Güngörmedi: “Çok basit bir soru soruyoruz, 128 milyar dolar nerede?”

HABER MERKEZİ

Dün, saat 11.00 sıralarında CHP Edirne İl Başkanlığı’nda yapılan toplantıda, CHP’nin başlatmış olduğu kampanya ile ilgili Edirne’de kaldırılan afişlere dair açıklamalarda bulunuldu.

“SON BİR HAFTADIR AFİŞ KRİZİ ALDI BAŞINI GİDİYOR”

Basın toplantısında ilk olarak Fevzi Pekcanlı söz aldı.

CHP olarak Türkiye’de eşgüdümlü bir çalışma gerçekleştirdiklerini ve Edirne’de asılan afişlerin kaldırılmasıyla ilgili açıklamarda bulunan Pekcanlı, süreci hukuksal olarak takip ettiklerini ifade ederek, “ Son bir haftadır afiş krizi aldı başını gidiyor. Bununla birlikte Cumhuriyet Halk Partisi’nin mensupları olarak 128 milyar doların nerede olduğu ile ilgili soru sormaya devam edeceğiz. Daha önce de söylediğim gibi biz kimseyi suçlama anlamında ne bu afişlerin çalışmasını yaptık, ne de basın açıklaması yaptık. Sadece hepimizin hakkı olan bu soruyu ana muhalefet partisi temsilcileri olarak sorma hakkı bizde olduğu için Türkiye’de eşgüdümlü bir çalışma başlattık. Merkez Bankası kaynaklarında olan 128 milyar doların nerede olduğunu soruyoruz. Sorularımız yavaş yavaş cevap bulmaya başladı. Bununla ilgili bütün çalışmalarımız, mücadelemiz yasal çerçeve içerisinde devam edecek. Afişlerin asılması Cuma günü başlamıştı ama Edirne’de Cumartesi günü asılan afişler toplatıldı. Toplatılma gerekçesini Türkiye görerek duydu. Daha sonra bu süreç devam etti. Afişlerin toplatılmasıyla ilgili savcılık kararına Edirne Sulh Ceza Mahkemesine itirazımızı yaptık. Afişlerimiz savcılık kararı olduğu için başka bir afiş asmadık. 128 milyar nerede diye bir pankartımız oldu. Aynı savcılık kararının devamı niteliğinde buradaki pankartımızı da söktüler. Ertesi günü biz sadece 128’i astık. Yaptığımız her şey yasal çerçevedeydi. Sadece 128’e de 10-12 saat dayanabildiler. 128 yazısını da valilik kararıyla kaldırıldı. Edirne İdare Mahkemesi’ne bu karara da itirazda bulunduk. Edirne Valiliği’ne saat 14.00 itibariyle ‘Edirne ilinde afiş, pankart, poster vb. etkinlikler ve siyasi parti binalarına kendi bayrak ve logoları olmak üzere hariç her türlü afiş asmak 30 Nisan 2021’e kadar yasaklanmıştır’ bu yasağa uyuldu. İftar saati Edirne İl Emniyet Müdürlüğü’nde polisler gelip sadece 128 yazan pankart kaldırıldı. Buna da sesimiz çıkmadı ama yasal çerçevede bütün takiplerimizi yapıyoruz. Genel Merkez’de Edirne’deki gelişmelerin yakından takipçisi. Bunlar Cumhuriyet Halk Partisi’ne yapılan hukuk dışı özel uygulamalar. Biz yasal olarak bu mücadeleye devam edeceğiz. ‘128 milyar dolar nerede’ açıklık getirilene kadar bu soruyu sormaya devam edeceğiz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“ÇOK BASİT BİR SORU SORUYORUZ”

Pekcanlı’nın ardından konuşan CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Avukat Burak Güngörmedi ise şunları söyledi: “Edirne Valiliğimiz bilindiği üzere 16 Nisan 2021 tarihinde bir karar aldı. Bu karar ile afiş, poster, pankart gibi siyasi partilerin malzemeleri asmaması ile ilgili bir yasak getirdi. Sadece parti logoları parti binalarında olmak üzere asılabilir şeklinde hükümle yasak kararı tebliğ etti. Ancak bu yasağın sadece partimiz ile ilgili alındığını biliyoruz. Edirne’de diğer partilerin il binalarında afiş, pankart ve posterlerin kaldırılmasıyla ilgili bir dilekçe sunduk. Bize 2-3 saat içerisinde yasak kararı alıp, polis memuru gönderip afişimizi söktüren valilik, 22 saat içerisinde dilekçemize ne bir cevap verebildi ne de bir işlem yapabildi. Hukuka haykırı hala devam ediyor. Biz burada ‘128 milyar doları ne yaptınız? Çaldınız, çırptınız’ demiyoruz. Çok basit bir soru soruyoruz, 128 milyar dolar nerede? Bu vatandaşımızın, bizlerin parası. Bunu sormaz isek görevimiz nedir. Bu soruyu sorduğumuzda Edirne Valiliği ve Edirne İl Emniyet Müdürlüğü yasaklama kararı aldı. Biz binamıza bu afiş ve posterleri her zaman asabilme yetkisini kanundan alıyoruz. Edirne Valiliği hangi kanundan atıfta bulunarak bu yasağı çıkarttı,  ben hukukçu olarak bunu anlamış değilim. Sayın Edirne Valiliği’ne yasaklama kararı verebilecek tek bir madde yok. Koronavirüs kapsamında Covid-19 engelleme maksadıyla afiş yasağı getirdi diye Edirne Valiliği’nin gündeme gelmesinin nedeni hukuka haykırı almış olduğu karardır. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak hukuki çizgiden hiçbir zaman çıkmadık, çıkmayacağızda. Bizlerin ve tüm vatandaşların hakkını aramaya devam edeceğiz.”