sağlayacak bir yapı oluşturmak istiyoruz. Bununla ilgili bu teşkilatı kurduk. Alım döneminde hepiniz biliyorsunuz, Keşan’da önemli bir faaliyet gösterdik. Vatandaşların ifadesi ile söylüyorum, <Siz girdiniz piyasalar yükseldi>. Diyorlar. Esasen biz ürünün değerini üreticiye verdik. Düne kadar üretici bu fiyatın altında satıyordu. Kazancının bir bölümü aracılara gidiyordu. Yine malum tüccar alıcılar var piyasalarda. Alıcı kalıyor sanayiciye satıyor. Ben de şahsen yıllardan beri üreticiye verdiğim hizmetin yanında bu faaliyetle hizmete devam edeceğimi düşündüğüm için işin içerisindeyim yoksa bir tüccar zihniyetinde işin içerisinde değilim. Üreticinin kalkınması üreticinin ayçiçeği ekiminin teşvik edilmesi üreticinin de yöneticinin kazanması için bu faaliyetin içerisinde yer aldık.” şeklinde konuştu.

Toplantı, daha sonra Tunç’un sözleşmeli üretim konusunda teknik bir sunumuyla devam etti.