CHP İl Genel Meclis Üyeleri Kasım ayı bütçe görüşmeleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Saat 11.30 sıralarında başlayan değerlendirmeye CHP İl Genel Meclis Üyeleri, Abdülaziz Çıkıkçı, Erdinç Can, Mehmet Ali Yetim, CHP Keşan İlçe Sekreteri Rıza Özzade ve CHP Keşan İlçe Yönetim Kurulu üyesi Sait Kalan katıldı.

Kasım ayına ait toplantının dün bittiğini bildiren CHP İl Genel Meclis Üyesi Abdülaziz Çıkıkçı, “Her yıl bütçe ayının sonunda açıklamalar yapılır. Bu açıklamalardan bir tanesini yapmak için huzurunuzdayız. 2016 yılı Kasım ayına ait toplantı 1 Kasım 2016 Salı günü başlamış olup dün itibari ile bitmiştir. Kasım ayı toplantılarımız 21 maddeden ibarettir bu 21 maddenin içerisinde 14 madde geçen aydan verilen önergeler doğrultusunda komisyon çalışmalarına aittir. Bu komisyon çalışmaları çeşitli konuları itibar eden bölgemiz ile de alakalı olanlar da var çok detay olduğu için bütçeyi gölgeleyeceği için bu konuların detaylarına girmiyorum. Önemli çalışmaların olduğunu söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

Bütçe değerlendirmelerinin Kasım ayından ibaret olmadığını aktaran Çıkıkçı şunları söyledi: “21 maddenin içerisinde önemli olan ve ağırlıklı olarak görüştüğümüz 2017 yılı mali yılı taslak bütçesi, yatırım programı ve performans programı olarak isimlendirebiliriz. Bu programlar ayrı ayrı görüşülüp ayrı ayrı karara bağlanmıştır. Toplantı süresi içerisinde yatırımcı ve yatırımcı olmayan özel idaredeki müdürlüklerimiz sırasıyla 7 Kasım 2016 Pazartesi gününden itibaren sırasıyla her gün gelerek kendi müdürlükleri ile bütçe talepleri, yapmak istediklerini mecliste anlattılar onları tek tek dinledik ve 10 tane olan bu müdürlüklerin bütçeden aldıkları payları da böylece görüşleri alınarak belirlendi. Bütçe maratonu sadece Kasım ayından ibaret değildir. Eylül ayında il encümenine gelen bütçe çalışmaları Kasım ayının son haftasına kadar sürmektedir. Bu süre içerisinde köylere hizmet götürme birlikleri ve İl Genel Meclisi üyesi arkadaşlarımızın muhtarlar ile yaptıkları istişareler neticesinde bütçe çalışmaları olgunluk kazanmaktadır. Kasım ayında enine boyuna tartışmaların sonucunda bütçeye son şekil verilmektedir. Bu çalışmalarda en önemli değişiklik 17 km lik sıcak asfaltın soğuk asfalta dönüştürülmesidir.”

SOĞUK ASFALT DÖNEMİ

Bu yıl itibari ile soğuk asfalt yapılacağını aktaran Çıkıkçı, “Giden valimiz zamanında ortaya atılmış bizimde benimsediğimiz bir öngörümüz vardı artık Keşan köylerimiz artık sıcak asfaltla tanışsın buna inanıyorduk tanışsın ama bunun içinde yeterli bir kaynak olması gerekir. Hesap yapıldı.  Asfalta ayırabileceğimiz para ile ancak 17 km sıcak asfalt yapabiliyoruz. Bu Edirne genelinde çok düşük bir rakam. Bunu sıcak asfalta dönüştürdüğümüzde ne olur?  Sıcak asfalta dönüştürdüğümüzde de 30 km 1. Kat asfalt 68 km de ikinci kat asfalt olmak üzere neredeyse 100 km asfalt olur. Bu sıcak asfaltın soğuk asfalta dönüştürülmesinin köylere daha güzel hizmet olacağı düşüncesi ile hareket edildi. Sayın valimiz de bu konu ile alakalı fikri benimsedi bundan dolayı sıcak asfaltı soğuk asfalta bu yıl itibari ile döndürmüş olduk.”  dedi.

