Edirne gündemini yoğun bir şekilde meşgul eden “Edirne Mis Meyve Sabunu” üretimi, satışı, ithalatı ve ihracatını yasaklayan yasal değişikliğin TBMM gündemine alınarak yeni hazırlanan torba yasaya konulmasıyla ilgili açıklama yapan CHP Edirne Milletvekili Kemal Değimendereli; geçen çarşamba günü yapılan TBMM Alt Komisyon çalışmasında, meyve sabunlarından muhtelif örnekleri ve bu ürünlerin tarihi, ticari bilgilerini komisyon üyeleri ile paylaştığını ve düzenlemeye eklettiği bir fıkrayla sorunun ortadan kalktığını bildirdi.

Sağlığa zararlı olacak bir ürünü savunmayacaklarının altını çizen Değirmendereli, mis meyve sabununun yüzyıllardır üretilmekte olduğunu belirterek, “Ayrıca bu ürünlerin Amerika, Avrupa ve Arap ülkelerine ihracat bilgilerini sunduk. Hükümet yetkililerinin çekincelerini de, ambalajlara konulacak bir uyarı ile çözülebileceği önerisine ikna ettik. Verdiğim önerge kabul edildi ve söz konusu maddenin birinci fıkrasına .> ifadesi eklendi.” dedi.

“ÜRETİMİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALKACAK”

Değirmendereli, mis sabunu üretimindeki engelin ortadan kalkacağının altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapılan bu yeni düzenlemeyle yüzyıllardır üretimi yapılan, bugün de Edirne’de aile ekonomisine önemli katkıları olan geleneksel el sanatı ürünümüz meyve sabun üreticiliğinin önündeki engel kalkmış olacaktır. Sevgili Edirneli hemşehrilerime ilk elden bilgiyi vermek istedim ki Komisyon çalışmalarımızda vatandaşlarımızın her konuda haklarını korumaya çalıştığımız gibi bu konuda da elimizden geleni yaptık. Öyle sanıyorum ki bu ekleme ile gerek mis meyve sabunu üreticileri, gerekse bundan olumsuz etkilenebilecek hassas tüketicilerimiz, çocuklarımız da istifade edebilecekler. Bu konuyu Meclis Genel Kurulu’nda da aynı şekilde yakinen takip edeceğimizi de ifade etmek isterim.”

TASARI NE GETİRİYOR?

TBMM’ye sunulan “Tüketici Kanun Tasarısı”nda; mum, sabun ve magnet (mıknatıs) gibi ürünlere yasak getiriliyor.

Buna göre yiyecek taklidi ürünlerin üretimine, pazarlanmasına, ithalat ve ihracatına yasak geliyor.

Yasa ilk şekliyle yürürlüğe girerse, banyolarda elma, armut, pasta biçimli sabunlar, dekorasyon için kullanılan meyve görünümlü mumlar, yiyecek görünümlü magnetler, ekmek, yemek şeklini taşıyan çocuk oyuncakları ve mutfak masalarına konulan plastik mum, elma, armut gibi plastik meyveler üretilemeyecek, satılamayacak.
ÇOCUKLAR İÇİN TEHLİKELİ
Meclis gündemine gelen Tüketici Kanun Tasarısı’nda yer alan bir hükümle, yiyeceklere benzetilen ama yiyecek olmayan ürünlere yasak geliyor. Buna göre, “Özellikle çocuklar tarafından, gıda ürünleriyle karıştırılarak ağza alınması, emilmesi ya da yutulması halinde boğulma, zehirlenme ya da sindirim sisteminde delinmeye, tıkanmaya yol açabilecek ürünlerin üretilmesi, pazarlanması, ithalatı ve ihracatı yasak” olacak. Halen yiyecek taklidi ürünler yasal olarak 6 kategoride düzenleniyor: Çocuk oyuncakları, plastik dekoratif eşyalar, mıknatıslı ürünler, suda genişleyen ürünler, banyo ürünleri ve dekoratif mumlar.

KULA: HALK EĞİTİMİ FARKLI TASARIM YAPACAK
Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Keşan Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Eralp Kula, meyve şeklindeki sabun üretimi kurslarında bundan sonra daha farklı çeşitte üretim yapacaklarını söyledi.

Kula, “Artık armut, elma veya nar gibi mis sabunu değil de çiçek gibi büyük parçalar yapacağız. Kursiyerlerimizi daha farklı sabunlar yapmaya teşvik edeceğiz. Şu anda bu yönde kursumuz yok. Eylül ayında açılabilir.” şeklinde konuştu.
YÜKSEL: ÜRETİMDE DEĞİL, ŞEKİLDE YASAKLAMA VAR

Keşan Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yüksel ise, bu yasada bir sıkıntı olacağını düşünmediğini belirterek, sabunların satışının tamamen yasaklanması durumunda sıkıntı olacağını kaydetti. Yüksel, sözlerine şöyle devam etti: “Anladığım kadarıyla şu anda böyle bir yasak yok. Yasa çocuklarımızı koruma amacı da güdüyor. Yani çocukların meyve şeklindeki bir sabunu yediğini düşünemiyorum. Böyle bir durum olmaması için yasa çıkarılmış. Zaten bu kanunda üretim anlamında bir yasaklanma yok. Şekil anlamında bir yasak var. Şekil anlamında yasak getirince bu tür satış yapan firmaları etkileyecektir. Satışlar düşebilir. Tabii üretici firma başka bir şekil düşünebilir. Mutlaka bu yasa çıkmadan önce araştırmasını yapmışlardır.”

GÜRKAN: “İLİMİZ EKONOMİSİ İÇİN ÖNEMLİ BİR KAYNAK MİS SABUNU”

Geçtiğimiz günlerde CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan da mis sabunu üretiminin engellenmesinin düşünülemeyeceğini vurgulayarak, “İlimiz ekonomisinin gelişmesi için, işsizliğe çözümler üretmek için mücadele ettiğimiz şu dönemde, böyle bir gelişmenin yaşanabilecek olma ihtimali bile kabul edilebilir değildir.” şeklinde açıklamada bulunmuştu.