CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Recep Gürkan, iktidarın Keşan’ın Yayla Köyü sahilinde yaşanmakta olan tahribata kayıtsız kalmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Konuyla ilgili olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a soru önergesi verdiğini belirten Gürkan, şu açıklamalarda bulundu.

“İktidarın, halkın sesine kulak vermek gibi bir derdi olmadığından Yayla sahili herkesin gözü önünde yok olup gitmektedir. Yayla sahilinde halk var, ondandır bu umursamazlık. Rant olsaydı şimdiye kadar çözülürdü bu sorunlar.

Bu umursamazlık, görmemezlik moda oldu Edirne için. Fakat Edirneliler çok iyi biliyor ki İktidarın Edirne’ye bakışı çok manidar. Milletimiz için cevap günü kapıda. Göğsünü gere gere savcı olduğu günleri unutan Sayın Başbakan, arabasını savcıya tahsis eden Sayın Başbakan, şimdi aynı savcıdan arabasını geri alıyorsa, hakkında uydurma haberler yaptırıyorsa hepsi korkudandır. Sayın Başbakan yolsuzlukların üstünü örtmek için bütün kamu görevlilerini görevden alsa da, Sayın Başbakanı da görevinden alacak olan halktır. Son çırpınışlar fayda etmeyecektir. Halkımızın Cumhuriyet Halk Partisine verdiği destek ile Türkiye’yi güzel günlere taşımak en büyük hedefimizdir.”

Gürkan’ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesi şöyle:

Edirne İli, Keşan ilçesine bağlı Yayla köyü sahilinde 1995 yılında yapımına başlanan ve yapımı 2006 yılında biten balıkçı barınağının sahile verdiği tahribat sürmeye devam etmektedir.

Limanın yapımının tamamlanmasından sonra sahilin büyük bir bölümünde kumlar yok olmuş, deniz yazlıklara zarar vermeye başlamıştır. Ayrıca suda devirdaim kaybolduğu için sahil şeridinde toplanan deniz talaşları da çevreye kötü kokular yaymakta ve turizm potansiyeline zarar vermektedir.

Limanın derinliği daha önceleri 6-7 metre olarak ifade edilirken, şimdi içerisinin dolduğu yetkililer tarafından ifade edilmektedir.

Ancak yapılacak çalışmalarla tahribatın önlenebilmesi mümkün olacaktır. Konunun zaman kaybına tahammülü kalmamıştır. Çözüm projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda;

1)      Edirne İli, Keşan İlçesi, Yayla Köyü sahilindeki tahribatın önlenmesi için bugüne kadar yapmış olduğunuz çalışmalar nelerdir?

2)      Bu çalışmaların çözüm üretecek aşamaya gelmesi için daha kaç yıl geçmesi gerekmektedir?

3)      Yayla Köyü sahilinde geri getirilemeyecek tahribatlar yaşanmasına izin vermek doğru mudur?

4)      Zaman kaybına tahammülü olmayan Yayla Sahilini kurtarmak adına kısa vadede yapmayı düşündüğünüz çalışmalar nelerdir?

5)      Doğal güzelliklerimizden olan Yayla sahilinde yaşamakta olan değerli insanlara ve Yayla sahili ziyaretçilerine, yıllardır Yayla sahilinin yok oluşunu izleyerek yaşamakta oldukları üzüntülere ve çaresizliğe son verecek çözüm için bir tarih verebilir misiniz?”