CHP Keşan Kadın Kolu, “Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin 79. Yıldönümü” nedeniyle, “79. Yılda Türkiye Cumhuriyeti’nde Kadının Yeri” konulu bir toplantı düzenledi.

CHP Keşan İlçe Başkanlığı Lokali’nde gerçekleştirilen ve saat 14.15 sıralarında başlayan toplantıya, CHP Keşan İlçe Kadın Kolu Başkanı Ürfet Ürkmez ile kadın kolu üyeleri katıldı.

Toplantıda konuyla ilgili açıklama yapan Ürkmez, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında, 1926-1934 yılları arasında gerçekleştirilen Atatürk Devrimlerinin bir kısmının, kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmasını hedeflediğini belirterek, “Kadın ve erkeklerin fiziksel olarak eşit olmamaları, hak olarak  da eşit olmamalarını gerektirmiyor. Eşitlik isteği kadının en doğal hakkıdır. Ne yazık ki kadınlar hâlâ eğitim ve diğer toplumsal hizmetlere erişmekte güçlüklerle karşılaşıyorlar. Günümüzde kadın, hem işine gitmiş, hem de eve gelince çocuğuyla ilgilenmiştir. Hem anne, hem işkadını, hem de evkadını rolünü üstlenmiştir.” dedi.

Kadınların haklarını engellemenin, toplumu bitirmek demek olduğunu dile getiren Ürkmez, şöyle devam etti: “Eğer bir kadın, özgür düşünce ve irade özgürlüğünden yoksun bırakılmışsa, ondan, sağlıklı bireyler yetiştirmesi beklenemez. Atatürk bunu çok iyi bildiği için, sosyal ve kültürel alandan eğitime, hukukta, aile içinde ve çalışma hayatında, kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmasını hedeflemiştir. Nitekim Türk kadınları, seçme ve seçilme hakkına, birçok ülkeden önce sahip olmuştur.”

KADINLAR, KENDİLERİNİN

VE ÜLKENİN KADERİNDE,

SİYASET YAPARAK

SÖZ SAHİBİ OLABİLİRLER

Kadınları yılın sadece bir günü hatırlamakla, kadınların hak ettiği kazanımların ödenmiş olmayacağını ve toplumsal eşitlikten sözederken uygulamalarda bunun görülemediğini kaydeden Ürfet Ürkmez, “Son yapılan nüfus sayımına göre ülkemizde 37 milyondan fazla kadın yaşamaktadır. Bu da nüfusun %49.8’ine karşılık gelmektedir. Ama buna karşılık, mecliste temsil oranı ise %14.3 ile 79 kadın milletvekiliyle sınırlı kalmıştır. 78 yılda meclise toplamda sadece 236 kadın vekilimiz seçilmiştir. Birçok dünya ülkesinden önce elde ettiğimiz bu kazanımlara karşın, siyasette ve ülke yönetiminde yeterince aktif ve de söz sahibi olamadığımız açıkça görülmektedir.” şeklinde konuştu.

Ürkmez, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kadınlarımızın kendi kaderi ile birlikte ülke kaderinde de söz sahibi olabilmelerinin yolu siyaset yapmaktan geçiyor. Bu sebeple kadınlarımızın yönetim ve lider olma alanlarında önemli adımlar atmaları gerektiğini düşünüyor, bu yola yüreğini vermiş tüm gönül dostlarımızı destekliyor ve Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 79. yıldönümünü kutlayarak, kadınlarımızın azimle ve inançla her alanda gösterecekleri faaliyetlerinde başarılar diliyorum.”