Bütçede aslan payını alan müdürlükleri sıralayan Abdülaziz Çıkıkçı şunları söyledi: “Destek hizmetleri müdürlüğü 16 milyon 482 bin 725 lira, Plan Proje müdürlüğü 5 milyon 290 bin 424 lira, Yol ve ulaşım hizmetleri müdürlüğü 5 milyon 500 bin lira, tarımsal hizmetler müdürlüğü 2 milyon 473 bin 506 lira olarak göze çarpan yatırımcı müdürlüklerdir. Bunlar hizmet yapan müdürlükler olduğu için bütçedeki hizmet bölümündeki alanda daha fazla payı almış oldular bu arada ilçe özel idarelerine çeşitli işlerde kullanılmak üzere az da olsa bir kaynak aktarıldı bu kaynaklardan da 40 bin 13 lira Keşan özel idaresine gönderilmesi kararı alındı. Sonuçta bütçemiz bu yıl itibari ile 5 kalemden oluşan vergi gelirleri, teşebbüs ve mülkiyet gelirleri, alınan bağış ve yardımlar ile özel gelirler, diğer gelirler ve sermaye gelirleri olmak üzere toplam 55 milyon olarak tasarlanmıştır. Bu bütçe bir öngörü bütçesidir net olan bir şey değildir. tabi yıl içerisinde her zaman olduğu gibi yılsonuna kadar artan özellikleri olacaktır, eksilen değil artan özellikleri olacaktır. Tasarlanmış bütçedir yalnız doğruya yakın bir bütçedir. Bunu geçen yıllardan gelen tecrübemiz ile söylüyorum yapılan bütçeler artık çok sağlıklı yapılıyor hemen hemen birebir yıl içerisinde örtüşüyor bu bütçeler bu 55 milyonluk bütçenin yarısı cari yarısı da, hizmet harcaması olacaktır yani yarısı zorunlu harcama yarısı da hizmetlere dönük harcanacaktır.”   

Yıl içerisinde bütçenin değişim gösterip yükseleceğini vurgulayan Çıkıkçı, “Yıl içerisinde çeşitli kurumlardan gelecek paralarla birlikte bütçenin 122 milyona ulaşması beklenmektedir. Bu öngörülen bir para ama geçen yıl bu rakamı aştık. Önümüzdeki yıl da muhtemelen bu rakam aşılacaktır. Belki 150 Milyon seviyesine belki de daha öteye geçebilecek bir rakamdır. Bu bütçe içerisinde Keşan’da ilk göze çarpan Gökçetepe Doğal arıtma tesisi yapımı var. Çamlıca içme suyu tesisi onarımı var. Kozköy’e anayoldan köy içine kadar olan 2,5 km’lik daha geçen yıl olması gereken yolumuzdu bu seneye kaldı. Bir de Edirne yolundan Altıntaş’a giden 8 km’lik bir asfalt yolumuz var. Boztepe ile Türkmen arasında 1 kat asfaltı olan önümüzdeki yıl da daha sağlam olması açısından 5 km’lik ikinci kat asfaltımız var. Stabrize yol olarak da Suluca ile Beyköy arasında 6 km’lik bir yolumuz var. Suluca ile Erikli arasında 4 km bir yolumuz var. Stabrize yollarda programa alınıp alınmama çok önemli değil. Stabrize yollarda çalışmalar sürekli devam ediyor. Asfalt programı Eylül ayı sonu Ekim ayı başlarında bittikten sonra fazla yapılacak iş kalmadığından dolayı stabrize programa alınmış oluyor. Ekipler bilemediğimiz yerlerde bile çalışmış olabiliyor. Şu anda bildiğimiz kadarıyla Çeltik- Pırnarköy arasında çalışıyorlar. İdare onları bizim öngörülerimiz doğrultusunda planlıyor. Neresi kötü durumdaysa acil bir durum varsa oralar oluyor. Mesela Sazlıdere Sahil Yolu programa almayı düşünüyorduk. Küçükdoğanca- Yılanlı arası bozuk olan bir bölüm vardı. O da bitmiş durumda. Programa alınmadan bitmiş oldu. Altıntaş’tan Malkara köylerine giden yol da yakın zamanda bitmiş yollarımızdan bazıları. Diğer stabrize yollarımız da zaten gündelik olarak muhtarlarımızın talepleri doğrultusunda ilgili daire elemanlarının teknik incelemesi neticesinde zaten bu yollarımız sürekli bakım halinde. Örneğin Mezbahadan Boztepe’ye giden yol. Sürekli bakım isteyen bir yol ve sürekli de bakılan bir yol. Suluca yolu Beyköy yolu kamyon sirkülâsyonu çok yoğun olduğu için sürekli bakım halinde olan bir yol. Bunlarda problem yok. Yatırımcı müdürlüklere aktarılan önemli miktardaki paralarla yapılacak ve daha sonra gelen ödeneklerle programlanacak işler bu bölüme dâhil değildir. Şu anda benim saydığım programa girenlerin çok çok ötesinde hizmetler olacaktır.” dedi.

SADECE YOLDAN İBARET DEĞİL

Köylerdeki problemlerin sadece yol olmadığını söyleyen Çıkıkçı şunları aktardı: “Önümüzdeki dönemlerde zaten göreceğiz. Bir de yıl içerisinde gelecek paralarla yeni belirlenen ihtiyaçlar yani yapılacak işlerde programlanacağından bu saydığımızın belki de 10 katı büyüklüğünde ilave bir iş yapılmış olacak. Çünkü sadece yoldan ibaret değil. Suyu var, kanalı var, kanalizasyonu var, su depoları var. Köylerle ilgili sayabileceğimiz ne kadar hizmet varsa beklide karşımıza bir dosyalık bir bölüm çıkacak. Burada 100’ün üzerinde iş var. Ama programda gözüken 5 tane iş var. Kamuoyunu aydınlatmak için söylüyorum. Keşan’a bu kadar mı düştü? diye soranlar olacaktır. Bu sorunun cevabını doğru verebilmek için bu görünen bütçede diğer ilçelere ne düştü diye bakmak lazım. Onlara baktığımız zaman Keşan herhalde bu yıl 1. Sırada. Bu yıl içerisinde 1. Sırada kalması devam eder mi etmez mi onu bilemiyoruz. Yani bu program insanlarımızı aldatmasın. Bu sadece olayın görünür bölümü. Daha büyük bölümü daha sonra gelecektir.”

BÜTÇE YETERLİ DEĞİL

Açıklamasını şu sözlerle tamamlayan Abdülaziz Çıkıkçı şunları kaydetti: “Bütçe Edirne için yeterli bir bütçe midir? Yeterli bir bütçe değildir. Bütçe kaynakları biraz daha arttırılmalıdır. Gelen paralar da biraz daha fazlalaşmalıdır. Edirne’nin ihtiyaçları bu bütçe ile sıfırlanmaz. Sıfırlanmaz derken ihtiyaçlar da zaten bitmez. Bugün stabrize yaptığınız yola asfalt talep ederler. 20 senedir takip ettiğimiz Çeltik- Pırnarköy arasındaki yol stabrize oldu herkes iyi diyor. Şimdi ne zaman asfalt yapacaksınız? Diyorlar. Şimdi orasını soğuk asfalt yaptığımızı düşünelim. 5 sene sonra da sıcak asfaltı duyduğu zaman buraya sıcak asfalt neden yapmıyorsunuz der. Yani ihtiyaçlar bitmez. Önemli olan burada bazı kaynaklar. Doğru hedeflere yönelmek, doğru işler yapmak. Adam kayırmadan hakkaniyetten yana adaletten yana görev yapmaktır. Bizim niyetimiz budur. Bunun dışında adam kayırmak gibi bir sevdamız yok. Kendimize köyümüze bile bir hizmet geldiğinde doğru mudur yanlış mıdır diye bir bakarız. Yanlışsa da yanlıştır arkadaş diyecek kadar mütevazıyızdır.”